Rețete de Paște: alternative vegane pentru meniul tradițional
Chiar și cele mai experimentate gospodine se întamplă să își caute inspirația online, astfel încât, după succesul pe care l-a avut, cu câteva luni în urmă, postarea privind meniul din perioada sărbatorilor de iarnă, ne-am gandit sa revenim, de aceasta data cu câteva rețete vegane, sănătoase și gustoase, potrivite pentru masa de Paște.
Deși teoretic Paștele ar putea fi o sărbatoare mai puțin predispusă către excese alimentare decât Crăciunul, pentru că pe piață deja găsim o serie de legume proaspete, meniurile practicate de multe familii românești țin să contrazică teoria și apar diferite probleme de digestie, unele rezolvate abia pe patul spitalului.
Ce poți să faci pentru ca nimic să nu îți strice bucuria de a petrece câteva zile libere alături de cei dragi? Simplu: spune NU excesului și pune pe masa de sărbatoare feluri de mâncare cu ingrediente naturale și pline de beneficii. Chiar dacă stilul tău de viață nu este unul vegetarian sau vegan, înlocuind măcar o parte dintre preparatele cu carne cu unele vegane, vei experimenta îmbunătățiri clare la nivelul digestiei, te vei simți mai ușor și mai plin de energie.
Este firesc să vrei să ai pe masă mâncăruri gustoase, lucruri deosebite, diferite de ceea ce pregătești în mod normal. E inevitabil să gătești puțin mai mult și nu e nici o nenorocire să o faci, dacă ai grijă ca toate acestea sa nu îți afecteze sănătatea. Indemnul Mănâncă puțin, dar bun! este mai potrivit ca oricând.
Iată câteva exemple de preparate sănătoase, de care te poți bucura în perioada care urmează.
La aperitiv, poți opta între:
- Icre de soia (icrele de chia și cele de migdale ti le-am recomandat la sarbatorile de iarna și ne-am gandit ca le stii deja)
- Deliciosul pate de alune cu spanac
- Tartine vegetale
- Ciuperci cu usturoi si maioneza vegetala
- Salata a la russe cu maioneza fara ou
Recomandat ar fi să servești la masă diferitele aperitive așezate pe felii de legume, dar dacă ții neapărat la pâine, alege măcar una cu făină integrală. Aceasta conține mult mai multe fibre decât făina albă și, prin intermediul lor, țăi va ajuta procesul de digestie. Pâinea făcută în casă este atât de îmbietoare, încât simplul ei parfum, împrăștiat când o scoți din cuptor, instaurează deja atmosfera de sărbătoare în familie. Găsești AICI toate rețetele noastre.
Pentru felul pricipal, alege între:
- Șnitelele vegetale
- Cartofi gratinați
- O rețetă de chifteluțe, eventual coapte în cuptor, pentru a exclude pe cât posibil prăjeala. Nouă ne plac la nebunie chifteluțele și de aceea avem multe astfel de rețete pe blog. Cea de mai jos este una dintre preferate, cea cu fulgi de ovăz și nucă.
Nu trebuie să ratezi nici rețeta de drob cu ciuperci, gustul este la fel ca și aspectul, adică extraordinar.
Succesul desertului este asigurat dacă aduci pe masă un tort de mere pregătit cu uleiul de cocos care îi dă o aromă atât de specială și ornat cu frișcă de cocos, ușoară ca spuma mării.
Nu e de ratat nici tortul cu karob sau cel cu glazură de fructe de padure, iar dacă vrei ceva mai redus în dimensiuni, ca sa îți fie mai simplu să nu exagerezi, câteva tarte cu fructe reprezintă soluția ideală.
Nu vom uita nici de traditionalul cozonac, preparat cu ingrediente vegetale, la fel de gustos, dar mult mai sănătos și ușor de digerat. Dacă la Crăciun ai savurat cozonacul cu nucă, acum îți propunem rețeta de cozonac vegan cu fructe exotice. Aluatul va crește frumos, chiar dacă nu conține decât ingrediente de origine vegetală!
Așa cum vezi, soluții pentru a mânca responsabil și gustos există, chiar și în meniurile de sărbătoare, totul este sa vrei și să înțelegi cât este de important acest lucru pentru sănătatea ta și a familiei tale.
Sano Vita îți urează cu drag: