Tu stii care sunt alimentele care iti scad tensiunea arteriala?
Hipertensiunea arteriala este o problema pe care nu o mai intalnim astazi numai la persoane varsnice, ci si la tineri sau chiar la adolescenti. In afara de tratament medicamentos, exista si solutii naturale pentru aceasta problema. Tu stii care sunt alimentele care iti scad tensiunea arteriala? Introduse in dieta ta obisnuita, te vor ajuta sa o reglezi in mod natural si sa previi astfel aparitia unor afectiuni complexe.
Hipertensiunea arteriala este o problema care afecteaza din ce in ce mai multe persoane si, lucru ingrijorator, debutul simptomatic apare extrem de devreme in ultimele decenii. In peste 90% dintre situatii hipertensiunea este, din spusele medicilor, de tip esential, adica fara o cauza clar determinata. Motivele aparitiei sunt difuze, multiple, de fapt un cumul de factori intre care se numara ereditatea, fumatul, obezitatea, alimentatia cu un aport prea mare de sare, tulburari in metabolismul grasimilor, stresul, consumul repetat si excesiv de alcool. Acesti factori influenteaza diferit fiecare organism in parte.
Hipertensiunea arteriala nu ar trebui neglijata, intrucat, netratata, duce la o suprasolicitare a peretilor arterelor, provocand in timp, complicatii cardiace sau accidente vasculare cerebrale.
Obisnuiti cu pacientii care nu respecta restrictiile alimentare pe care un asemenea diagnostic le impun, multi medici se grabesc sa recomande pastile pentru scaderea tensiunii, dar, odata apucat pe acest drum al tratamentului medicamentos, rareori vei mai putea sa iti tii tensiunea sub control in alt mod. Ceea ce poate nu stiai este ca exista anumite alimente care iti scad tensiunea arteriala. Introduse in dieta ta si consumate cu regularitate te pot ajuta sa iti tii tensiunea arteriala sub control in mod absolut natural. Asa cum vei vedea imediat, aceste alimente sunt gustoase si sanatoase, putand fi introduse in retete dintre cele mai diverse, in toate momentele zilei, de la mic dejun si pana la cina.
Alimentele care iti scad tensiunea arteriala
Spanacul
Spanacul reprezinta unul dintre cele mai importante legume care te ajuta sa iti reglezi tensiunea arteriala. El are un continut ridicat de calciu, potasiu si acid folic, dar, in acelasi timp, foarte putin sodiu, lucru care il face extrem de sanatos si recomandat in alimentatia copiilor in crestere, dar si a adultilor. Specialistii in nutritie recomanda, ca, pentru a beneficia in cel mai inalt grad de propritatile sale nutritive, sa il consumi crud, nu tratat termic. In acest sens, iata o reteta Sano Vita in care frunzele de spanac se combina delicios cu pastele integrale.
Soia
La randul sau, soia este nu doar o sursa foarte buna de proteine (mai sanatoase decat cele de origine animala), ci si de potasiu si magneziu, iar studiile de specialitate efectuate au evidentiat faptul ca aceasta are capacitatea de a regla tensiunea arteriala si a imbunatati circulatia sangelui. Soia felii, boabe, lapte, cuburi sau granule: pe care sa le alegem? Toate sunt foarte bune, insa, in alegerea produselor pentru consum, recomandarile generale se indreapta nu spre forma, ci catre analiza continutului. Alege-le pe cele care provin din culturi nemodificate genetic si care nu contin adaos de aditivi.
Semintele de floarea soarelui
Dupa cum ai observat, am vorbit pana acum de alimente cu un continut bogat de magneziu. Acest mineral este, alaturi de potasiu, unul dintre cele care sprijina reducerea tensiunii arteriale, de aceea alimentele care il au in compozitie reprezinta o alegere excelenta pentru cei care sufera de hipertensiune. Printre acestea, semintele de floarea soarelui sunt foarte indragite de publicul larg, mai ales ca se pot consuma atat intr-o gama larga de preparate (salate, chiftelute), cat si simple, pe post de gustare. Nu cred ca trebuie sa-ti mai spunem cat sunt de gustoase! Totusi, este important sa le eviti pe cele sarate, altfel vor avea exact efectul invers.
