Aluat de pizza tinut noaptea la rece
Exista numeroase retete pentru aluat de pizza, iar cea de fata este perfecta daca esti genul persoana care isi planuieste din timp ce va gati: acest aluat de pizza tinut noaptea la rece se prepara cu o seara inainte de a fi folosit si trebuie framantat doar 1 minut. Cu doar 4 ingrediente plus timpul de asteptare (8 ore), vei obtine cea mai delicioasa baza de pizza pe care ai gustat-o pana acum! Acest aluat de pizza tinut noaptea la rece se intinde intr-un blat subtire, iese crocant de la cuptor si poate fi acoperit de orice topping-uri doresti.
TIMP PREPARARE 90 minute
PORTII 3 pizza de 30 cm
TIP RETETA Aluat
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Aluat de pizza tinut noaptea la rece
- 500 g faina integrala de grau
- ¼ lingurita drojdie uscata
- 350 ml apa calduta
- 14 g sare
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Aluat de pizza tinut noaptea la rece
- Pentru a face acest aluat de pizza tinut noaptea la rece, incepe prin a dizolva sarea in apa calda.
- Presara deasupra apei drojdia uscata si las-o cateva minute la hidratat si la dizolvat, apoi amesteca bine, pentru a o incorpora in apa.
- Toarna amestecul de apa intr-un bol incapator, adauga faina si amesteca bine, cu o lingura de lemn, pana obtii un aluat moale; umezeste-ti mainile si omogenizeaza aluatul timp de 1-2 minute (folosind aratatorul si degetul mare, apuca sectiuni din aluat de dedesubt, intinde-le si pliaza-le deasupra, pana obtii o minge de aluat); acopera bolul cu un servet de bucatarie si lasa-l la odihnit 20 de minute.
- Rastoarna aluatul pe blatul de lucru infainatsi framanta-l 1 minut, pana obtii un aluat elastic; pune aluatul la loc in bol, acopera bolul si lasa-l sa cresca 60 de minute sau pana isi dubleaza volumul, intr-un loc caldut.
- Imparte aluatul in 3 parti egale; intinde fiecare parte pana simti rezistenta, apoi impatureste colturile spre mijloc, de jur imprejur, pana obtii o minge; framanta fiecare minge de aluat.
- Presara faina pe o farfurie, pune cele 3 bile deasupra, acopera-le cu folie alimentara si da farfuria la frigider cel putin 6 ore sau peste noapte.
- Scoate aluatul din frigider si preincalzeste cuptorul la 290o C, timp de 1 ora (timp in care aluatul ajunge la temperatura camerei).
- Intinde fiecare bila de aluat cu sucitorul, in forma de blat de pizza, pe marimea tavii utilizate.
- Adauga deasupra sosul si topping-urile dorite si coace pizza la cuptorul preincalzit, timp de 8-10 minute.
Observatii reteta Aluat de pizza tinut noaptea la rece
- Cuptoarele profesionale au nevoie de doar 1-3 minute pentru a coace o pizza, la temperaturi de 370-530º C; pentru a obtine o pizza asemanatoare celei din comert (si nu una uscata din cauza timpului mai mare de coacere), este important sa incingi bine cuptorul propriu, ca atunci cand deschizi usa si bagi tava in el, sa nu se piarda atat de multa caldura, iar pizza sa se coaca mai rapid.
- Acest aluat de pizza tinut noaptea la rece contine mai multa apa (pentru a obtine o crusta mai moale) si mai multa sare (pentru savoare si pentru a intarzia actiunea de fermentare a drojdiei, care ii da un gust final mai bun) decat alte retete.
- Poti pastra acest aluat de pizza in frigider pana la 2 zile, inainte de a-l folosi.
- Poti coace pizza facuta din acest aluat tinut noaptea la rece in tavi rotunde (de sticla sau ceramica) sau dreptunghiulare (din otel carbon).
Stiai ca?
- Inca din epoca Neolitica, omul a facut feluri de mancare similare cu pizza, dar cuvantul „pizza” apare metionat prima data intr-un text latin din anul 997, legat de orasul Gaeta (parte a Imperiului Bizantin, pe atunci)? In text scrie ca un anume chirias ii datoreaza episcopului de Gaeta „duodecim pizze” (12 pizza) de Craciun si tot atatea de Pasti?
- Pizza moderna isi are originile in Napoli, in secolele XVIII-XIX?