14 superalimente (de la A la Z), de ce si cum sa le consumi (infografic)
Termenul de „superaliment” se refera la alimente care ofera maximum de beneficii nutritionale, cu un numar minim de calorii. Pline de vitamine, minerale, antioxidanti, proteine, fibre, si grasimi sanatoase (nesaturate), majoritatea superalimentelor sunt de origine vegetala. Nutritional vorbind, superalimentele nu exista – termenul a fost creat la inceputul secolului XX, pentru a reuni sub aceeasi umbrela produse sanatoase, care pot afecta pozitiv viata consumatorilor (dar este important de inteles faptul ca nu exista un singur aliment care da detina cheia prevenirii bolilor).
In articolul de fata, adunam laolalta 14 superalimente de top (majoritatea prezente in magazinul online Sano Vita), le trecem in revista beneficiile pentru sanatate si iti oferim sugestii pentru a le include in alimentatia ta zilnica.
Citeste si articolul nostru despre superalimente, vedetele bucatariei vegetariene!
Ce sunt superalimentele?
Produse cu o densitate nutritionala extrem de mare, superalimentele te ajuta sa fii mai sanatoasa, sa te simti mai bine in fiecare zi, sa tii batranetea la distanta si, luptand cu radicalii liberi si oxidarea celulara, sa previi bolile cronice (Parkinson, Alzheimer, imunodeficitare, de inima si resporatorii, cancerul, artrita si atacurile cerebrale). Asta nu inseamna ca pot vindeca orice afectiune: multa lume are asteptari nerealiste de la superalimente si uita ca – pentru a-si face eficient treaba – acestea trebuie incluse intr-un stil de viata sanatos (o alimentatie echilibrata, sport si miscare, renuntare la alcool si fumat). Alege sa ai o superalimentatie, pentru a te bucura din plin de beneficiile oferite de acestea!
Superalimentele in medicina traditionala
Cu mult timp inainte ca acest concept de „superalimente” sa fie lansat pe piata nutritionala, formele traditionale de medicina foloseau anumite alimente cu proprietati de vindecare, care asigurau echilibrul corp-minte si sprijineau starea de bine. Medicina traditionala chineza, de exemplu, considera ca fiind superalimente ciupercile medicinale, ginseng-ul si fructele goji; Ayurveda (medicina traditionala indiana) miza in acelasi fel pe fructe sezoniere, legume, nuci, seminte si condimente vindecatoare.
Superalimentele si suplimentele alimentare
Superalimentele si suplimentele alimentare merg mana in mana cand vine vorba despre o sanatate de fier: primele iti ofera nutrienti esentiali, cele din urma aduc un boost de compusi benefici care pot fi dificil de obtinut doar din mancare (calciu si Vitamina D, colagen, Vitamina B12, probiotice). Nu lua niciodata suplimente alimentare in loc de pastilele prescrise de medic, intreaba-ti mereu doctorul daca suplimentele pe care le ei sunt permise inaintea unei anumite proceduri chirugicale si retine faptul ca „natural” nu inseamna intotdeauna „sigur” (fiecare poate reactiona diferit la suplimente, in functie de doza administrata si de propriul organism).
14 superalimente (de la A la Z), beneficiile lor si idei de retete
Renunta la alimentele procesate, prajite, sarate si dulci din comert, in favoarea celor 14 superalimente din infograficul de mai jos. Daca iti vei umple zilnic farfuria cu produse viu colorate, proaspete si aromate, vei avea numai de castigat!
Avocado
Avocado este un fruct bogat in nutrienti – fibre, vitamine (B9, C, K), minerale (cupru, mai mult potasiu decat o banana), grasimi sanatoase mononesaturate (acid oleic) – care pot juca un rol in dietele de slabire, reducerea inflamatiei si a bolilor cronice: boli de inima, diabet, sindromul metabolic, anumite tipuri de cancer. Consuma-l ca atare, pe felii de paine de casa prajita, in salate, in guacamole ori pasta de avocado, maioneza vegetala si mousse de cocos si karob.
Cartofi dulci
Cartofii dulci sunt plini de carotenoide (care au properietati antioxidante puternice), vitamine (B5, B6, extrem de multa Vitamina A) si minerale (mangan, potasiu, cupru), care ajuta la controlul nivelului de zahar din sange, iti ajuta ochii sa ramana sanatosi, lupta cu inflamatia si cancerul, ajuta sistemul imunitar sa scape mai usor de infectii. Cartofii dulci au o aroma delicioasa: consuma-i in piureuri (singuri sau in combinatie cu morcov, dolveac sau cartofi albi), copti la cuptor, in ciorbe sau salate reci.
Ceai verde
Multe superalimente au o culoare intensa, iar ceaiul verde nu face exceptie. Bogat in catechine (antioxidanti puternici), ceaiul verde are putine calorii, proprietati antiinflamatorii si anticancerigene, reduce nivelul de stres, te ajuta sa te hidratezi si sa scapi de kilogramele in exces.
Fructe de padure
Fructele de padure sunt doldora de nutrienti care lupta cu radicalii liberi si imbatranirea, reduc stresul oxidativ, colesterolul si inflamatia, pot preveni anumite boli (de inima, diabet, cancer) si imbunatati digestia: antioxidanti, fibre, vitamine, minerale. Mananca cu incredere zmeura, capsune, afine, mure, coacaze (proaspete, in smoothie-uri, in salate de fructe sau de legume), goji, merisoare (uscate), acai, camu camu, aronia (pudra).
