Acasă Wellness și stil de viață sănătos Extract de cimbru: rolul cimbrului în organism

Extract de cimbru: rolul cimbrului în organism

Extract de cimbru: rolul cimbrului în organism

Preparatele ce conțin extract de cimbru se utilizează în:

Infecțiile respiratorii acute (bronșite, laringite, traheite, tuse convulsivă, gripă);

Tratamentul parazitozelor intestinale cu oxiuri, anquilostoma;

Afecțiuni hepato-biliare;

Tratarea unor afecțiuni ale pielii, precum acneea sau dermatitele;

Gingivite;

Flatulență;

Crampe menstruale și sindromul premenstrual;

Infecții ale tractului urinar.

Administrarea lui în anumite direcții terapeutice se bazează pe acțiunea sa antiseptică, antitusivă, diuretică, coleretică, colagogă, antihelmintică.

Preparate farmaceutice: cel mai adesea este administrat sub formă de infuzii. Pentru calmarea tusei se administrează o infuzie mai concentrată. Pentru uz extern, în plăgi sau ulcerații, se prepară un decoct cu care se fac spălături locale. Intră și în compoziția ceaiului pentru colici. Se poate administra și sub formă de acadele, capsule uleioase sau comprimate de supt pentru efectul calmant asupra gâtului.

Ce este și unde regăsim extractul de cimbru?

Cimbrul de grădină (Thymus vulgaris) a fost cultivat încă din Antichitate pentru efectele lui terapeutice și, ulterior, a fost utilizat ca și condiment. În scop medicinal se utilizează părțile aeriene.

Părțile aeriene sunt bogate în ulei volatil, a cărui compoziție este formată din timol, carvacrol, terpinen, cineol, pinen, linalool, borneol, geratinol. De asemenea, se mai găsesc tanin, acid cafeic, flavonoizi, principia amare, triterpene, acizi grași, săruri de litiu.

 

Care sunt reacțiile adverse cauzate de extractul de cimbru?

La administrarea de doze mari se poate produce o intoxicație ce se manifestă prin grețuri, vărsături, gastroenterită.

Articolul precedent Echinaceea: beneficiile sale în organism
Articolul următor Extract de mentă: rolul mentei în organism
Sabina Constantinescu este o tânără pasionată de nutriție, wellness și sănătatea generală. Este mereu la curent cu toate noutățle din domeniu, informații pe care le împărtășește cu cititorii SanoVita pe blog, în newsletter și pe paginile de social media. Crede cu tărie că alimentația este și medicament, și poate fi folosită pentru a preveni sau ameliora afecțiuni și a avea o sănătate de invidiat. Când nu se documentează sau scrie, pe Sabina o vei găsi și în bucătărie, unde îi place să experimenteze cu tehnici de gătire și combinații de ingrediente vegetale pentru a obține rețete plant-based echilibrate, delicioase și pline de nutrienți. Pe Sabina o motivează gândul că ceea ce creează aduce un strop de sănătate în farfuriile celor ce o citesc. Fire caldă și prietenoasă, ea este și prima care îți va sări în ajutor cu răspunsuri atunci când ne scrii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.