Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Beneficiile Ghimbirului: Proprietăți, sugestii de consum dar și contraindicații

Beneficiile Ghimbirului: Proprietăți, sugestii de consum dar și contraindicații

4
Beneficiile Ghimbirului: Proprietăți, sugestii de consum dar și contraindicații

 

Beneficiile ghimbirului sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Scrierile antice din Roma, Grecia, China și țările arabe atestă folosirea ghimbirului ca remediu în medicină, cât și pentru gătit. Utilizări medicale ale ghimbirului includ tratarea durerilor musculare și articulare, a simptomelor de răceală și gripă, și crampe menstruale, iar in medicina orientală este deosebit de popular ca tratament pentru problemele digestive cum sunt greața sau diareea.

Ghimbirul este plin de antioxidanți, compuși care ajută organismul să lupte cu bolile cronice ca tensiunea arteriala, boli cardiovasculare și pulmonare. În plus, se zice că rădăcina de ghimbir menține sănătos procesul de îmbătrânire.

SanoVita susține stilul de viață sănătos și natural, iar în acest articol îți vom prezenta cum poți avea parte de toate beneficiile ghimbirului și modalități de consum pe placul întregii familii.

ghimbir-confiat-100g

Încearcă ghimbirul confiat non-GMO de la SanoVita.

Ce este, mai exact, ghimbirul? Definiție și proprietăți nutriționale

Plantă tropicală cu flori, originară din Asia de Sud-Est, ghimbirul (Zingiber officinale) este acum accesibil și popular în întreaga lume. Un rizom, ca turmericul, ghimbirul are proprietăți curative recunoscute din vechime, proprietăți anti-inflamatorii și un număr mare de nutrienți esențiali.

Planta de ghimbir crește aproximativ 90 cm și produce o floare care este întrebuințată în bucătăria malaeziană pentru salate, sosuri sau mâncăruri cu fructe de mare. Floarea de ghimbir este și ea recunoscută pentru proprietățile anti-bacteriene și anti-cancerigene, dar rădăcina, sau rizomul plantei sunt vedeta incontestabilă când vine vorba despre întrebuințări medicinale.

În funcție de varietatea din care face parte, rădăcina poate avea la interior culoarea galbenă, roșie, sau albă. Ghimbirul poate fi consumat proaspăt, uscat, confiat, ca un condiment, în capsule sau suplimente cu extract de ghimbir. Rizomul de ghimbir conține aproximativ 2% uleiuri esențiale care sunt folosite în industria cosmetica.

Alimentul-vedetă despre care vorbim conține o gamă largă de vitamine și minerale. O lingură de ghimbir proaspăt conține:

  • 1g proteină vegetală
  • 1,5g carbohidrați sănătoși
  • Vitaminele B3 si B6
  • Vitamina C
  • Fier
  • Potasiu
  • Magneziu
  • Fosfor
  • Zinc

Beneficii ale ghimbirului asupra sănătății și stării de bine, dovedite științific

Calmează durerile de stomac

Specialiștii spun că o cantitate moderată de ghimbir ameliorează durerile de stomac și ajută digestia. Ghimbirul este recomandat pentru ameliorarea grețurilor matinale ale femeilor însărcinate.

Consumul de ghimbir poate ameliora simptomele indigestiilor, ajutând stomacul să se golească mai repede. Un studiu a descoperit ca procesul de digestie este grăbit de consumul de ghimbir înainte de masă.

Reduce inflamația

Ghimbirul este uneori luat ca supliment pentru artrita reumatoidă și osteoartrită (două afecțiuni dureroase care provoacă leziuni articulare). În plus, întrucât este un antiinflamator, poate să reducă durerile articulare sau cele musculare cauzate de efort fizic îndelungat. Proprietățile antiinflamatoare împreună cu proprietățile antioxidante ale ghimbirului pot să susțină un proces de îmbătrânire sănătos.