Semintele de in
Semintele de in contin acizi grasi Omega 3 și Omega 6, componente ideale pentru sistemul nostru cardiovascular. Legenda spune ca insusi Carol cel Mare a fost atat de impresionat de beneficiile semintelor de in, incat, nu doar le-a cerut supusilor sai sa le consume, dar, pentru a fi sigur ca acestia chiar o vor face, a dat si o lege in acest sens. O cura cu seminte de in contribuie seminficativ la scaderea tensiunii arteriale, subtierea sangelui, reprezinta o buna protectie contra atacului cerebral, reduce atat inflamatiile, cat si valoarea trigliceridelor.
Este important de precizat faptul ca, in opinia specialistilor, semintele de in nu ar trebui consumate intregi decat daca sunt inmuiate in prealabil in apa, intrucat organsimul uman nu le poate descompune si le va elimina intregi, astfel pierzandu-se multe dintre beneficiile lor.
Scortisoara
Si aromata scortisoara te ajuta sa scazi tensiunea arteriala. In deserturi diverse, in lapte vegetal sau amestecata cu fulgi de cereale, scortisoara ofera atat un gust deosebit, cat si multe foloase pentru buna functionare a organismului tau.
Fructele de goji
Fructele de goji au numeroase beneficii, atat pentru sanatate, cat si pentru frumusete. Ele imbunatatesc circulatia sanguina, intaresc sistemul imunitar, micsoreaza tensiunea arteriala si scad colesterolul rau. Daca vrei sa primesti un boost de energie inca din primul moment al zilei, dar fara a-l asocia cu o tensiune ridicata, cum s-ar intampla daca ai consuma bauturi energizante artificiale, alege la micul dejun un smoothie cu fructe de goji si lapte de soia. Noi iti aratam cum sa il prepari, tu mixeaza ingredientele, savureaza-l si revino sa ne spui cum ti s-a parut.
Bananele
Cartofii albi
Cartofii albi sunt, de asemenea, o importanta sursa de potasiu, de fibre si amidon. Totusi, pentru a valorifica acest potential in folosul tau, trebuie sa ii consumi copti sau fierti. Daca ii vei praji si asocia cu alimente pline de grasimi (o ceafa de porc, de exemplu), va rezulta o masa plina de calorii si grasimi cu care, in loc sa iti scazi tensiunea arteriala, vei obtine exact efectul invers.
Fasolea
Fasolea contine nutrienti importanti pentru organismul tau: vitamina B, potasiu, seleniu si magneziu, dar mai ales fibre, atat solubile cat si insolubile. Datorita compozitiei sale, sprijina semnificativ scaderea tensiunii arteriale si previne bolile cardiovasculare. In plus, reduce nivelul de colesterol rau din sange.
Avocado
Potrivit specialistilor, este suficient sa consumi o jumatate de fruct de avocado pe zi, ca sa ajungi, in timp, sa iti reglezi tensiunea arteriala. Acest lucru se intampla datorita numarului mare de antioxidanti, grasimi vegetale si acid oleic din fructul care poate fi inclus cu usurinta la fel de mare in salate, sandwichuri, omlete, sosuri, pate-uri vegetale, smoothie-uri sau deserturi dulci. De contatat este si o alta calitate a remarcabilului avocado: favorizeaza absorbtia subtantelor nutritive din alimente: practic, includerea lui intr-un preparat iti asigura o doza mai mare de nutrienti.
Morcovii
Potasiul si antioxidantii din portocalia si crocanta leguma sunt responsabili de scaderea tensiunii arteriale, iar fierul, calciul si vitamina E iti curata sangele. Un morcov poate fi consumat in tocanite, supe creme sau ciorbe, in salate, placinte cu legume sau chiar ca o gustare sanatoasa, mai ales pentru cei care vor sa inlocuiasca meteahna rontaitului in fata televizorului (aducatoare de kilograme in plus) cu un obicei sanatos.
