Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Ghidul alimentelor care dau energie

Ghidul alimentelor care dau energie

0
Ghidul alimentelor care dau energie

Dacă și tu îți dorești să ai mai multă energie pe parcursul zilei și să simți că poți rezolva orice, acest articol este pentru tine. Alimentele sunt o sursă excelentă de energie, însă trebuie să știi pe care să le alegi. Mergi către cele pline de vitamine și alte elemente nutritive, care îți pot da mai multe beneficii pentru sănătate.

SanoVita te susține în căutarea celor mai bune alimente pentru tine, în drumul spre o viață mai sănătoasă. Pe lângă alimente bune, din surse cât mai aproape de natură, nu uita să adaugi și somn, exerciții fizice și hidratare la rutina ta zilnică.

Cum reușesc anumite alimente să-ți dea energie?

Organismul nostru are capacitatea de a transforma alimentele în energie. Atunci când mâncăm, enzimele descompun elementele, iar o parte devin energie. Corpul nostru o folosește ca să funcționeze, în diverse procese.

Sursele principale de energie sunt macronutrienții precum carbohidrații, grăsimile și proteinele. Dintre acestea, carbohidrații (glucoza) reprezintă principala sursă de energie pentru organism.

Tentația este de a alege alimente procesate și pline de grăsimi saturate, dar și spre zahăr excesiv, însă acest articol îți va arăta că există destule surse sănătoase, din plante, care îți pot susține tonusul pe parcursul zilei. Așadar nu este nevoie să te refugiezi în cafea în exces, zahăr, mâncăruri grase sau băuturi energizante pentru a te menține alert.

Carbohidrați simpli vs. carbohidrați complecși și nivelul de energie

Carbohidrații sunt macronutrienți care vin în principal din trei surse – zahăr, fibre și amidon. Alimentele ce conțin carbohidrați sunt sățioase și oferă un boost de energie organismului tău. Se spune adesea despre acestea că îngrașă, așadar carbohidrații sunt excluși sau reduși din multe diete. Însă este important să știi ce tipuri sunt mai bune pentru tine și unde le găsești.

Carbohidrații simpli se găsesc în principal în zahăr. Aceștia au lanțuri de elemente chimice mai simple și din acest motiv organismul le poate descompune mai repede în energie. Așadar, carbohidrații simpli sunt o sursă de energie rapidă pentru tine, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că este și una sănătoasă – la fel cum nu înseamnă neapărat că sunt o sursă nesănătoasă. Organismul are nevoie și de zaharuri simple, dar cu moderație.

Exemple de carbohidrați simpli ar fi laptele, siropul de glucoză sau zahărul. În general, este bine să eviți zahărul în exces, întrucât acesta poate provoca anumite probleme de sănătate.

Carbohidrații complecși sunt o sursă mult mai bună de energie, cu durată în timp. Ei conțin lanțuri lungi de elemente, așadar corpul eliberează energia din ei treptat. Alimentele bogate în carbohidrați complecși conțin fibre și amidon – ambele oferă energie, sunt sățioase și au numeroase beneficii pentru sănătate.

Câteva exemple de alimente ce au carbohidrați complecși sunt legumele, leguminoasele precum fasole, linte, năut, dar și cerealele integrale.

Cum influențează cofeina nivelul de energie?

Multe persoane apelează la cofeină pentru a se trezi dimineața sau pentru a fi mai tonici după-amiaza, când energia scade. Această substanță stimulează sistemul nervos central și ne face mai alerți. Efectul este aproape imediat – vom observa în doar câteva minute că suntem mai plini de energie și somnolența a trecut.

Cofeina se găsește în principal în cafea, dar și în anumite sortimente de ceai, precum ceaiul negru, verde sau alb. Anumite băuturi energizante conțin și ele cofeină – unele chiar echivalentul a 9 cești de cafea. Deși acestea sunt o soluție rapidă pentru a ne simți în formă, ele pot provoca probleme de sănătate în timp, dar și dependență. O alternativă fără cofeină și cu numeroase beneficii pentru sănătate este băutura de cicoare. Acesta îți stimulează creierul prin aportul de mangan și vitamina B6.

15 alimente care îți dau energie fără să îngrașe

Am făcut o listă pentru tine cu topul celor mai bune alimente care îți conferă energie. Toate acestea sunt din surse de plante și au nutrienți cu beneficii demonstrate pentru sănătatea ta.

