Budincă din Chia

Ai văzut-o cu siguranță la magazine în secțiunea refrigerate lângă iaurturi sau smoothieuri. Deși arată ca un terci de ovăz, budinca din chia are un gust cu totul altfel. Un desert gustos, cu un aport de energie ridicat și ușor de făcut – iar cea făcută acasă e și mai bună! Ce ți-ai mai putea dori?
TIMP DE PREPARARE 15 minute
PORȚII 2-3
TIP REȚETĂ Desert
DIFICULTATE Scăzută
PRINTEAZĂ REȚETA
Ingrediente:
- 4 linguri de semințe de chia
- 1 cană apă
- ½ cană stafide
- ½ cană nuci caju
- 1/4 cană miez de nucă*
- 1 până la maxim 2 căni de băutură vegetală din orez ** (sau orice altă băutură preferați)
- 1 linguriță goji, pentru decor
- 1-2 linguri miere sau sirop arțar (opțional)
Mod de preparare:
- Pune semințele de chia la hidratat, asigurându-te că semințele sunt complet acoperite cu apă. Lasă la înmuiat timp de 1-2 ore sau peste noapte.
- Odată ce semințele de chia s-au înmuiat, adaugă și restul de ingrediente. Stabilește consistența și cât de dulce să fie budinca, adăugând îndulcitor după bunul plac.
Sfaturi și recomandări:
- Caju și nucile sunt o combinație plăcută în această budincă, dar poți folosi orice nucă.
- Cantitatea de băutură vegetală din orez pe care o vei folosi va da consistența finală pe care o dorești.
- Prin înmuierea semințelor de chia peste noapte vei obține și alte beneficii, deoarece timpul lung de înmuiere permite activarea enzimelor și trezirea germenului seminței.
- Goji se hidratează fie 5 minute în apă fierbinte fie 30 minute în apă rece.
Știai că?
- Budinca din chia este o sursă bogată de acizi grași omega-3 și oferă o sursă bogată de proteine și vitamine.
- Semințele de chia au fost principala sursă de hrană a popoarelor aztece si mayașe, de cel puțin 4000 de ani. Ei au fost primii care au descoperit beneficiile uluitoare ale acestor semințe și le consumau crude, măcinate sau sub formă de faină. Mai mult, cuvântul chia provine din limba mayașilor, unde semnifica „putere”.
- Fibrele solubile conținute de semințe contribuie la scăderea colesterolului total și LDL (colesterolul rău) din sânge.
