Acasă Wellness și stil de viață sănătos Propolis: rolul propolisului în organism

Propolis: rolul propolisului în organism

Propolis: rolul propolisului în organism

Conform mai multor studii, propolisul ajută la vindecarea rănilor, fiind util în special în cazul persoanelor care suferă de diabet, deoarece procesul de vindecare se realizează mai greu.

De asemenea, este utilizat și în produsele pentru igiena orală, deoarece previne formarea fosfatului de calciu, care este principalul component al plăcii bacteriene.

În scop terapeutic este utilizat pentru următoarele acțiuni:

antibacteriană;

antifungică;

antivirală;

antiparazitară;

antiinflamatoare;

antioxidantă.

Propolisul este indicat în următoarele afecțiuni:

boli ale cavității bucale: gingivite, glosite, stomatite;

boli ale aparatului respirator: traheite, bronșite, pneumonii;

boli O.R.L.: laringite, sinuzite, otite, rinite;

boli ale aparatului digestiv: ulcer gastroduodenal, enterite, colite;

infecții ale căilor urinare;

afecțiuni ginecologice;

eczeme, neurodermite, acnee, ulcer trofic, fisuri anale, hemoroizi, arsuri, degerături;

parazitoze intestinale;

afecțiuni ale sistemului nervos: migrene, nevralgii, boala Parkinson;

afecțiuni reumatice: artrite, poliartrită reumatoidă, artroze;

Ce este și unde regăsim propolisul?

Propolisul este o substanță rășinoasă pe care albinele o creează amestecând saliva cu ceară, împreună cu alți compuși din diverse plante și copaci.

Albinele îl folosesc pentru a sigila golurile din stup, dar propolisul are, de asemenea, proprietăți antimicrobiene și poate proteja albinele de agenții patogeni.

Au fost identificați mai mult de 300 de compuși separați în propolis. În general, compoziția propolisului este următoarea:

rășini de copaci și legume – 50%;

ceară de albine – 30%;

polen – 5%;

uleiuri esențiale și aromatice – 10%.

Preparate farmaceutice: propolisul este disponibil sub formă de jeleuri, capsule, tablete, pulbere sau tinctură. Local, se poate folosi sub formă de unguente, creme sau loțiuni.

Articolul precedent Vitamina e: beneficiile vitaminei e în organism
Articolul următor Echinaceea: beneficiile sale în organism
Sabina Constantinescu este o tânără pasionată de nutriție, wellness și sănătatea generală. Este mereu la curent cu toate noutățle din domeniu, informații pe care le împărtășește cu cititorii SanoVita pe blog, în newsletter și pe paginile de social media. Crede cu tărie că alimentația este și medicament, și poate fi folosită pentru a preveni sau ameliora afecțiuni și a avea o sănătate de invidiat. Când nu se documentează sau scrie, pe Sabina o vei găsi și în bucătărie, unde îi place să experimenteze cu tehnici de gătire și combinații de ingrediente vegetale pentru a obține rețete plant-based echilibrate, delicioase și pline de nutrienți. Pe Sabina o motivează gândul că ceea ce creează aduce un strop de sănătate în farfuriile celor ce o citesc. Fire caldă și prietenoasă, ea este și prima care îți va sări în ajutor cu răspunsuri atunci când ne scrii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.