Humus rosu – reteta video
Cate retete de humus stii? Astazi mai inveti una! Humusul este un tip de aperitiv popular in zona mediteraneana si in Orientul Mijlociu, care a inceput sa prinda in ultimii ani si in tara noastra. Incearca acest humus rosu (care se prepara rapid, din naut si sfecla rosie) si combina-l cu o delicioasa lipie de casa calda, abia scoasa din cuptor, pentru o cina rapida, facuta de mana ta si plina de ingrediente sanatoase!
Gateste acest humus rosu la mesele festive si decoreaza-l cu verdeturi proaspete (frunze de patrunjel, frunze de menta), pentru un constrast de culoare atragator – nu uita ca mancam si cu ochii!
TIMP PREPARARE 5 minute
PORTII 12
TIP RETETA Aperitiv
DIFICULTATE Scazuta
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Humus rosu
- 1 cana naut uscat
- 1 sfecla rosie
- 2-3 linguri zeama de lamaie
- 3 linguri tahini
- 3 catei de usturoi
- sare
Mod de preparare reteta Humus rosu
- Primul pas in prepararea acestei retete de humus rosu este sa fierbi boabele de naut uscat intr-o oală (după ce lași năutul la înmuiat peste noapte, fierbi boabele de năut până se înmoaie – le poți strivi ușor cu degetele).
- Curata sfecla rosie de coaja, tai-o in cuburi si fierbe-o intr-o cratita, separat sau o o poți coace la cuptor, în coajă, apoi o decojești.
- Adauga boabele de naut scurse si sfecla rosie intr-un blender.
- Pune deasupra lor toate celelalte ingrediente, apoi mixeaza-le pana obtii o pasta fina si omogena.
Observatii reteta Humus rosu
- Serveste humusul imediat (pe lipii sau felii de paine integrala prajita) sau pastreaza-l la frigider, intr-o caserola acoperita cu un capac, timp de 3-5 zile.
- Humusul poate fi pus la pastrare si la congelator, unde rezista 6-8 luni. Daca vrei sa ai oricand humus la indemana, fa o cantitate mai mare din humusul preferat si ingheata-l, in pungute.
- O varianta a acestui humus rosu este aceea in care sfecla rosie este inlocuita cu 2 ardei grasi copti si curatati de seminte. Rezultatul va fi un humus rosu de alta culoare, dar la fel de sanatos si delicios.
- Incearca si reteta noastra de humus clasic!
Stiai ca?
- Humusul este originar din Levant (zona din estul Marii Mediterane)?
- „Humus” inseamna „naut”, in araba? Denumirea completa a acestui aperitiv este „hummus bi tahīna”, adica „naut cu tahini”.
- Sfecla rosie este o subspecie a plantei Beta vulgaris, la fel ca sfecla de zahar si mangoldul?
- Exista si sfecla rosie alba si galbena?
- Din sfecla rosie se poate face vin?
- 100 g de sfecla rosie cruda au doar 43 kcal si contin 2,8 g de fibre, 27% din doza zilnica recomandata de Vitamina B9 si 16% din doza zilnica recomandata de mangan?
- Uleiul de susan este unul dintre cele mai stabile uleiuri naturale, dar nu strica sa fie pastrat in sticle inchise la culoare?
- Din punct de vedere istoric, susanul este cultivat de peste 5.000 de ani incoace, fiind adaptat la zonele secetoase?
- Semintele de susan au fost printre primele transformate in ulei si folosite pe post de condiment?
- Uleiul de susan este bogat in Vitamina K, continand 17% din doza zilnica recomandata la 100 ml?
- Uleiul de susan presat la rece poate fi galben deschis la culoare, auriu sau maro inchis?
- Tahini este obtinut din seminte de susan prajite si zdrobite?
- Tahini are un nivel ridicat de calciu si proteine (20% proteine complete), aceasta pasta de susan fiind un ingredient util in dietele vegetariene si vegane?
Pentru mai multe retete video gustoase si usor de pregatit aboneaza-te la canalul nostru de YouTube, unde vom adauga periodic filmulete interesante cu retete simple pentru tine.