Acasă Rețete Aperitive și gustări sănătoase Reteta de humus clasic si alte 8 variante de retete humus din lume

Reteta de humus clasic si alte 8 variante de retete humus din lume

1
Reteta de humus clasic si alte 8 variante de retete humus din lume

Reteta de humus clasic din pasta de naut si tahini s-a nascut in orasul Cairo al secolului al XIII-lea, iar din lumea araba s-a extins pe intreg mapamondul, capatand, in functie de zona in care a patruns, valente noi si adaugandu-si ingrediente diferite, dupa specificul bucatariei locale. Noua ne place la nebunie sa o pregatim, pentru ca stim cat de sanatos este nautul si vrem sa profitam din plin de beneficiile lui. Datorita continutului de fibre si proteine este ideal pentru vegetarieni sau cei care tin post, iar gustul va cuceri pe toata lumea. Il poti manca simplu, pe felii sa paine neagra sau cu lipii libaneze, ca sa pastrezi pe de-a-ntregul specificul preparatului.

Iti aratam in continuare cum sa pregatesti atat reteta de humus clasic, cu pasta de susan si lamaie, cat si alte 8 variante de retete de humus internationale, toate absolut senzationale, foarte hranitoare si pline de beneficii pentru organismul tau.

TIMP PREPARARE   15 minute (fara fierbere)

PORTII   4

TIP RETETA   Aperitiv

DIFICULTATE   Scazuta

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente Reteta de humus clasic

  • 1 cana naut
  • 4-5 linguri seminte de susan pentru tahini
  • zeama de la o lamaie
  • 2 catei de usturoi
  • 3 linguri ulei de masline
  • sare, dupa gust

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Seminte de susan decorticat

seminte-de-susan-decorticat-1kg

 

  Mod de preparare Reteta de humus clasic

  • Boabele de naut se tin la inmuiat peste noapte in apa rece inainte de preparare (de cel putin 3 ori apa fata de cantitatea de naut) pana cand se hidrateaza si se umfla. Cand te apuci de gatit reteta de humus, le clatesti bine si apoi le pui la fiert in aceeasi cantitate de apa ca si la inmuiere.
  • Nautul se lasa la fiert o ora – o ora si jumatate, pana cand boabele devin moi si pufoase.
  • Intre timp, pregatesti pasta de susan: semintele de susan se incing putin intr-o tigaie, la foc mic, amestecand continuu, pana cand devin usor lucioase. Fii atent si stai cu ochii pe ele, pentru ca sunt gata foarte repede. Trebuie sa ramana aurii, nu sa se rumeneasca.
  • Macini semintele de susan cat mai fin si apoi le amesteci bine cu o lingura de ulei.
  • Zdobesti usturoiul si storci lamaia.
  • Dupa ce s-a fiert nautul, scurgi boabele si pastrezi putin din zeama pentru a mai adauga daca humusul se dovedeste prea tare.
  • Pasezi boabele de naut la blender, impreuna cu pasta de susan, lamaia, usturoiul, uleiul de masline si sarea adaugata dupa gust. Daca ti se pare prea tare, mai adaugi putina zeama in care a fiert nautul pentru ca humusul tau sa capete o consistenta mai cremoasa.

