Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Cele mai bune alternative pentru cafea

Cele mai bune alternative pentru cafea

0
Cele mai bune alternative pentru cafea

Fie că bem cafeaua pentru gust sau pentru a ne menține alerți, aceasta este una dintre cele mai apreciate băuturi de pe planetă. Conform statisticilor, între 2021-2022 s-au consumat în jur de 10,2 milioane de tone de cafea la nivel mondial. Consumul ei este întrecut doar de apă și la egalitate cu ceaiul.

Consumată cu moderație, pentru unele persoane cafeaua este o băutură cu multiple beneficii, în timp ce pentru altele poate avea efecte nedorite.Bem cafea în primul rând pentru efectul ei energizant, întrucât ea conține cofeină. Această substanță stimulează sistemul nervos central și astfel combate oboseala, crește nivelul de energie și poate îmbunătății starea de spirit.

Alte beneficii ar putea include un risc mai mic de depresie, controlul greutății și creșterea anduranței la efort, conform unor date. Mai mult decât o simplă băutură, cafeaua reprezintă pentru mulți un adevărat ritual, ce îi ajută să înceapă ziua pozitiv. Ea are și o calitate socioculturală fundamentală – adună oamenii împreună.

Probleme intervin atunci când faci excese. Mulți dintre iubitorii de cafea ajung să consume mai mult decât  aportul zilnic recomandat – maximum 400 mg sau patru cești pe zi. Prea multă cofeină stimulează sistemul nervos central până la creșterea adrenalinei, care provoacă insomnii sau agitație.

Cafeaua are și efect laxativ, și efect diuretic, așadar excesul poate provoca probleme digestive; prea multă cofeină poate să dea palpitații și tensiune arterială crescută.

SanoVita este alături de tine dacă vrei să reduci consumul de cafea și să adopți un stil de viață mai sănătos. Există numeroase alternative la cofeină, care să-ți ofere un boost de energie fără efecte neplăcute.

Mai jos ai o listă detaliată cu cele mai bune alternative la cafea. Cu ideile noastre, poți să consumi o băutură gustoasă, care nu compromite plăcerea unui ritual zilnic de savurat pe îndelete.

Cu ce pot să înlocuiesc cafeaua?

1. Cicoarea

Cicoarea este folosită de mulți ani ca și alternativă la cafea. Este o plantă perenă comestibilă originară din Europa, Asia și Africa ce se înrudește cu păpădia. Părțile aeriene se recoltează pentru că au proprietăți medicinale recunoscute încă din antichitate. În schimb, din rădăcină se poate prepara o băutură delicioasă.

Rădăcina de la cicoare se poate prăji și apoi măcina într-o pudră fină și mai apoi fiartă. Aroma sa bogată și lemnoasă este asemănătoare cafelei, cu un iz ușor amărui foarte plăcut.

Ce beneficii are băutura de cicoare?

Deși similară cafelei ca și aromă, cicoarea nu conține deloc cofeină. În schimb, această plantă este o sursă importantă de inulină – o fibră solubilă care stimulează producția de bacterii bune din intestine. Așadar, cicoarea susține sănătatea sistemului digestiv și stimulează tranzitul intestinal, conform unui studiu. Alte date sugerează că planta ajută la scăderea zahărului din sânge și a inflamației.

Cu toate acestea, pudra instant de cicoare este un produs foarte procesat și planta își pierde ușor din nutrienți. În cafeaua instant de cicoare (preparată băutură, nu pudră) avem 0 mg B6 și 0,01 mg mangan (adică sub 1% din necesar la 100 g cafea).

Cum o pregătesc?

Cel mai simplu este să-ți cumperi pudră de cicoare gata prăjită și măcinată. Pune cam o jumătate de linguriță de cicoare la o ceașcă de apă, sau folosește 2 linguri la 200 ml apă fierbinte. Consultă întotdeauna și ambalajul pentru instrucțiuni și măsuri exacte.

2. Ceaiul în locul cafelei de după-amiază

Pentru mulți dintre noi, ritualul băutului de cafea nu este rezervat doar dimineților. După-amiaza este un alt moment în care energia scade și poate să apară și somnolența. Mulți simt așadar nevoia de un energizant, care să le redea tonusul și să îi remonteze pentru a doua parte a zilei.

Însă o cafea băută prea târziu poate cauza insomnii, o stare de agitație sau irascibilitate pe tot restul zilei. O alternativă mult mai sănătoasă este să bem un ceai de după-amiază. Acesta se poate transforma și într-un ritual plăcut, care să ne dea câteva minute de liniște într-o zi foarte agitată.

Originile ceaiului datează încă din antichitate. Oamenii din Asia de sud-est fierbeau frunze de ceai și consumau băutura rezultată ca și stimulent al organismului. În zilele noastre există peste 3000 de sortimente diverse de ceai, fiecare cu propriul gust și calități.

