30 de trucuri in gospodarie, folosind 10 alimente obisnuite
Invata sa economisesti bani si timp folosind alimentele gasite in orice camara sau bucatarie in modalitati la care nu te-ai gandit pana acum. In acest articol am adunat laolalta sfaturi de pe vremea bunicii, 30 de trucuri practice care te vor ajuta in situatii extrem de diverse si de moduri ingenioase pentru a utiliza in mod neobisnuit 10 alimente obisnuite. Hai sa le descoperim impreuna!
Faina
1. Tine-ti copiii ocupati cu plastilina facuta in casa: amesteca 3 cani de faina, ¼ cana de sare, 1 cana de apa, 1 lingura de ulei si 2 picaturi de colorant alimentar, intr-un bol. Framanta bine amestecul si mai adauga apa sau faina, daca este cazul, pana obtii o plastilina maleabila. Aceasta poate fi pastrata intr-o punga de plastic sigilata.
2. Tot faina te ajuta sa creezi rapid un lipici ieftin si la indemana, pentru copilul tau (perfect pentru proiecte de papier mache) sau pentru a lipi etichetele pe borcanele tale de zacusca si muraturi din camara. Pentru a prepara lipiciul, amesteca apa si faina, in proportie de 3:1, intr-o cratita, la foc mic, amestecand constant. Cand lipiciul incepe sa fiarba si sa se ingroase, este gata. Lasa-l la racit si toarna-l intr-o sticla de plastic, depozitandu-l la frigider.
3. Freaca bine chiuveta de inox in care ai imprastiat 2-3 linguri de faina, cu o carpa moale si uscata, pentru a-i reda luciul metalic de odinioara.
Cartofi
4. Cartofii pot fi folositi pentru a pregati o compresa calda sau rece, gratie faptului ca retin temperaturi ridicate sau scazute, mult timp. Pentru o compresa calda, fierbe un cartof, inveleste-l imediat intr-un prosop de bucatarie curat si aplica-l pe zona dureroasa. Pentru o compresa rece, fierbe un cartof, tine-l la congelator pana cand se intareste si aplica-l pe zona dureroasa.
5. Daca ti s-a spart in palma becul de la o veioza in timp ce incercai sa il schimbi, atunci tot un cartof te ajuta. Scoate veioza din priza, infige in dulia ramasa intepenita jumatate de cartof (taiat pe latime) si roteste-l pentru a desuruba dulia, fara a risca sa te tai.
6. 1-2 cartofi, adaugati intr-o mancare sau ciorba in care ai scapat prea multa sare, vor absorbi sarea in exces. Scoate-i dupa ce au fiert si foloseste-i la altceva (o salata a la russe, de exemplu).
7. Un cartof crud, taiat in doua si folosit pe post de sapun, te ajuta sa scapi de petele de sfecla rosie sau de dovleac de pe maini.
8. Ajuta-ti muscatele sa creasca frumos si sa infloreasca des cu ajutorul unui cartof crud. Scobeste o gaura in acesta, adauga-l la baza ghiveciului si pune radacina plantei in gaura, adaugand deasupra pamant.
Lamai
9. O lamaie taiata in doua te poate ajuta sa cureti fundul de lemn din bucatarie (freaca bine suprafata cu o jumatate de lamaie, dupa ce ai presarat pe ea sare grunjoasa), marmura (inmoaie jumatate de lamaie in sare si freaca pata incapatanata) si obiectele cromate (robinetii de la baie si bucatarie, de exemplu).
10. Scapa de petele de mucegai sau de rugina de pe haine, folosind o pasta din sare si zeama de lamaie. Freaca zona afectata si lasa imbracamintea la uscat, la soare. Repeta procesul pana cand pata dispare.
11. Sucul de lamaie calmeaza usturimea cauzata de urzici.
12. Fa cerneala invizibila pentru copii, din zeama de lamaie si invata-i sa scrie mesaje secrete folosind un betisor de urechi. Acestea pot fi citite usor, apropiind coala de hartie de un bec care emana caldura: mesajul va deveni maro si vizibil.
Paine
13. O felie de paine asezata peste un pilaf uitat prea mult pe foc, care s-a ars, va indeparta mirosul si gustul de afumat. Pune capacul peste vas si asteapta 5-10 minute.
14. Un colt de paine este instrumentul perfect pentru a strange toate cioburile de la un pahar spart, fara a te taia: tamponeaza zona in care a cazut cu painea.
