8 alimente naturale care iti protejeaza ficatul – infografic

Ficatul este cel mai mare organ solid (si singurul care se poate regenera), cea mai mare glanda a corpului uman si are peste 500 de functii esentiale. Parte a sistemului digestiv, ficatul cantareste intre 1,44 si 1,66 kg si principalele sale roluri sunt: productia de bila (care ajuta intestinul subtire sa descompuna si sa absoarba colesterolul, proteinele, grasimile si vitaminele, sprijina coagularea sangvina), absorbtia si metabolizarea bilirubinei (produs secundar ar descompunerii fierului din hemoglobina), metabolizarea carbohidratilor (eliberati la nevoie, pentru a da energie corpului), depozitarea vitaminelor si mineralelor (A, B12, D, E, K, fier, cupru), filtrarea sangelui (pentru eliminarea hormonilor interni si compusilor externi – ca alcoolul).
Stiai ca ficatul se poate reface complet, daca minimum 25% din tesutul originar ramane in corp? In timp ce se regenereaza, ficatul isi indeplineste in continuare functiile!
Un organ atat de complex ca ficatul poate fi afectat de numeroase probleme de sanatate: hepatita (infectia generala a ficatului), ciroza (celulele hepatice sunt inlocuite de tesut cicatrizat), colangita sclerozanta primara (inflamarea cailor biliare pana la distrugere), boala ficatului gras (apare odata cu abuzul de alcool si grasimi), cancer. Pentru a-ti proteja ficatul, trebuie sa ai grija la alimentatie (fara grasimi, carbohidrati, zahar, sare si alcool in exces), medicamente si substante chimice, protejandu-te mereu impotriva hepatitei. Descopera mai jos 8 exemple de alimente naturale care iti ajuta ficatul sa ramana sanatos, pentru a-si indeplini numeroasele functii in organismul tau!
1. Fulgi de ovaz
Consumul de fulgi de ovaz este o modalitate usoara de a incorpora fibre in alimentatia ta zilnica, fibre care sunt un instrument important pentru digestie. Fulgii de ovaz contin beta-glucani, un tip de fibre care sunt extrem de active biologic in corp, avand rol antitumoral, anti-inflamatoriu, anti-obezitate, anti-alergic, anti-osteoporotia si imunomodulator (conform unui studiu din 2017). Acesti compusi din fulgii de ovaz contribuie la reducerea cantitatii de grasime depozitata in ficat, protejand acest organ. Alege fulgi de ovaz integrali, care nu contin adaos de zahar.
2. Fructe de padure
Fructele de padure inchise la culoare – ca afinele, zmeura si merisoarele – contin antioxidanti (polifenoli) care pot proteja ficatul. O cercetare de specialitate din 2014 sugereaza ca un consum regulat de fructe de padure poate stimula sistemul imunitar si poate preveni fibroza hepatica.
Descopera 12 alimente antioxidante, care lupta cu radicalii liberi!
3. Usturoi
Stimuleaza-ti ficatul prin consumul frecvent de usturoi! Un studiu din 2016 noteaza ca acest condiment contribuie la reducerea greutatii si a grasimii corporale, in cazul persoanelor care sufera de boli hepatice nealcoolice grase, fara a afecta masa musculara.
4. Struguri
In acelasi studiu din 2014 amintit mai sus, apropo de fructele de padure, strugurii sunt mentionati pentru continutul ridicat de antioxidanti (flavonoide si resveratrol), care pot ajuta ficatul prin reducerea inflamatiei si prevenirea bolilor la nivelul acestui organ. Pentru a te bucura din plin de aest efect hepatoprotector al strugurilor, consuma boabele intregi, cu tot cu pielita si seminte.
5. Grapefruit
Si grapefruitul a fost analizat in cercetarea sus-amintita (din 2014), oamenii de stiinta indicand ca principalii antioxidanti pe care ii contine (naringina si naringenina) protejeaza celulele hepatice, diminueaza inflamatia si depunerea de grasimi, crescand numarul de enzime care ard grasimea.
6. Alimente derivate din plante
In 2015, o cercetare a analizat legatura dintre alimentele derivate din plante si sanatatea hepatica, recomandand consumul urmatoarelor cereale, legume si fructe: orz, ovaz, porumb, grau, orez brun, sorg, sfecla rosie, broccoli, morcovi, kale, varza, cartofi dulci, avocado, banane, cirese, smochine, lamai, papaya, rodii, pepene rosu. Aceste alimente derivate din plante contin elemente active speciale (carotenoide, rasini, pectina, acid citric, licopen, luteina, etc.) are au efect antiinflamator si antioxidant, scad nivelul colesterolului, accelereaza metabolizarea lipidelor si lupta impotriva ficatului gras, cirozei si cancerului.
7. Nuci
Alt studiu din 2015 noteaza ca nucile pot fi o alta modalitate simpla de a-ti mentine sanatatea ficatului, protejandu-l de boli hepatice nealcoolice grase. Bogate in acizi grasi nesaturati, Vitamina E si acid fenolic, nucile (clasice, caju, pecan, de Macadamia, braziliene), migdalele, alunele de padure, arahidele si fisticul au diverse beneficii metabolice (scad lipidele din sange, nivelul tensiunii, aparitia diabetului zaharat, mortalitatea cardiovasculara si totala) si hepatice (scad stresul oxidativ).
8. Ulei de masline
Un consum prea mare de grasimi dauneaza ficatului, dar unele grasimi il pot ajuta – cum este si cazul uleiului de masline. Aceeasi cercetare sus-amintita, din 2015, explica faptul ca acizii grasi mononesaturati (prezenti in proportie de 73 g la fiecare 100 g de ulei), Vitamina E si compusii fenolici din uleiul de masline au proprietati antiinflamatorii, hipolipidemice si antioxidante. Cu cat uleiul de masline este mai pur, cu atat este mai benefic ficatului, deci alege intotdeauna uleiul extravirgin!