Camellia sinensis

Unele dintre cele mai cunoscute sortimente sunt ceaiul negru, verde sau alb. Toate provin din planta numită Camellia sinensis; ceea ce diferă este momentul recoltării frunzelor de ceai, dar și felul în care sunt procesate. Unele sortimente sunt lăsate să oxideze, în timp ce altele sunt tocate mărunt ori lăsate să se usuce la aer.

Aceste tipuri de ceaiuri Camellia sinensis conțin însă cofeină, iar concentrația este influențată de procesul de recoltare și procesare. Ceaiul negru conține cea mai mare cantitate de cofeină, în timp ce cel verde și cel alb, mai puțină.

Ceai Matcha

Ceaiul Matcha este un subgen foarte popular al ceaiului verde, provenit tot din Camellia sinensis. Culoarea verde intens a frunzelor este dată de procesul de recoltare – plantele sunt umbrite cu 3 săptămâni înainte de a fi culese. În felul acesta, ele capătă o culoare mai vie, deoarece este stimulată producția de clorofilă.

Acest mod de manipulare a plantei concentrează și conținutul de cofeină, dar și aroma specifică a ceaiului. Gustul este unul ușor amărui, cu note distinctive ce aduc aminte de iarbă crudă. Frunzele sunt măcinate fin, iar pulberea de matcha se infuzează pentru ceai. În același timp, ea se adaugă și în prăjituri și copturi diverse, cărora le împrumută aroma sa bine cunoscută.

Ceaiuri de plante

O variantă total lipsită de cofeină sunt ceaiurile de plante diverse. Acestea pot fi alcătuite dintr-o singură plantă sau dintr-un mix de mai multe, de unde rezultă o combinație de arome mai bogată. Deși nu au proprietățile cafelei, ele au un efect tonic, energizant sau calmant, în funcție de calitățile plantei.

Ceaiurile precum cele de lavandă, tei sau mușețel sunt recunoscute pentru efectul lor calmant. Alte tipuri de plante sunt considerate a avea proprietăți medicinale, având capacitatea de a ajuta în anumite probleme de sănătate. Ceaiul de mentă spre exemplu poate liniști spasmele digestive și problemele digestive, în timp ce merișorul are efect diuretic.

3. Chai latte

Iubitorii cafelei cu lapte pot încerca o alternativă mai sănătoasă sub forma unui chai latte. În mod tradițional, acesta este o combinație de ceai cu lapte ce se spumează. Chai este un cuvânt ce își are originile în India, acolo unde băutura se consumă de sute, poate mii de ani. El desemnează un amestec special de ceai negru infuzat cu un mix de condimente și zahăr. În funcție de rețetă, acestea pot fi scorțișoară, cuișoare, ienibahar, nucșoară, ghimbir sau cardamon.

Chai latte este un sortiment foarte popular ce include acest ceai și lapte, cu spumă deasupra. Pentru o variantă mai sănătoasă, încearcă să-ți faci un preparat complet vegan, folosind o băutură vegetală. Cea pe bază de soia este o alegere foarte potrivită, deoarece are un conținut de proteine similar laptelui. Consistența mai densă îl face ideal pentru a putea face spuma specifică unui chai latte ca la carte.

4. Băuturi energizante făcute în casă

Băuturile energizante cumpărate din comerț sunt folosite adesea ca o doză de energie instantanee. Putem spune că ele au un efect chiar mai puternic decât cel al cafelei obișnuite. Însă te-ai întrebat vreodată ce conțin aceste băuturi și ce impact asupra sănătății au?

O singură doză a unei băuturi energizante populare poate conține până la 350 mg de cofeină, depășind astfel cantitatea zilnică recomandată. Ea mai conține și alte ingrediente ce potențează efectului cofeinei, precum taurina (un amino-acid) sau vitaminele B6 și B12.  Conform unui studiu, consumul de băuturi energizante poate provoca palpitații sau alte probleme cu inima.

Ce alternative de băuturi energizante sănătoase am?

Dacă îți dorești o băutură care să alunge oboseala, fără efectele adverse, avem câteva idei pentru tine. Cu doar câteva ingrediente naturale, poți să-ți prepari singur o băutură energizantă făcută în casă.

Golden milk își are originile în India și este o rețetă tradițională ayurvedică (un sistem de medicină holistică indiană). Aceasta are numeroase beneficii pentru sănătate, deoarece conține antioxidanți puternici. Ea ajută la funcția creierului, poate scădea riscul de boli de inimă și nivelul de zahăr din sânge, oferind energie și o stare mai bună.

Poți să prepari golden milk folosind o băutură vegetală, pudră de curcuma ce dă culoarea galbenă specifică, urmată de condimente – piper, scorțișoară, ghimbir. Curcuma poate avea o aromă amăruie, așadar adaugă și puțin zahăr sau miere. Combinația savuroasă de ingrediente poate fi savurată în orice moment al zilei.

