Gustările sănătoase și importanța lor
Deși gustările pot avea un rol important în meniul nostru, nu mulți dintre noi le iau cu adevărat în serios. Acestea nu doar că sunt o parte normală a fiecărei zi, ci sunt și benefice sănătății, atâta timp cât alegem gustările potrivite. Principalul motiv pentru care mâncăm gustări este acela de a preveni foamea – însă acestea oferă și avantaje fizice și cognitive.
Beneficiile gustărilor sănătoase:
1. Pot spori capacitatea de concentrare pe tot parcursul zilei, ajutându-ne să menținem un nivel optim al zahărului din sânge.
Corpul nostru digeră alimente care includ grăsimi, proteine și fibre într-un ritm mai lent și mai consistent și, prin urmare, eliberează treptat glucoză, menținând un nivel constant al acesteia la nivelul creierului. În schimb, o gustare cu un conținut ridicat de zahăr rafinat eliberează rapid glucoză, care atrage după sine creșterea nivelului insulinei, iar în scurt timp îți va fi și mai foame, iar capacitatea de concentrare se va diminua.
2. Ajută la prevenirea supraalimentării la mesele principale.
Există o diferență între „a-ți strica foamea” și a-ți pregăti corpul cu substanțe nutritive vitale. Atunci când te așezi la cină flămând/ă poți consuma mai multe calorii decât ai, de fapt, nevoie. De asemenea, când ne este foarte foame, avem tendința de a mânca mai repede. Or mai multe studii au arătat că persoanele care mănâncă mai lent consumă de obicei mai puține calorii.
3. Pentru oricine care se antrenează sau practică un sport, gustările înainte și după antrenament au un rol foarte important pentru optimizarea performanței.
Gustările cu carbohidrați pe care le mâncăm înaintea antrenamentului ne pot ajuta să ne menținem nivelul de energie în timpul activității. De asemenea, este important să ai în geantă gustările potrivite pentru după ce ai terminat antrenamentul. Pierdem multe minerale care trebuie înlocuite rapid, astfel încât corpurile noastre să poată funcționa eficient. Cu o deficiență a anumitor minerale, cum ar fi magneziul, este posibil să simțim oboseală, crampe musculare, iar oxigenul ajunge mai greu la celulele noastre musculare. La scurt timp după antrenament, se recomandă gustările predominant proteice, care ajută la refacerea fibrei musculare care tocmai a fost lucrată.
4. Contribuie la îndeplinirea nevoilor de energie și nutriție, oferind nutrienți esențiali precum vitamine, minerale, proteine și fibre.
Cheia este să alegeți gustări sănătoase (cele cu un conținut scăzut de grăsimi saturate, sare și zahăr și o sursă bună de vitamine, minerale și fibre) și să urmăriți dimensiunile porțiilor. De exemplu, gustările pot fi un mod de a crește aportul de fructe și legume sau de a încorpora niște nuci în dieta ta.
Câte gustări e bine să ai într-o zi?
Desigur, există și numeroase motive emoționale pentru care ronțăim pe parcursul zilei: când este timpul să facem o pauză, când ne plictisim, când sărbătorim cu alții sau, poate, când ne simțim puțin triști. De unde știi dacă ai nevoie de o gustare? Ce semnale ar trebui să cauți?
Pentru început, dacă simți că începe să îți fie foame, ia o gustare. Totuși, ce înseamnă să „îți fie foame”? Semnele sunt, de obicei, mult mai subtile decât „chirăitul mațelor”, care poate fi adesea înăbușit de un pahar cu apă, deoarece de multe ori încurcăm setea cu foamea. Energia ta începe să scadă? Poate că abilitatea ta de a te concentra asupra unei sarcini simple devine o provocare. Devii mai iritabil? Când oricare dintre aceste simptome încep să iasă la suprafață, este timpul gustării. O persoană sănătoasă cu o greutate normală ar putea avea una–două gustări pe zi, în general la jumătatea distanțelor orare dintre mesele principale, dacă simte nevoia. Simplu, nu?
Nucile și fructele uscate ca gustări sănătoase
Pentru că nu mereu avem timp să pregătim pe lângă mesele principale și gustări, putem apela la variante rapide, care nu necesită pregătire. În afară de fructe și legume, pe care le-am menționat mai sus, o alternativă bună și foarte versatilă sunt nucile și fructele uscate.
O porție moderată de nuci este de un pumn semi-închis (max 30 g/zi). Similar și la fructe uscate.
- Nucile – caju, migdale, alune de pădure, fistic
Sunt bogate în grăsimi, sărace în carbohidrați și o sursă excelentă de mai mulți nutrienți, inclusiv vitamina E, magneziu și seleniu. Nucile conțin antioxidanți cunoscuți sub numele de polifenoli, care vă pot proteja de colesterolul „rău”. S-a demonstrat că nucile sunt un aliat de nădejde chiar și în programele de reducere ponderală pentru că au un tablou nutrițional complex și oferă sațietate. De asemenea, au un conținut ridicat de fibre, ceea ce poate reduce riscul apariției mai multor boli, te ajută să te menții plin și îmbunătățesc sănătatea intestinelor.
Mai multe detalii despre fiecare tip de nuci puteți citi aici.
Sunt bogate în fibre, vitamine, minerale și antioxidanți fenolici, care au numeroase beneficii pentru sănătate. Consumul moderat de fructe uscate a fost asociat cu un aport crescut de nutrienți și cu un risc redus de obezitate. Stafidele sunt bogate în fibre, potasiu și alți compuși vegetali. Consumul de stafide ar putea îmbunătăți controlul glicemiei, scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului, precum și scăderea inflamației.
De aceea, am creat noile mixuri de nuci și fructe uscate care să satisfacă nevoia de gustări sănătoase pe care fiecare dintre noi o are. Acestea vin în 4 sortimente – Fun mix (nuci și semințe coapte și sărate), Tropical mix (fructe uscate și confiate), Fruit show (fructe uscate) și Royal mix (nuci crude). Astfel, este și mai ușor să ai combinația perfectă de gustări sănătoase, rapide și ușor de măsurat ca să îți dea energie pe parcursul întregii zile!
Referent științific: Loredana Lăpușanschi, Dietetician Clinician, Telomera Clinic
Încearcă noile noastre mixuri!