Consumul de ghimbir susține organismul în lupta cu bolile inflamatorii cum sunt gastrita, pancreatita, sau hepatita, care pot cauza cancere inflamatorii.

Ghimbirul adăugat în alimentație poate avea efecte pozitive asupra nivelului de zahăr din sânge și producția de insulină

Includerea ghimbirului în regimul tău alimentar ar putea ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Specialiștii spun că ghimbirul consumat zilnic poate să scadă nivelul trigliceridelor și a colesterolului total, contribuind la prevenirea diabetului de tip II.

Ameliorează crampele menstruale

Conform unor păreri, când vine vorba de durerile menstruale, ghimbirul este cel mai bun remediu natural. Proprietățile sale antiinflamatorii reduc senzația de durere cauzată de crampele menstruale. Așa că data viitoare când te afli în acea perioadă a lunii să ai la îndemână câteva bucățele de ghimbir confiat pe care să le savurezi citind revista sau cartea preferată.

Previne și reduce simptomele de răceală și gripă

Atunci când vrei să scapi de simptomele de răceală și gripă, ceaiurile sau infuziile din plante sunt primul ajutor natural la care apelăm. Infuzia de ghimbir are un efect de încălzire al corpului care provoacă transpirația prin care se elimină virușii răcelii sau ai gripei.

Mai mult, cu efectul său antibacterian, ghimbirul este benefic pentru prevenirea infecțiilor în gât sau respiratorii.

Sugestii de servire: Cum să incluzi ghimbirul în dieta ta și să te bucuri pe deplin de toate beneficiile acestuia?

După ce ți-am prezentat toate beneficiile pe care consumul de ghimbir le are asupra organismului și a stării generale de bine, este timpul să îți prezentăm diferitele modalități de servire prin care poți include și tu ghimbirul în alimentația ta și a întregii familii.

Ghimbirul confiat și pudra de ghimbir: beneficii și întrebuințări

Chiar și în forma confiată sau pudră, ghimbirul își păstrează proprietățile terapeutice. Ghimbirul confiat este ingredientul perfect dacă vrei sa pregătești un mic dejun dulce și sănătos din granola de ovăz, fructe și ghimbir confiat. Dacă celor mici le e poftă de o turtă dulce făcută în casă, încearcă rețeta noastră de turtă dulce, din care nu trebuie să lipsească pudra de ghimbir pentru un gust desăvârșit.

Poți include ghimbirul în preparatele culinare cu linte, năut, fasole sau alte mâncăruri scăzute. Spre exemplu în bucătăria indiană asiatică, pasta de ghimbir cu usturoi e folosită aproape în orice preparat de tip curry.

Băuturi pe bază de ghimbir: ceaiuri hidratante și limonade răcoritoare

Ceaiul de ghimbir reprezintă una dintre cele mai consumate alimente din această gamă. Beneficiile ceaiului de ghimbir sunt numeroase, iar gustul și aroma cuceresc pe oricine. Printre preferatele tuturor, se numără ceaiul de ghimbir cu lămâie care poate crește imunitatea prin calitățile ghimbirului și cantitatea mare de vitamina C din lămâie. Prepară acest ceai infuzând orice alte plante medicinale, sau adaugă ghimbir și lămâie într-o ceașcă de ceai verde fierbinte.

Adăugăm aici, pe listă, și smoothie-urile sau limonada (ghimbirată). De asemenea, dacă ai nevoie de motivație pentru a te obișnui să bei mai multă apă, poți consuma ghimbirul într-o infuzie, alături de alte fructe. Gustul dulceag și ușor înțepător al ghimbirului te va umple de vitalitate.

Berea de ghimbir poate fi băutura pe care alegi să o consumi pentru a te răcori într-o zi de vară. Sau pentru a te bucura de un moment de relaxare. Are un gust dulce, ca de suc. O poți consuma ca atare, sau în diverse băuturi răcoritoare preparate acasă.

