„Friptură” de conopidă cu ”sos Hollandaise”
De obicei asociem cuvântul „friptură” cu carne, de toate felurile, în niciun caz cu conopidă. Însă orice este posibil atunci când ești motivat să mănânci cât mai sănătos. Din fericire, noi o avem pe Daniela Dan, chef Sano Vita, care reușește să creeze cele mai inedite rețete pe care le putem împărtăși, ulterior, cu voi. Iar rețeta de friptură de conopidă chiar este interesantă!
TIMP DE PREPARARE 0 oră și 15 minute
PORȚII 6 – 8
TIP REȚETĂ Fel Principal
DIFICULTATE Scăzută
PRINTEAZĂ REȚETA
Ingrediente pentru friptura de conopidă:
- 5 l apă
- 1 conopidă medie (1,300 g)
- 3 linguri amestec de legume
- 1 lingură cimbru uscat
- 3 linguri sare
Ingrediente pentru sosul ”Hollandaise” reinterpretat:
- 500 ml apă
- ½ cană mălai
- 3 linguri fulgi de drojdie
- 2 lingurițe sare
- 1 linguriță turmeric
- 1/3 cană cremă vegetală din nucă de cocos
- 2 linguri ulei (pentu crustă/rumenire)
Vrei să pregătești rețeta? Cumpără produsele!
Mod de preparare:
- Pregătește un vas de sticlă termorezistentă, uns cu puțin ulei, și lasă-l deoparte pentru mai târziu.
- Curăță conopida de frunze și cu vârful unui cuțit ascuțit, taie prima parte a cotorului (decupează-l cu mare grijă, ca să nu se destrame buchețele), o speli și o scurgi (conopida întreagă).
- Într-o oală înaltă și largă, pui apa și sarea la fiert iar când începe să fiarbă se adaugă conopida (cu inflorescența în jos), amestecul de legume și cimbrul uscat.
- Fierbi timp de 10 – 12 minute, din momentul în care apa începe să clocotească.
- În timp ce conopida este la fiert, se pregătește sosul din mălai.
- Într-o oală adaugă apa și crema vegetală din cocos apoi le aduci la fierbere. Adaugă mălaiul, turmericul și fulgii de drojdie amestecând cu un tel, ca să eviți formarea cocoloașelor. Se fierbe 8-10 minute după care le iei de pe foc.
- După ce conopida a fiert, se scoate întreagă cu mare grijă (ca să nu se desfacă) din apa fiartă cu ajutorul unei site și se lasă la scurs cinci minute (tot în sită).
- Așează conopida în vasul de sticlă termorezistentă, deja pregătit, cu inflorescențele în sus, turnând uniform sosul de mălai peste întreaga suprafață a conopidei urmat de cele două linguri de ulei. (Sosul de mălai se va scurge de pe conopidă dar nu este nici o problema)
- Introdu vasul la cuptor pentru aproximativ 35-40 minute la 220°C sau până când se rumenește.
- Lasă puțin la răcit și servește după preferințe.
Știai că?
- Conopida a apărut pentru prima dată în Asia, acum multe milenii,fiind atestată în zona mediteraneeană abia în secolul VII î.e.n.;
- Cel mai mare producător de conopidă este China;
- Mălaiul este des utilizat în bucătăria sud-americană și în America Centrală, porumbul fiind originar din America și adus în Europa în epoca marilor descoperiri geografice (sec. XV-XVI).
- Conopida este o sursă importantă de fibre și glucozinolați. Aceștia din urmă sunt transformați în organism în compuși care pot ajuta la prevenirea cancerului având și efecte antiinflamatorii, antivirale și antibacteriene.