Suplimentele și vitaminele pentru copii: Cum le stimulăm imunitatea, pofta de mâncare și concentrarea?
Copiii noștri au nevoie de tot ajutorul și toată grija pentru a crește frumoși și sănătoși. Asta înseamnă că noi, părinții lor, trebuie să le asigurăm toate condițiile pentru a evita bolile și a avea un potențial maxim în activitățile educaționale, fizice, cognitive.
Vârsta copilăriei este o vârstă la care necesitățile nutriționale sunt foarte mari, mai ales pentru copiii activi și din punct de vedere fizic. Și cum adeseori ingestia de alimente poate rămâne în urmă din cauza unui apetit capricios, e nevoie uneori să adăugăm un supliment mineralo-vitaminic. Unii copii rămân „repetenți” la aportul de micronutrienți, ceea ce este dovedit în diferite studii efectuate la noi (1). Dar care sunt circumstanțele cele mai frecvente în care ne putem gândi să le oferim un supliment?!
Acest articol pregătit pentru Sanovita de DR. Oana Zugravu, medic primar în Igiena alimentației și nutriție, vine în întâmpinarea ta cu răspunsul la întrebările: ce dăm copiilor pentru pofta de mancare? Cum îi ferim de infecțiile digestive, dar și cum le putem crește puterea de concentrare.
Suplimentele și vitaminele stimulente în lipsa poftei de mâncare la copii
Ce dam copiilor pentru pofta de mancare este o întrebare care nu ține doar de preferințele alimentare ale copiilor și de micile mofturi. Lipsa poftei de mâncare la copii poate fi de fapt legată de probleme de digestie sau de infecții digestive pe care cei mici le au.
Infecțiile digestive, care pot fi însoțite de grețuri sau vome, pot avea ca adjuvante naturale foarte utile pentru ameliorarea acestor simptome ghimbirul, anasonul, menta și cimbrul. Oferite copiilor într-o formă ușor de ingerat (bomboane fără zahăr, tablete, jeleuri) sunt pline de uleiuri volatile și îl fac să treacă mai repede peste suferința de moment. Ele pot ajuta și în cazul grețurilor cauzate de răul de mișcare, în mașină sau avion.
O digestie mai bună este un factor determinant pentru starea de bine a copiilor, dar și a adulților, iar pentru a o obține ne putem ajuta de probiotice (9). Aceste suplimente sunt utile și după un tratament antibiotic, refăcând profilul bacterian al microbiotei intestinale sau chiar pentru prevenirea diareei de vacanță („diareea turiștilor”) (10). Cele mai bune bacterii din astfel de produse aparțin familiilor Lactobacillus și Bifidobacterium, care sunt studiate de peste un secol și care au impactul cel mai bun. (11) Să nu uităm că Bifidobacteriile, de exemplu, sunt primele bacterii care colonizează tubul digestiv al nou-născutului (12) .
Suplimentele și vitaminele pentru imunitatea copiilor: Cum ținem la distanță răcelile și alte boli contagioase ale copilăriei?
Copiii sunt expuși la numeroși virusuri, bacterii și paraziți, atât iarna, cât și vara. Pentru a evita bolilor infecto-contagioase sau pentru o trecere mai ușoară prin ele, suplimentele alimentare pot fi soluția de care avem nevoie.
Uneori par tot timpul răciți, unii pediatri observând că până la vârsta de preșcolar, copiii au cam de 7-8 ori pe an „răceli”. Cifra scade la 6, în perioada de școlar, iar la adult media este de o răceala pe an (2).
Pentru a le face față fără probleme, este nevoie ca imunitatea să fie optimă. La baza sistemului imunitar stă aprovizionarea organismului cu diferiți nutrienți. Cele mai importante sunt proteinele, de aceea dieta copiilor trebuie să le aducă în jur de 1 g/kg corp /zi (3).
Când se iau vitaminele liposolubile (A, D, E și K)?
Este de preferat ca vitaminele A, D, E și K să fie luate la o masă care conține și grăsimi (avocado, nuci, ulei de măsline, somon etc.), pentru a facilita absorbția lor.
Vitamina D susține absorbția calciului în intestine și mineralizarea osoasă normală, astfel că de obicei acestea două sunt combinate într-un supliment. [4]
Pentru a menține sănătatea sistemului osos, jeleurile Sanovita Wellness concentrează nutrienți esențiali ca vitamina D3, nu conțin zahăr și sunt ușor de administrat.
- Vitamina D: Pentru imunitate este necesară vitamina D, care poate modula răspunsul imun înnăscut sau adaptativ (4). Această vitamină este necesară și oaselor copiilor, care cresc și se mineralizează într-un ritm alert.
- În același sens, vitamina C, eventual din surse naturale (acerola) este cunoscută a potența apărarea mai ales împotriva virusurilor și bacteriilor cu tropism respirator, care dau mare bătaie de cap celor mici (5).
