Patru produse nesănătoase pentru creierul tău
Creierul este cel mai complex, enigmatic și important organ al corpului tău. Nu este doar casa conștiinței, imaginației și amintirilor noastre, ci și centrul de comandă al întregului nostru organism, cu toate sistemele și funcțiile sale interne.
Deși ocupă doar 2% din corpul uman, creierul consumă aproximativ 20% din energia acestuia. Este, de asemenea, cel mai protejat organ. Pe lângă cutia craniană care-l apără de leziuni externe, mai există și o așa-numită barieră hemato-encefalică, ce ține o mulțime de substanțe din sânge departe de creier.
Dacă vrem să avem grijă de sănătatea mentală și de buna funcționare a organismului, atunci trebuie să avem grijă de creierul nostru. Iar unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face este să avem grijă de alimentația noastră, evitând sau reducând pe cât posibil următoarele alimente.
-
Zahăr rafinat
Ciocolata, înghețata și, mai ales, sucurile carbogazoase cu mult zahăr. Pe cât de tentante sau delicioase pot părea, consumate în doze prea mari, acestea ajung printre cauzele comune de îmbolnăvire la nivelul general al populației. Nu doar că te pot îngrășa și provoca boli cardiovasculare, dar îți afectează în mod direct și creierul.
„Creierul are nevoie de glucoză, e adevărat, dar prea mult din această sursă de energie poate fi un lucru devastator” ne avertizează experta noastră, Corina Dan. De asemenea, consumul în cantități mari de alimente bogate în zahăr rafinat poate conduce la diabet zaharat.
Tot Corina ne spune că „glicemia crescută pe termen lung afectează conectivitatea funcțională a creierului, duce la atrofierea sau la micșorarea acestuia, poate provoca boala vaselor mici, care limitează fluxul sanguin în creier și provoacă dificultăți cognitive. De aceea e nevoie să fim foarte atenți atunci când, mâncând un singur baton cu ciocolată și bând o băutură carbogazoasă cu îndulcitori zaharosi, depășim de câteva zeci de ori cantitatea de glucoză pe care sângele o poate tolera.”
Tot din cauza zahărului, riscul de a dezvolta o formă de demență, inclusiv boala Alzheimer, pe termen lung este mai ridicat în rândul celor care consumă în exces. Același lucru este valabil și pentru obezitate, anxietate sau depresie.
-
Alcoolul
Alcoolul este, probabil, cel mai cunoscut – și recunoscut – aliment nociv.
Consumul îndelungat de alcool în exces poate afecta mărimea creierului, buna funcționare a metabolismului precum și a neurotransmițătorilor, cei din urmă fiind esențiali pentru funcționarea adecvată a creierului.
Alcoolicii au adeseori și o deficiență de vitamina B1, ceea ce poate duce la dezvoltarea sindromului Korsakoff – un sindrom manifestat prin leziuni la nivelul creierului, pierderi de memorie, perturbarea vederii, confuzie și stări de neliniște.
-
Sursele de carbohidrați rafinați
Principalul „vinovat” în cazul de față îl reprezintă făinoasele din grâu intens procesat. Pâinea albă sau pastele „albe” sunt printre cele mai comune. Carbohidrații rafinați au un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că sunt absorbiți rapid de corpul nostru, cauzând o creștere abruptă a zahărului din sânge și totodată a nivelului de insulină.
Mai multe studii au arătat că un consum ridicat de carbohidrați rafinați are drept efect o reducere a capacității de memorare. Cauza ar putea fi inflamarea hipocampului, o afecțiune legată și de alte boli degenerative ale creierului, precum demență sau Alzheimer. Ideală ar fi înlocuirea alimentelor de grâu rafinat cu alternativele lor din grâu integral.
-
Acizii grași trans
Deși găsim în mod natural acizi grași trans în carne sau produse lactate, nu acestea sunt cele dăunătoare pentru noi. Ci, mai degrabă, cele produse artificial, cunoscute și drept uleiuri vegetale partial hidrogenate. Sunt indicii care arată că aceștia ar putea avea o contribuție semnificativă în pierderea memoriei sau în declanșarea bolii Alzheimer.
Glazura, prăjiturile ambalate sau margarina sunt doar câteva din mâncărurile care ar trebui consumate cel mult cu moderație, dacă nu chiar evitate. Produsele din patiserie sunt probabil cele mai consumate fără să ne dăm seama măcar ce mâncăm. Tot Corina ne vorbește despre un studiu recent realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Las Palmas cu privire la consumatorii de produse de patiserie (prăjituri, croissante, gogoși etc.) și fast-food (hamburgeri, hotdogs și pizza) care a concluzionat ca șansele de a dezvolta depresie sunt cu 51% mai mari comparativ cu cei care nu consumă astfel de produse. Sigur, există o multitudine de alți factori implicați în apariția depresiei, însă consumul de grăsimi nesănătoase, în exces, poate avea un aport însemnat în această ecuație.
Chiar dacă uneori simțim nevoia unor produse pentru că ne vor face să ne simțim mai bine pe termen scurt, nu trebuie să uităm de consecințele lor pe termen lung. Sănătatea creierului nostru nu se observă „cu ochiul liber”, ci prin prisma stării noastre generale de bine – ori de rău. Și, deși o parte dintre efecte se va face simțită poate abia spre bătrânețe, cele mai multe se reflectă în viața și sănătatea noastră de zi cu zi. Așadar, grijă la ce mâncăm și, mai ales, în ce cantități mâncăm.