Gogosari in sos de mustar
Aceasta reteta de gogosari in sos de mustar este o modalitate atat de delicioasa de a pastra peste iarna carnoasele legume tomnatice, incat o vei gati anual de acum inainte, iti garantam! Nu trebuie sa o faci si sa o gusti decat o data, pentru a deveni reteta ta preferata de gogosari in sos. Bucura-te cel mai bine de gustul aromat al acestei retete in combinatie cu un piure de cartofi si/sau conopida.
TIMP PREPARARE 50 minute
PORTII 2 borcane
TIP RETETA Garnitura
DIFICULTATE Scazuta
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Gogosari in sos de mustar
- 3 kg gogosari
- 600 g mustar dulce
- 600 ml ulei vegetal
- 600 ml otet
- 300 g zahar brut
- 2 linguri bulion
- 4 linguri mustar boabe
- 4 linguri piper boabe
- 7-8 foi de dafin
- 4 linguri sare grunjoasa
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Gogosari in sos de mustar
- Pentru a pregati aceasta reteta de gogosari in sos de mustar, incepe prin a curata gogosarii de cotoare si seminte, taindu-i in semiluni de 1,5 cm latime.
- Intr-o oala cu diametrul mare si mica de inaltime, pune la fiert (la foc mic) mustarul si uleiul, omogeninzandu-le bine, apoi adauga zaharul si foile de dafin.
- Adauga in oala restul ingredientelor (cu exceptia gogosarilor) si lasa oala sa fiarba 10 minute, de cand sosul de mustar da in clocot; amesteca permanent sosul de mustar, pentru a nu se lipi de oala.
- Spala bine 1-2 borcane, apoi sterilizeaza-le (in apa clocotita, timp de 10 minute, scurse bine si uscate in cuptorul cald; la cuptor, pe o tava tapetata cu hartie de copt, 10-15 minute, la 120o C).
- Toarna peste sos, in oala, feliile de gogosar si fierbe-le alte 7-8 minute (gogosarii trebuie sa se inmoaie usor, nu foarte mult).
- Umple borcanele sterilizate cu gogosarii, folosind un polonic micut, apoi toarna peste ei sosul si strange bine capacul.
Observatii reteta Gogosari in sos de mustar
- Poti depozita fara probleme borcanele cu gogosari in sos de mustar in camara, la loc intunecat, toata iarna; dupa deschidere, tine borcanul la frigider.
- Din ingredientele de mai sus iti vor iesi 2 borcane de 1,5 litri fiecare.
Stiai ca?
- Mustarul este o planta inrudita cu broccoli, conopida, napul si varza?
- Semintele de mustar sunt bogate in calciu, mangan, acizi grasi esentiali Omega-3, fier, zinc, proteine si fibre?
- Mustarul a devenit popular in SUA la inceputul secolului XX, odata cu hot dog-ul, iar acum aici exista si o Zi Nationala a Mustarului (3 august)?
- Mustarul a fost unul dintre primele condimente folosite de oameni: faraonii egipteni isi umpleau mormintele din piramide cu seminte de mustar, romanii au fost primii care le-au macinat (in combinatie cu vin sau otet), iar calugarii francezi i-au imitat, folosind must (de unde si numele de „mustar”)?
- Pitagora credea ca o cataplasma cu seminte de mustar poate trata intepaturile de scorpion, Hipocrate luada mustarul drept un remediu miraculos impotriva durerilor, iar doctorii romani credeau ca te scapa de durerile de dinti?
- Foile de dafin sunt frunzele uscate ale dafinului (Laurus nobilis), fiind folosite in bucatarie pentru a aroma diverse feluri de mancare si muraturi?
- In Antichitate, se credea ca dafinul are puteri mistice, pentru ca nu parea a fi lovit niciodata de fulgere? Grecii si romanii purtau frunze de dafin in timpul furtunilor, ca protectie, atletii si razboinicii victoriosi erau incununati cu ele, iar in timpul ciumei bubonice londonezii le luau cu ei, pentru a evita boala.