Acasă Ghid de nutriție 10 lucruri care ti se pot intampla daca mananci 1 cana de naut/zi

10 lucruri care ti se pot intampla daca mananci 1 cana de naut/zi

1
10 lucruri care ti se pot intampla daca mananci 1 cana de naut/zi

Nautul (pe numele latinesc, Cicer arietinum) este o leguminoasa din familia Fabaceae (a treia cea mai mare familie de plante terestre, ca numar de specii – in jur de 20.000 de arbori, arbusti si ierburi); astfel, nautul este inrudit cu aproape un sfert dintre leguminoase (printre care fasolea, mazarea, lucerna, soia si arahidele), dar si cu plante ca Mimosa pudica si Indigofera (din care se extrage indigoul).

Nautul este una dintre primele leguminoase cultivate de om, in Orientul Mijlociu descoperindu-se naut vechi de 7.500 de ani! Ingredient de baza in retetele de humus, nautul este folosit si in salate, supe, mancarici sau transformat in faina. Nautul este o sursa bogata de fibre si proteine, contine grasimi sanatoase, numeroase vitamine si minerale si 0 colesterol. Introdu-l si tu in alimentatia ta zilnica, pentru a te bucura de cele 10 beneficii de mai jos!

Alege nautul boabe, pentru un produs vegetal de top!

naut-boabe-1-kgNautul are gust de alune si o textura cremoasa, fiind iubit de vegetarieni, care il folosesc in preparate dintre cele mai diverse. Si bebelusii il accepta usor (introducerea lui in alimentatia celor mici poate incepe de la 10-12 luni).

1 cana (164 g) de naut fiert contine:

  • 269 kcal
  • 45 g carbohidrati
  • 14,5 g proteine
  • 12,5 g fibre
  • 4,2 g grasimi (majoritatea mono- si polinesaturate)
  • 2,1 mg Vitamina C (4% din doza zilnica recomandata)
  • 0,6 mg Vitamina E (3% din doza zilnica recomandata)
  • 6,6 mcg Vitamina K (8% din doza zilnica recomandata)
  • 0,2 mg Vitamina B1 (13% din doza zilnica recomandata)
  • 0,1 mg Vitamina B2 (6% din doza zilnica recomandata)
  • 0,9 mg Vitamina B3 (4% din doza zilnica recomandata)
  • 0,2 mg Vitamina B6 (11% din doza zilnica recomandata)
  • 28 mcg Vitamina B9 (71% din doza zilnica recomandata)
  • 1,4 mg mangan (84% din doza zilnica recomandata)
  • 0,6 mg cupru (29% din doza zilnica recomandata)
  • 276 mg fosfor (28% din doza zilnica recomandata)
  • 4,7 mg fier (26% din doza zilnica recomandata)
  • 78,7 mg magneziu (20% din doza zilnica recomandata)
  • 2,5 mg zinc (17% din doza zilnica recomandata)
  • 477 mg potasiu (14% din doza zilnica recomandata)
  • 6,1 mcg seleniu (9% din doza zilnica recomandata)
  • 80,4 mg calciu (8% din doza zilnica recomandata)

naut mancare1. Nautul te poate ajuta sa slabesti.

Proteinele si fibrele din naut pot incetini digestia, iti confera o senzatie de satietate pe termen lung, reduc pofta de mancare si caloriile ingerate. Astfel, aceasta leguminoasa poate fi un ajutor de nadejde in lupta impotriva kilogramelor in plus.

2. Nautul iti mentine oasele sanatoase.

Nautul contine mangan, fosfor, calciu, fier, magneziu, zinc si vitaminele A si K – un cumul de nutrienti care sunt importanti in cresterea si mineralizarea osoasa si in productia de colagen (substanta care tine corpul laolalta, constituind o schela ce ofera structura si forta).