Poți de asemenea să încerci rețete de smoothie care să-ți dea o combinație delicioasă de arome, dar și nutrienți și vitamine.

5. Apă vitaminizată cu ingrediente naturale

Pe lângă energie, o băutură trebuie să ne ofere în primul rând nutrienți și hidratare. Organismul are nevoie de lichide ca să funcționeze optim și să înlocuiască fluidele pierdute prin transpirație. Nu există o formulă general acceptată, însă vei avea nevoie de aproximativ 2-3 litri de lichide pe zi, în funcție de activitățile pe care le desfășori, temperatura de afară, vârstă, sex și greutate.

Apa simplă nu este suficientă pentru unele gusturi, așa că avem nevoie de un stimulent pentru a bea mai multe lichide. Există multe rețete delicioase de apă cu adaos de fructe sau chiar legume. Acest tip de băutură va avea un plus de arome, dar va fi și infuzată de vitamine și minerale. Beneficiile lor sunt duble – ele stimulează hidratarea potrivită, dar pot deveni și un ritual foarte plăcut.

Poți încerca diverse variante de băuturi, precum apă în care pui câteva felii de castravete, mentă, ghimbir sau lămâie. Pentru o variantă mai elaborată de apă vitaminizată, încearcă o rețetă de apă infuzată cu goji. Având un conținut ridicat de vitamina C, fructele de goji au un efect benefic asupra sistemului imunitar.

6. Kombucha

Kombucha este o băutură care are la bază  fermentația din ceaiul negru. La acesta se adaugă drojdie și zahăr, care stimulează activitatea drojdiei. Lăsat deoparte cel puțin o săptămână, amestecul va începe să fermenteze. Drojdia este cea care va elibera bacterii bune, în același timp transformând băutura într-una cu bule.

Aceste bacterii vor acționa ca un probiotic și astfel pot aduce multe beneficii pentru sănătate. Probioticele ajută la bunăstarea sistemului digestiv, la susținerea sistemului imunitar, dar și să ții unele boli la distanță. Gustul băuturii este unul foarte proaspăt și ușor înțepător.

7. Orz

Orzul reprezintă o specie de cereale ce se cultivă și în țara noastră. Este o plantă foarte veche, cu originea în Orientul Apropiat, cultivată de mii de ani, iar la momentul actual China este cel mai mare importator.

Această plantă are numeroase întrebuințări – boabele încolțite se folosesc la fabricarea berii, alături de hamei și drojdie. Orzul reprezintă și o sursă bună de hrană pentru animalele din gospodărie, dar și bază pentru arpacaș, ce se folosește în unele mâncăruri.

Boabele prăjite și măcinate de orz infuzate cu apă reprezintă o alternativă gustoasă pentru cafea.

Băutura din orz, care se mai numește și cafea de malț, nu conține deloc cofeină. Aroma sa este una subtilă cu note ce aduc aminte de nuci, similar cafelei obișnuite, dar mai puțin amară. Poți folosi 2-3 lingurițe de pudră solubilă de orz la o cană de apă și să o îndulcești cu puțin zahăr sau miere.

8. Băutură din pudră de roșcove

Roșcovele vin sub formă de păstăi și sunt înrudite cu lintea, mazărea, dar și soia. Aceste păstăi și semințele de roșcove se macină într-o pulbere fină pentru a pregăti o băutură delicioasă. Acest aliment este prea puțin cunoscut, însă el are numeroase beneficii pentru sănătatea ta.

Roșcovele reprezintă o sursă bună de antioxidanți, dar și polifenoli, care reduc stresul oxidativ asupra organismului. Planta conține și calciu, dar și fibre care susțin sănătatea sistemului digestiv.

Gustul pudrei de roșcove amintește de cel de cacao, iar băutura obținută din amestecarea ei cu apă poate înlocui cu succes cafeaua. Cu toate acestea, ea nu conține cofeină sau alte substanțe stimulente, care pot provoca insomnii sau agitație. Băutura rezultată este foarte aromată și o poți savura în orice moment al zilei.

Ia o pauză de la cafea, dar nu și de la energie

Cafeaua consumată cu moderație nu are neapărat efecte negative asupra organismului. Cu toate acestea, există foarte multe alternative cu beneficii asupra sănătății. Acestea reduc dependența de cafeaua clasică și îți aduc în schimb nutrienți, extra hidratare și un gust foarte plăcut, apropiat de cel al cafelei.

SanoVita vine în sprijinul tău cu numeroase opțiuni pentru prepararea unor băuturi delicioase. Focusul nostru este acela de a te sprijini în a avea un stil de viață mai sănătos. Credem că o viață activă, reducerea stresului și grija de a consuma alimente bogate în nutrienți îți vor da un plus de vitalitate. Cea mai bună investiție de viitor este aceea în starea ta de bine, iar Sanovita este partenerul tău de încredere în această călătorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.