- Zincul are și el rolul lui în managementul infecțiilor de tract respirator superior (6).
Suplimente naturale pentru imunitate
Excelente sunt și unele plante medicinale, folosite de mult timp pentru proprietățile lor terapeutice. De la Echinaceea, la cimbru sau soc, efectele sunt deja cunoscute de pe vremea bunicii.
- Socul, de exemplu, reduce congestia sinusurilor și este foarte util mai ales dacă este luat la începutul unei afecțiuni de căi respiratorii superioare.
- Echinaceea este și ea foarte eficientă îndeosebi în viroze respiratorii – atât pentru prevenție, cât și pentru gestiunea lor.
- Propolisul: Un produs dezinfectant, antimicrobian larg folosit mai ales pentru efectele locale este propolisul (7) . Dacă pe micuț îl doare gatul sau îi curge nasul, suplimentele care aduc cât mai multe „ajutoare”, ca cele amintite, sunt de un real folos.
Nu în cele din urmă, multe din aceste substanțe sunt antioxidanți puternici (vitamina C, E, unele vitamine din complexul B). Ele acționează diminuând parametri de inflamație și impactul lor pe organism, făcând trecerea prin boală mai ușoară (8).
Suplimentele pentru creșterea puterii de concentrare, memoriei și a performanței școalare
Școala modernă îi solicită pe copii tot mai mult. Nu numai la școală, dar și acasă, copilul trebuie să dea un randament maxim, să își folosească funcțiile cognitive în mod adecvat.
Pentru creșterea puterii de concentrare și a performanței la școală este de ajutor în acest sens complexul vitaminic B (13, 14). Format din multe componente, el intervine pe diferite căi la buna funcționare a sistemului nervos. Cel mai adesea este vorba de intervenția în eliberarea de energie din alimente, unele vitamine fiind esențial implicate în metabolismul glucozei, hrana preferată a creierului.
Deci de la școală, la vacanță, copiii au toate premisele pentru a fi bine, cu condiția să fie ajutați de părinți să aibă un stil de viață sănătos.
Noi, cei de la SanoVita Wellness venim în ajutorul părinților cu o gamă nouă de Acadele Imunitate și Concentrarepentru cei mici și mari, care să le susțină puterea de concentrare, dar și imunitatea.
Dr. Corina Zugravu, medic primar în Igiena alimentației și nutriție.
Bibliografie:
1. Costache M, Nenciu D. The Structure Of Romanian’s Food Consumption and its Implications on Health Condition and Quality Of Life, Revista Română de Statistică nr. 12 / 2013 p.41-51.
2. Gellner C. Should I be worried if my child gets sick too often? , Univeristy of Utah, disponibil la https://healthcare.utah.edu/the-scope/shows.php?shows=0_5nzgsffm
3. *** EFSA sets population reference intakes for protein disponibil la https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/120209
4. Aranow C. Vitamin D and the immune system. J Investig Med. 2011;59(6):881-886.
5. Hemila H Vitamin C, respiratory infections and the immune system. Trends in Immunology, 2003, volume 24 (11), , P579-58
6. Meneghetti A What is the role of oral zinc in the treatment of upper respiratory tract infection (URI)? Disponibil la https://www.medscape.com/answers/302460-87016/what-is-the-role-of-oral-zinc-in-the-treatment-of-upper-respiratory-tract-infection-uri
7. Przybyłek I, Karpiński TM. Antibacterial Properties of Propolis. Molecules. 2019;24(11):2047. Published 2019 May 29. doi:10.3390/molecules24112047
8. Peterhans E. Oxidants and antioxidants in viral diseases: disease mechanisms and metabolic regulation. J Nutr. 1997 May;127(5 Suppl):962S-965S.
9. Harvard Health Publishing. Health benefits of taking probiotics disponibil la https://www.health.harvard.edu/vitamins-and-supplements/health-benefits-of-taking-probiotics
10. Takahashi O, Noguchi Y, Omata F, Tokuda Y, Fukui T. Probiotics in the prevention of traveler’s diarrhea: meta-analysis. J Clin Gastroenterol. 2007; 41 (3) : 336-7 .
11. *** Beneficiile probioticelor. Revista Galenus. disponibil la https://www.revistagalenus.ro/nutritie-si-farmacie/beneficiile-probioticelor/,.
12. Milani C, Duranti S, Bottacini F, et al. The First Microbial Colonizers of the Human Gut: Composition, Activities, and Health Implications of the Infant Gut Microbiota. Microbiol Mol Biol Rev. 2017;81(4):e00036-17.
13. Venkatramanan S, Armata IE, Strupp BJ, Finkelstein JL. Vitamin B-12 and Cognition in Children. Adv Nutr. 2016;7(5):879-888.
14. Kennedy DO. B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy–A Review. Nutrients. 2016;8(2):68.