  Observatii Reteta de humus clasic

  • Tinand nautul in apa timp de cel putin 8 ore inainte de preparare ii veti activa proprietatile nutritive si ii vei scurta timpul de fierbere. Multa lume cumpara cutii cu naut gata fiert, insa, din pacate, in ele se poate adauga sare sau conservanti, pentru a mari timpul de valabilitate al produsului. Daca vrei sa stii exact ce pui in farfuria celor dragi, noi iti recomandam cu caldura sa fierbi chiar tu nautul pentru cea mai sanatoasa reteta de humus clasic.
  • Esti interesat de calorii pentru humus? Afla ca o cana de naut fiert are aproximativ 100 de calorii. De aici, in functie de ingrediente si de cantitatea pregatita poti sa calculezi la cat se ridica valoarea nutritionala a preparatului tau.
  • Si tahini, celebra pasta de susan poate fi cumparata de-a gata, dar, pe acelasi principiu de mai sus, cred ca vei prefera sa o faci acasa. In plus, pretul va fi cu mult mai mic. Pasta de susan (tahini) – se face in general din 4-5 linguri de seminte susan crud sau copt (sau jumate crud si jumate copt), dupa preferinta, rasnite si amestecate cu 1 lingura apa sau 1 de ulei de susan/ulei de masline/zeama de lamaie. O alta varianta posibila este sa pui semintele de susan intregi in pasta de naut si sa renunti la rasnit.
  • Marii specialisti in gastronomie sfatuiesc gospodinele ca, in momentul in care fac pentru prima data reteta de humus, mai ales reteta de humus clasic, fara inovatii, sa nu adauge de la inceput toate celelate ingrediente peste boabele de naut fiert, ci putin cate putin, gustand mereu, si sa se opreasca in momentul in care li se pare ca au pus suficient, chiar daca nu au terminat intreaga zeama de lamaie pregatita sau pasta de susan. Unii prefera humusul cu un gust mai pregnant de susan, de exemplu, altii prefera foarte putina zeama de lamaie.

  Stiai ca?

  • La origine, humusul se manca la temperatura camerei sau fierbinte, nu de la frigider? Multa lumea afirma ca ar fi mai gustos in acest mod, asa ca nu iti ramane decat sa il incerci in mai multe variante de temperatura si sa compari.
  • Ai nedumeriri despre modul in care se scrie numele acestui preparat (humus  sau hummus)? Se pare ca varianta humus a patruns foarte bine in limba romana si s-a impus de-a lungul timpului, eliminand consoana dubla, de dragul simplificarii. Explicatii stiintifice pe marginea subiectului in cauza puteti gasi in acest articol al reputatului lingvist Rodica Zafiu.

Ghid de gatire a nautului: 8 variante internationale la reteta originala de humus

Toate variantele derivate din reteta de humus clasic au acelasi punct de pornire: boabele de naut (de altfel, in limba de origine, humus chiar inseamna naut). Ele se fierb, apoi  se scurg si se paseaza la blender impreuna cu zeama de lamaie si un praf de sare. Pasta de naut este baza si pentru variantele de humus de mai jos. La ea se adauga ingredientele pe care le poti vedea in fotografiile noastre sau in lista care urmeaza.

Hummus_3

Te intrebi in ce cantitate adaugi ingredientele? Aici e partea frumoasa si creativa a gastronomiei: poti adauga in ce cantitate vrei si iti place, procedand exact asa cum recomanda specialistii: pui putin cate putin (cate 1-2 lingurite) si apoi gusti…pana obtii aroma perfecta pentru tine.

Noi am lasat in mod intentionat variantele retetelor de humus fara gramaj precizat, pentru ca fiecare sa isi personalizeze reteta. Fie pui 1 lingurita de patrunjel tocat, fie pui 1 cana, vei vedea ca tot bun iese, in final proportia ideala este o chestiune subiectiva si depinde de gustul fiecaruia.

Hummus_1

Humus Marsilian

  • 1 cana de naut fiert
  • busuioc si patrunjel verde
  • tarhon verde
  • ulei de masline

Humus Marocan

  • 1 cana de naut fiert
  • pasta de susan
  • pudra de ardei iute
  • usturoi

Humus Asiatic

  • 1 cana de naut fiert
  • pasta de susan
  • ulei de masline
  • pudra de curry

Humus Taranesc

  • 1 cana de naut fiert
  • telina+morcov fiert
  • usturoi
  • ulei de masline

Humus Guacamole

  • 1 cana de naut fiert
  • pasta de rosii
  • avocado
  • usturoi

Humus Grecesc

  • 1 cana de naut fiert
  • iaurt grecesc
  • patrunjel si marar uscat
  • usturoi granulat

Humus Renew

  • 1 cana de naut fiert
  • ciuperci calite
  • ceapa calita
  • patrunjel verde

Humus Arabesc

  • 1 cana de naut fiert
  • tofu + spanac
  • ulei de masline
  • baharat
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Reteta humus clasic
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 265 Review(s)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.