Ghimbir
Radacina de ghimbir are o aroma intensa si efecte medicinale diverse (datorate antioxidantului gingerol): trateaza greata, durerea si previne anumite boli cronice (de inima, dementa, anumite tipuri de cancer). Consuma-l proaspat (in supe, mancaruri, sosuri), confiat, in ceaiuri sau sub forma de pudra.
Legume cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi sunt bogate in nutrienti (fibre, vitaminele A, B-uri, C, E, K, magneziu, calciu, potasiu, fier si carotenoide) si apa, care au un rol important in preventia bolilor de inima, a cancerului si a diabetului de tip 2, in mentinerea unei digestii sanatoase. Mananca salata, spanac, nasturel (creson de apa, untisor, salata ursului), varza chinezeasca, sfecla mangold, andive, kale, frunze tinere de nap si de sfecla rosie proaspete sau include-le in smoothie-uri si diverse feluri de mancare.
Leguminoase
Leguminoasele sunt bogate in vitamine (B-uri), minerale, proteine si fibre, te ajuta sa slabesti (contribuind la senzatia de satietate), sa previi un nivel ridicat al colesterolului, tensiunii sangvine si glicemiei, sa iti mentii creierul sanatos si densitatea minerala osoasa, pe masura ce inaintezi in varsta. Consuma naut, linte, mazare, fasole, bob (proaspete sau uscate), soia (transformata in tofu, lapte, faina sau granule/cuburi/felii) si Mucuna pruriens (pudra).
Nuci si seminte
Nucile si semintele au fibre si grasimi sanatoase pentru inima si te protejeaza impotriva stresului oxidativ (gratie compusilor vegetali cu properietati antiinflamatorii si antioxidante). Desi multe dintre ele sunt dense din punct de vedere caloric, te pot ajuta sa slabesti, daca fac parte dintr-o alimentatie echilibrata. Mananca alune, nuci pecan, migdale, nuci, caju, fistic, nuci de Macadamia, alune de padure si de pamant (americane), nuci braziliene, seminte de floarea-soarelui, de pin, de in, de canepa, de chia, de dovleac ca atare, amestecate in cereale integrale ori prajite usor la cuptor/intr-o tigaie.
Scortisoara
Acest condiment aromat nu face doar sa adauge savoare deserturilor cu mere si bauturilor din sezonul rece. Scortisoara contine antioxidanti si mangan, fiind asociata cu un nivel scazut al glicemiei, colesterolului si inflamatiei, combaterea starilor de greata si a simptomelor premenstruale. Adauga scortisoara peste mere coapte, in placinta cu mere din foi sau prajitura cu mere, peste cereale integrale si in smoothie-uri.
Sfecla rosie
Sfecla rosie are putine calorii, dar contine aproape toate vitaminele si mineralele de care ai nevoie (vitaminele C si B6, acid folic, mangan, potasiu, magneziu, fosfor, fier), plus compusi vegetali (pigmenti si nitrati) cu proprietati medicinale. Consumul acestei radacinoase tine tensiunea la un nivel normal, imbunatateste digestia si performanta sportiva, poate lupta cu inflamatia si ajuta creierul. Consuma sfecla rosie cruda (in salate) sau coapta (in humus sau printre alte legume la cuptor).
Struguri
Strugurii contin cupru, vitamine (C, K) si polifenoli sanatosi (ca resveratrolul si quercetina), care protejeaza inima, tin la distanta arteroscleroza, neuropatia si retinopatia diabetice, boala Alzheimer, neplacerile asociate menopauzei si imbunatatesc nivelul glicemiei. Mananca struguri proaspeti sau uscati (stafide).
Turmeric
Compusul activ din turmeric, curcumina, este asociat cu lupta impotriva inflamatiei din organism, a cancerului si bolii Alzheimer, cu sanatatea rinichilor, ficatului si a inimii. Pentru a fi usor absorbita de organismul uman, curcumina trebuie consumata alaturi de piperul negru, in mancaruri sau smoothie-uri. Incearca una dintre cele 15 idei de retete delicioase cu turmeric de pe blogul Sano Vita!
Descopera chiar acum totul despre turmeric, in articolul nostru despre beneficiile acestui condiment!
Ulei de masline
Uleiul de masline (in special cel extravirgin) este bogat in acizi grasi sanatosi (acid oleic, Omega-3, Omega-6), antioxidanti si vitamine (E, K), care isi dau mana si contribuie la efectul antiinflamator si antibacterian al acestuia. Consumat frecvent, dar cu masura, uleiul de masline poate reduce riscul de boli cronice (de inima, diabet, Alzheimer, artrita si chiar obezitate). Adauga-l in salate si foloseste-l la prajit pentru retete unde nu poti evita uleiul (ca cea de papanasi).
Usturoi
Usturoiul este o sursa buna de fibre, mangan, seleniu, vitaminele C si B6. Consumul acestuia ajuta functia imunitara, reduce colesterolul si tensiunea sangvina, poate preveni anumite tipuri de cancer. Include-l in retete de chiftelute, creme tartinabile (ca cea de tofu cu morcov), tagliatelle cu legume, pesto de patrunjel si supa-crema (ca cea thailandeza, de dovleac).