Dacă intenționezi să renunți la cafea sau dorești să încerci băuturi noi, îți recomandăm orzul solubil cu ghimbir. Din acest produs se obține o băutură naturală și gustoasă, cu aromă de portocală și ghimbir. Nu conține cofeină sau alte substanțe care să îți perturbe buna funcționare a corpului. Poate fi servită în orice moment al zilei. Se prepară rapid datorită consistenței sale solubile – practic, trebuie doar să amesteci 2-3 lingurițe de produs în cantitatea dorită de apă. Se poate îndulci cu zahăr brut sau miere, după gust.

Dacă îți dorești să ai la îndemână un aliat împotriva răcelii, recomandarea noastră este să îți prepari un tonic anti-răceală cu ghimbir. Îl pregătești numai din ingrediente naturale și îl lași la fermentat 3-6 săptămâni. Prepară-l din timp. După ce este gata, depozitează-l la frigider și folosește-l preventiv, în anotimpul rece. Acest tonic anti-răceală are un gust aromat și ușor picant, extrăgând toate proprietățile din ghimbirul pe care îl adaugi.

Beneficiile și utilizările uleiului de ghimbir

Uleiul de ghimbir are o aromă distinctă care poate fi descrisă ca fiind puternică, caldă sau condimentată. Ca atare, este adesea folosit pentru aromaterapie. Uleiul de ghimbir poate fi folosit și ca tratament pentru piele și păr. Produsul este, de asemenea, utilizat pentru a ajuta la ameliorarea următoarelor afecțiuni: greață, artrită, tulburări digestive, răceli, migrene.

Uleiul de ghimbir mai poate fi folosit în spray-uri pentru împrospătarea aerului, sau în băile de abur.

Contraindicații ale ghimbirului

Ghimbirul nu are multe contraindicații, totuși ca pentru orice aliment, oricât de sănătos există și câteva precauțiuni de care să ții cont.

Consumat pe stomacul gol, ghimbirul, mai ales cel proaspăt, poate cauza senzația de arsură, diaree, sau disconfort gastric. Persoanele care iau medicamente de subțiere a sângelui sunt sfătuite să consume ghimbir cu atenție, acesta subțiind de asemenea sângele. Din același motiv, vindecarea rănilor este îngreunată de consumul de ghimbir, așa ca trebuie limitat dacă ai trecut printr-o operație chirurgicală.

Dacă ești sub tratament și alegi să consumi ghimbir pentru beneficiile sale terapeutice, nu uita să te sfătuiești cu medicul tău și să stabiliți împreună dacă tratamentele naturiste cu ghimbir sunt în avantajul tău.

Include ghimbirul în dieta ta și a familiei tale pentru a vă simții zi de zi mai bine

Acum știi care sunt beneficiile consumului de ghimbir și câteva opțiuni de servire, care vor satisface cu siguranță toate gusturile. Pentru rețete delicioase și gustoase cu ghimbir, nu uita să îți aprovizionezi cămara cu ghimbir confiat non-GMO de la SanoVita, iar pentru zilele de vară călduroase pune la rece o bere de ghimbir (fără alcool, bineînțeles) pe care să o savurezi alături de cei dragi.

Vrem să știm părerea ta: care crezi că sunt cele mai importante beneficii ale ghimbirului? Care este modul tău preferat de a consuma ghimbirul? Lasă-ne un mesaj prin formularul de mai jos și nu uita să dai share acestui articol pentru ca și prietenii tăi să afle care sunt beneficiile consumului de ghimbir.

4 COMENTARII

    • Bună ziua,
      Puteți consuma cantitatea dorită atâta timp cât vă simțiți confortabil cu iuțeala lui și sunteți o persoană sănătoasă în general. Cel mai bine consultați-vă cu medicul dumneavoastră curant sau cu un nutriționist pentru mai multe detalii legate de consumul ghimbirului.

    • Ghimbirul confiat se poate consuma ca atare, dar și în diverse preparate: limonadă, smoothie, diverse deserturi sau chiar în preparate aromate sărate ca cele indiene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.