Sfecla rosie
Delicioasa sfecla te poate ajuta sa iti scazi tensiunea arteriala daca o consumi sub forma lichida. 500 de ml de suc de sfecla, baut ocazional, are efect pe loc si acesta dureaza timp de maxim 6 ore (spun specialistii), insa, daca ai in vedere un consum regulat, beneficiile vor fi permanente. Nitritii din sfecla rosie sunt convertiti in corpul tau in oxid nitric, element cu o importanta foarte mare in reglarea si controlul tensiunii arteriale.
Fulgii de ovaz
Termenul de ovaz (si latinescul sau stramos, avena) provine dintr-un cuvant sanscrit care insemna fericire. Asta spune, inca de la inceput, multe despre beneficiile sale, nu-i asa? Fulgii de ovaz reprezinta o sursa bogata de carbohidrati si fibre, de vitamine si minerale sau compusi antioxidanti care ajuta la protejarea sistemului circulator.
Condimente din ierburi
Nu doar persoanele care au probleme cu tensiunea arteriala, ci si cele perfect sanatoase ar trebui sa evite clasica sare in bucate. Ea este magica numai in povesti, realitatea zilelor noastre iti arata ca face mai mult rau decat bine. Exista, din fericire, condimente din ierburi care dau o aroma atat de buna, incat suplinesc pe deplin lipsa gustului sarat din mancarea ta. Printre ele se afla cimbrul, mararul, rozmarinul sau oregano.
Ce alimente ar trebui sa evitam pentru a evita cresterea tensiunii arteriale?
Pentru sanatatea dumneavoastra, evitati consumul de sare, zahar si grasimi! Iti suna cunoscut? Auzi fraza asta aproape in fiecare seara la televizor si nu este doar o vorba goala. Pentru a evita cresterea tensiunii arteriale, exact acestea sunt cele trei mari componente alimentare pe care ar trebui sa le indepartam din meniurile obisnuite. Este o alegere constienta, un pas mare pentru sanatate: sa scoatem din alimentatie (sau macar sa reducem consumul la unul strict ocazional) cateva dintre cele mai populare produse alimentare, cum ar fi muraturile, mezelurile sau dulciurile procesate.
Dulciurile procesate din comert pot fi inlocuite cu succes de prajiturile de casa, pregatite cu fructe, karob sau indulcitori naturali (gen sirop de curmale). Vor placea familiei tale si vei fi sigura ca le fac si bine.
Cat despre muraturi, desi atingem o coarda sensibila a gospodarilor autohtoni, trebuie sa o spunem: varza, castraveciorii, gogonelele, pepenasii murati si altele de acest gen….toate contin o cantitate enorma de sare, care, de altfel, asigura conservarea lor pentru perioade indelungate de timp. Acelasi continut mare de sare il au si mezelurile. Chiar daca nu ti se pare astfel la prima degustare, mai ales ca uneori gustul de afumat te poate insela, sarea exista, si alaturi de ea, si grasimile. Iti amintesti ca dupa ce mananci mezeluri iti este sete multa vreme? Aceasta inseamna ca tocmai ai consumat ceva cu mai multa sare decat este recomandat pentru organismul tau. Sau al oricui.
Schimbarea modului de a ne alimenta este un proces de durata, pentru ca el presupune reeducarea gustului, a obiceiurilor culinare si de consum. La capatul drumului acesta insa, te astepta o persoana minunata, care va face ca toate eforturile sa se dovedeasca pe deplin justificate: te asteapta cea mai sanatoasa ipostaza a TA.
Bună ziua
Din când în când am creșteri de tensiune arteriala
, de la 11, 5 la 16,5 de multe ori dimineața, la trezire.
Nu știu motivul , duc viata sănătoasă
Ce ar trebui să fac?
Mulțumesc
Bună ziua,
Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
Mulțumim,
Echipa SanoVita
Multumim mult de ffffffffffffff utilul articol.
Astept noi articole utile.Multe si mari succese in tot ceea ce va doriti.