Acasă Rețete Aperitive Icre din seminte de chia

Icre din seminte de chia

4
Icre din seminte de chia

Crezi ca este imposibil sa imiti icrele din niste seminte? Aceasta reteta de salata de icre din seminte de chia iti va demonstra exact contrariul. Incearca o  alternativa naturala si sanatoasa la salata de icre de peste: reteta de salata de icre din seminte de chia care va fi indragita de toti membrii familiei tale de la prima inghititura. Este un aperitiv delicios sau o gustare savuroasa si usoara. Evita acumularea de kilograme in plus servind icrele din seminte de chia pe felii de ardei, rondele de castravete sau bucati de andive proaspete!

TIMP PREPARARE   20 minute

PORTII   16 tartine

TIP RETETA   Aperitiv

DIFICULTATE   Scazuta

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Icre din seminte de chia

  • 75 g seminte de chia
  • 100 ml apa
  • sare (dupa gust)
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • 1 ceapa mica
  • 75 ml ulei de masline (sau ulei de seminte de in, daca vrei un gust mai pregnant de peste)
  • 1 lingura smantana vegetala (optional)

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Seminte de chia

seminte-de-chia-500g

Crema de cocos

 Mod de preparare:

  • Se amesteca intr-un castron semintele de chia si apa timp de cel putin 2-3 minute, pana se obtine o crema gelatinoasa. Aceasta transformare in gel este normala, nu te gandi ca semintele s-au zdrobit din cauza amestecarii. Fenomenul este caracteristic semintelor de chia, care sunt formate din fibre solubile.
  • Se adauga sarea si zeama de lamaie, apoi smantana (daca se folosește), dar nu rece din frigider, ci la temperatura camerei.
  • Se taie ceapa foarte marunt si se amesteca cu preparatul.
  • Se incorporeaza si uleiul, turnandu-l treptat si mestecand continuu, ca atunci cand faci o maioneza.
  • Se lasa cel putin 30 de minute la frigider, dupa preparare.
  • Salata se poate orna cu frunze de patrunjel proaspat sau cu feliute subtiri de lamaie. 

     

 Observatii:

  • Regasesti aceasta reteta de icre de chia si sub denumirea de salata de icre false sau salata de icre vegetale.
  • O varianta cunoscuta a acestei retete este si salata de icre de chia cu alge, preparat foarte indragit de vegetarieni si de adeptii stilului raw-vegan.
  • Pentru  reusita deplina a preparatului, se recomanda ca toate ingredientele sa nu fie folosite reci, din frigider, ci la temperatura camerei.
  • Smantana va da salatei de icre din seminte de chia o culoare mai apropiata de a icrelor clasice, iar daca vei folosi ulei de in, preparatul va capata un gust mai preganant de peste.
  • Nu trebuie sa fii vegetarian ca sa consumi salata de icre false din seminte de chia, o poti gati atunci cand doresti sa pregatesti o reteta de post.
  • Consumand aceasta salata vei putea suplini posibilele carente nutritionale din perioada de post si vei profita la maxim de beneficiile pe care semintele de chia le aduc sanatatii tale

  Stiai ca?

  • Datorita gustului lor neutru, semintele de chia pot intra in componenta unor preparate culinare atat dulci cat si sarate?
  • Datorita compozitiei pe care o dau semintele de chia pot fi folosite pentru legarea preparatelor, inlocuind cu succes ouale?
  • Semintele de chia contin de 5 ori mai mult calciu decat laptele si de 2 ori mai mult potasiu decat bananele si de 3 ori mai mult fier decat spanacul?
  • Sunt printre cele mai marunte tipuri de seminte din lume?
  • Semintele de chia absorb lichid de 12 ori greutatea proprie si acest lucru se intampla in mai putin de 10 minute?
  • Vechii indieni le presarau pe rani si apoi bandajau locul, folosindu-se astfel de faptul ca semintele de chia au proprietatea de a proteja de infectii, de a dezinfecta si a grabi cicatrizarea?
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Icre din seminte de chia
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 99 Review(s)

4 COMENTARII

  1. Folosind seminte de chia albe, iese o salata/ budincă foarte gustoasă, dar din semințele de chia negre, nici pomeneală să obții ceva comestibil (semințele nu se hidratează, rămânând tari și sesizabile neplăcut la mestecat) … 🙁 Poate dacă le-aș râșni înainte, aș obține ceva comestibil ?

  2. Ce smantana vegetala ati folosit? Sunt multe sortimente (ovaz, cocos, soia) si nu stiu care ar fi cea mai potrivita, presupun ca gustul se schimba in functie de tipul de smantana. Multumesc!

    • În majoritatea rețetelor noastre folosim smântână vegetală (adeseori din lapte de soia – https://www.sanovita.ro/blog/smantana-vegetala-de-soia/ ) preparată și nu preambalată. Însă pentru rapiditate puteți folosi o smântână de soia din comerț, pe care eventual să o mai asezonați cu puțină lămâie dacă vi se pare că are un gust mai pregnant. Totodată mai puteți încerca o smântână din spelta, pentru că, de asemenea are un gust mai neutru. Smântâna de orez are un gust ușor dulceag, însă la fel, dacă o asezonați cu mai multă lămâie e posibil să nu îi percepeți neplăcut gustul. Nu vă sfătuim să folosiți smântâna de cocos (preamabaltă) pentru că imprimă gust caracteristic care este mai greu de mascat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.