1. Nuci și alune

Nucile și alunele reprezintă o sursă excelentă de fibre, minerale și grăsimi sănătoase. Acestea au și destule calorii, însă fiind sățioase, nu trebuie să mănânci o cantitate mare pentru a te sătura. Ele sunt o gustare foarte bună între mese, care îți poate da un boost de energie.

Spre exemplu, nucile caju sunt moi și cremoase și reprezintă gustarea perfectă între mese. Conținutul ridicat de grăsimi sănătoase, proteine, fibre și magneziu le fac o sursă bună de energie.

2. Avocado

Avocado este un aliment plin de nutrienți. Conține vitamine din grupul B, dar și grăsimi sănătoase (mono- și poli-nesaturate), ce promovează un organism mai sănătos. Acest fruct conține foarte puțini carbohidrați – 8-9 g la 100g avocado –  iar 80% dintre aceștia – cca 7 g – sunt compuși din fibre, care ajută sistemul digestiv să funcționeze mai bine.

Combinația de fibre și grăsimi bune din avocado dă un plus de energie organismului. Poți încerca avocado puțin pasat cu condimente și pus pe o felie de pâine integrală sau rondele de orez, pentru un start bun de la prima oră.

3. Bananele

Bananele reprezintă o gustare consistentă, pe care o poți lua cu tine oriunde cu ușurință. Dar ele sunt și foarte sănătoase, având mulți nutrienți de calitate. Bananele conțin vitamine și minerale esențiale, precum vitamina C, vitamina B6, potasiu și magneziu. Ele sunt bogate și în carbohidrați ce oferă energie organismului, dar și fibre solubile. Pe măsură ce banana se coace, acest amidon se transformă în zaharuri (fructoză, sucroză, glucoză), iar o banană coaptă va avea foarte puțin amidon, mai multe zaharuri, mai puține fibre totale, dar mai multe fibre solubile (raportat proporțional la numărul de fibre totale). Așadar, cu cât fructul este mai copt, cu atât are mai puține fibre totale, dar cele pe care le are sunt majoritar solubile (adică fibre care formează mucilagiu și au rol în reglarea glicemiei și în reducerea colesterolului).

Carbohidrații și fibrele din banane oferă și energie, dar reglează și nivelul de zahăr din sânge și îmbunătățesc digestia.

4. Curmale

Curmalele sunt fructe exotice care se consumă de multe ori deshidratate. Le poți mânca așa cum sunt, ca și gustare, cu cereale integrale, sau în compoziția unor batoane. Aceste fructe gustoase pot reprezenta o gustare perfectă de după-amiază, pentru un plus de energie.

Curmalele conțin o serie de minerale esențiale, precum fier, potasiu, magneziu și cupru, ce susțin un organism sănătos. Ele includ și fibre care ajută digestia și antioxidanți. Aceștia din urmă protejează celulele de stresul oxidativ și îmbătrânirea prematură.

5. Orezul brun

Orezul brun este mai puțin procesat decât cel alb, și astfel își păstrează învelișul exterior care îi conferă și culoarea specifică, mai închisă. Acest lucru înseamnă și că orezul brun are mai mulți nutrienți, dar și fibre.

Orezul brun conține minerale precum mangan, dar și multe fibre ce ajută digestia. Carbohidrații din orez îți dau energie, totul în cadrul unei mese sănătoase și gustoase. Încearcă să combini orezul brun cu diverse legume și condimente, pentru un prânz nutritiv.

6. Cereale integrale

Cerealele integrale combinate cu o băutură vegetală reprezintă un mod foarte bun de a-ți începe dimineața. Acestea au un conținut ridicat de fibre, fiind mai puțin procesate, ceea ce susține o digestie bună. Însă știai că cerealele integrale îți oferă și energie?

Alimentele precum fulgii de ovăz, secară sau cereale din grâu integral conțin fitonutrienți, vitamine și minerale. Acestea oferă energie ce se eliberează treptat pe parcursul zilei.

7. Humus și tahini

Pasta de năut, dar și cea din semințe de susan conțin mai multe elemente esențiale pentru sănătatea ta. Năutul are carbohidrați și fibre, în timp ce susanul are un conținut ridicat de grăsimi sănătoase.

Poți face humus din năut, tahini (pastă de susan) și ulei de măsline pentru o gustare hrănitoare. Rezultatul va fi nu doar delicios, dar și o sursă bună de energie pe parcursul zilei.

8. Ciocolata neagră

Ciocolata neagră nu este cel mai îndrăgit desert, dar este un aliment plin de beneficii pentru organismul tău. Aceasta conține fier, fibre, dar și antioxidanți și bioflavonoide, ce protejează corpul de stresul oxidativ.

Doar 100 de grame de ciocolată neagră de concentrație 70-85% conține 10,9  grame de fibre, 11,9  miligrame de fier, dar și alte minerale precum cupru, magneziu și mangan. Tot ciocolata neagră este o sursă bună de polifenoli (antioxidanți ce scad colesterolul „rău” și ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare). Alege ciocolată cu conținut mare de cacao (70-85%) și fără grăsimi saturate sau prea mult zahăr.

9. Quinoa

Quinoa este o sursă excelentă de proteine și fibre vegetale, dar și un aliment delicios. Îl poți consuma alături de o varietate de legume, pentru o masă completă și sățioasă. Acestea sunt de fapt semințele unei plante cu flori originară din America de Sud.

Quinoa are marele avantaj de a conține proteine cu 9 aminoacizi esențiali, adică este o proteină completă și poate înlocui cu succes carnea, și în plus nu conține colesterol. Conținutul ridicat de fibre o face benefică și pentru sistemul digestiv, dar și o sursă bună de energie.

10. Linte

Lintea are multe minerale esențiale, ce conferă energie, precum fier, mangan și zinc. Boabele de linte se remarcă și prin conținutul proteic (24 – 25 g proteine la 100 g linte uscată), comparativ cu quinoa care are 12 g proteine la 100 g produs uscat.

Poți consuma lintea în diverse mâncăruri, combinată cu legume, sau sub formă de pastă vegetală.

11. Cartofi dulci

Cartofii dulci sunt rădăcinoase bogate în fibre și antioxidanți, ce protejează organismul. Aceștia au și beta-caroten (care oferă culoarea portocalie specifică), potasiu și vitamina C. Toți acești nutrienți sunt esențiali pentru sănătatea tractului digestiv, a creierului, dar și pentru energie pe parcursul zilei.

12. Sfeclă roșie

Dacă îți dorești un superaliment sățios și care să-ți ofere un plus de energie, sfecla roșie este perfectă pentru tine. Această rădăcinoasă are numeroși nutrienți esențiali pentru sănătatea ta, dar și un gust pregnant și delicios.

Poți pregăti sfecla roșie coaptă, fiartă sau sub formă de suc proaspăt, folosind un storcător. Vei primi o sursă excelentă de energie, prin conținutul ridicat de fibre, vitamine C, B9, dar și potasiu și fier.

13. Fasole

Fasolea poate părea un aliment comun sau modest, însă este o sursă excelentă de proteine. Acest lucru este foarte important pentru vegetarieni sau vegani și te ajută să menții masa musculară. O singură cană de fasole gătită conține 15 grame de proteine.

Fasolea mai are și fibre și carbohidrați, ambele oferind energie organismului tău.

14. Soia

Soia este o leguminoasă originară din Asia de Est, ce are numeroase întrebuințări. Boabele sale se consumă în diverse preparate, tofu sau ca și băutură. Soia are un conținut mare de proteină completă ce susține masa musculară, dar și carbohidrați și fibre.

Soia conține și grăsimi sănătoase, ce contribuie la un plus de energie pentru organismul tău.

15. Mere

Merele sunt bine cunoscute ca fiind foarte bune pentru sănătatea noastră. Însă știai că ele pot fi și o sursă de mai multă energie? Fructul de măr conține vitamina C, fibre, carbohidrați, dar și o cantitate mare de zahăr bun de care nu trebuie să ne temem datorită faptului că vine legat de fibre și mulți micronutrienți cu proprietăți terapeutice. Acestea contribuie la sănătatea inimii, a plămânilor, creierului, sistemului digestiv, dar și a sistemului imunitar.

Există multe soiuri de mere, mai dulci sau mai acrișoare, pe care le poți consuma ca atare sau în preparate.

Mai multă energie fără compromisuri

Așa cum ai citit în acest articol, nu ai nevoie de cafea, băuturi energizante sau zahăr excesiv pentru energie. Există numeroase alimente sănătoase care te pot ajuta încă de la prima oră a dimineții să te simți în formă. Începe cu un mic dejun plin de nutrienți și suplimentează tonusul pe parcursul zilei, cu noi doze de vitamine și minerale din surse naturale.

SanoVita este aici să îți arate că natura îți pune la dispoziție tot ce ai nevoie să te simți în formă în viața de zi cu zi. Cu preparatele noastre vei fi plin de energie, fără să îți pui în pericol sănătatea cu energizante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.