3. Nautul iti face pielea mai frumoasa.

Vitaminele C, E si K – toate prezente in boabele de naut – sunt importante pentru sanatatea pielii tale. Prezenta lor in alimetnatia zilnica, in cantitatile recomandate de specialisti, te ajuta sa previi aparitia ridurilor, pielii uscate, petelor solare si sa te vindeci mai rapid, in cazul in care ai rani la nivelul pielii.

naut fel de mancare4. Nautul iti poate scadea glicemia.

Fibrele si proteinele din naut previn ridicarea brusca a nivelului de zahar in sange dupa o masa care il contine, deci aceasta leguminoasa te poate ajuta sa manageriezi diabetul de tip 1 si 2. In plus, nautul contine minerale care pot reduce riscul aparitiei acestei boli: magneziu si zinc.

5. Nautul iti imbunatateste digestia.

Digestia este si ea ajutata de fibrele din naut, acestea putand reduce riscurile aparitiei sindromului de colon iritabil si constipatiei. 1 cana de naut/zi te poate ajuta, prin urmare, sa iti mentii sanatatea tractului digestiv.

6. Nautul iti reduce tensiunea si iti ajuta inima.

Magneziul si potasiul din naut pot preveni hipertensiunea, dilatand vasele de sange si scazandu-ti sansele de atac de cord sau accident vascular cerebral. Mana in mana cu asta actioneaza fibrele solubile din naut, care reduc colesterolul „rau”/LDL din sange. Sanatatea inimii este ajutata si de vitaminele C si B6 din naut.

humus naut7. Nautul contribuie la cresterea parului.

Proteinele, vitaminele A si B si alti nutrienti din naut te pot ajuta sa previi caderea parului, promovand cresterea sanatoasa a podoabei capilare.

8. Nautul iti ajuta ochii.

Nautul contine betacaroten, precursor al Vitaminei A, al carui efect antiinflamator contribuie la reducerea riscurilor de aparitie a bolilor oculare.

9. Nautul iti imbunatateste functiile cerebrale.

Aceasta leguminoasa contine colina, un nutrient asemanator vitaminelor, care contribuie la imbunatatirea performantei cognitive, la o memorie mai buna si la o procesare optima a informatiei.

naut cu legume10. Nautul te protejeaza impotriva cancerului.

Nautul poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer, deoarece: produce butirat (acid gras care ia nastere in urma fermentatiei microbiene a fibrelor in tractul intestinal si care are potentialul de a reduce inflamatia in celulele colonului), contine saponine (compusi chimici care stopeaza dezvoltarea tumorala) si vitamine (B-uri) si minerale (seleniu) ce reduc riscul de cancer de san si plamani, ajuta enzimele din ficat sa elimine din organism compusii cancerigeni, previn inflamatia, repara AND-ul si previn aparitia mutatiilor la nivelul acestuia.

Cum poti include nautul in alimentatia ta zilnica?

Nautul este o leguminoasa pe care o gasesti de cumparat in magazine tot timpul anului, in varianta uscata (ca cea din magazinul online Sano Vita) sau la conserva. Daca alegi s cumperi naut uscat, lasa-l la inmuiat 8-10 ore in prealabil, pentru ca – dupa fierbere – sa obtii un naut cu o aroma si o textura excelente, care fierb mult mai rapid si care nu iti vor deranja deloc stomacul (deoarece oligozaharidele provocatoare de balonare din ele sunt indepartate)!

Include nautul in alimentatia ta zilnica adaugandu-l in salate de legume, transformandu-l in faina,, servindu-l pe post de gustare coapta (acoperit de condimentele tale preferate) ori incorporandu-l in retete de humus, falafel sau supe de legume. Inspira-te din retetele cu naut de pe blogul Sano Vita!

Naut copt cu condimente

Zacusca de vinete si naut

Reteta de humus clasic si alte 8 variante de retete humus din lume

Falafel – chiftelute de naut la cuptor

 

 

Clatite de naut – reteta video

Ghiveci african cu naut

Apa de naut (aquafaba) redusa

 

Articolul precedent Dovlecei pane
Articolul următor Friptura vegetala, pe pat de orez brun
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.