Ceapa
15. Pentru a elimina mirosul de vopsea sau de lac proaspat aplicate, lasa in camera cu pricina cateva felii de ceapa proaspat taiata, pe o farfurie, cu putina apa. Ceapa va absorbi mirosul de lac sau vopsea in cateva ore.
16. O felie de ceapa aplicata peste o intepatura de albina va calma inflamatia.
17. Iti poti educa animalul de companie cu ajutorul cepei: o felie de ceapa lasata la locul „infractiunii” pisicii sau folosita pentru a freca un cablu ros de catel te vor ajuta cu siguranta!
Otet
18. Otetul alb este un ajutor de nadejde in orice gospodarie cand vine vorba despre curatenie. Il poti folosi pentru a curata jaluzelele orizontale de plastic: amesteca apa fierbinte si otet in parti egale, inmoaie degetele unei manusi de bumbac, pentru gradinarit, in lichidul obtinut, si curata fiecare lamela in parte, clatind periodic manusa. Tot cu otet poti lustrui obiectele din inox sau cromate, stergand imediat zona cu o carpa uscata. Acelasi otet transforma o foarfeca veche intr-una nou-nouta (sterge-o cu o carpa inmuiata in otet si ascute-o bine, taind cu ea o bucata de folie de aluminiu impaturita de cateva ori). De sarea si noroiul de pe covorasele cauciucate din masina scapi tot cu otet.
19. Dezinfecteaza tocatorul de lemn dupa fiecare utilizare, stergandu-l cu o carpa inmuiata in otet alb. Pentru a-l curata mai profund, cand prinde miros, presara bicarbonat de sodiu si stropeste cu otet; lasa amestecul sa faca spuma si sa actioneze 5-10 minute, apoi clateste cu apa rece.
20. Invioreaza culorile rufelor adaugand in masina de spalat ½ cana de otet alb, inainte de a porni programul de spalare.
Mere
21. Pastreaza prajiturile, checurile si torturile facute in casa proaspete cat mai mult timp, adaugand in caserola in care le tii si o jumatate de mar.
22. Marul este un fruct care produce etilena (agent natural de maturare), la fel ca banana, deci il poti folosi pentru a accelera coacerea rosiilor sau piersicilor, de exemplu, daca ai cumparat unele cam verzi.
23. Daca zaharul brut din borcanul in care il tii s-a intarit complet, adauga deasupra o felie de mar. Dupa 1-2 zile, zaharul brut va fi numai bun de folosit.
Sare
24. Mobilierul de gradina din rachita ramane ca nou an dupa an, daca este frecat cu o perie aspra, inmuiata in apa calduta cu sare. Lasa apoi mobila sa se usuce la soare.
25. Ai varsat vin pe covor? Daca vinul este rosu, dilueaza culoarea turnand deasupra vin alb, apoi spala pata cu un burete si apa rece. Presara sare pe pata si lasa zona la uscat 10 minute, apoi aspira covorul. Daca vinul este alb, urmeaza aceeasi pasi, de la spalarea petei cu buretele incolo.
26. Miezul de nuca iese mai usor din coaja daca inmoi nucile intregi in apa cu sare, timp de cateva ore, inainte de a le sparge.
Cuisoare
27. Parfumeaza-ti casa folosind cuisoare: o lingurita de cuisoare pisate (introduse la cuptorul incins la 100o C si lasat intredeschis, timp de 30 de minute) va conferi un miros incantator.
28. Pentru a mentine un termos ca nou, fara a prinde miros in perioadele in care sta in camara, nefolosit, pune in el (dupa ce l-ai spalat si uscat) cateva cuisoare.
29. Tot cuisoarele pot fi un inlocuitor natural pentru produsele anti-molii din comert: umple saculeti de panza cu aceste condimente si asaza-le printre pulovere sau prinde-le de umerase pentru a proteja hainele de lana.
Esenta de vanilie
30. Poti amesteca o lingurita de esenta de vanilie in vopseaua lavabila, inainte de a incepe zugraveala: vanilia te va scapa de mirosul coplesitor de vopsea.
Acum, ca ai descoperit aceste 30 de trucuri in gospodarie folosind 10 alimente obisnuite, foloseste-le de fiecare data cand se iveste ocazia, pentru a avea o casa curata, ordonata, a-ti distra copiii, a avea flori frumoase si a scapa de molii!