Plăcintă vegană Banoffee
Vara se ivesc diverse ocazii în care vrei să servești un desert mai special la mesele festive, picnicuri sau într-o după-amiază călduroasă. Indiferent unde alegi să o servești, plăcinta Banoffee pe care ți-o propunem este perfectă pentru a-ți stăpâni pofta de „ceva dulce”. Plăcinta Banoffee este un desert englezesc binecunoscut, iar acum ai ocazia de a pregăti acasă o variantă sănătoasă și mai gustoasă ca niciodată.
TIMP DE PREPARARE 35 minute
PORȚII 6
TIP REȚETĂ Desert
DIFICULTATE Scăzută
PRINTEAZĂ REȚETA
Ingrediente bază:
- 1 cană de migdale
- 1 cană de caju
- 1 cană de curmale uscate fără sâmburi
- ½ cană de apă clocotită
Ingrediente umplutură:
- 2 căni de curmale uscate fără sâmburi
- ½ cană de unt de arahide cremos
- 1 ½ cană de apă clocotită
Ingrediente topping:
- 3 banane feliate subțire
- 1 cană de caju
- ½ cană de apă
- 1 lingură pudră de roșcove
Vrei să pregătești rețeta? Cumpără produsele!
Mod de preparare:
- Adaugă toate ingredientele pentru bază într-un robot de bucătărie și mixează-le bine până când se mărunțesc și încep să se formeze bulgări în compoziție.
- Pune compoziția într-o formă rotundă de 25 cm și preseaz-o bine pentru a obține un strat ferm.
- Mixează într-un robot de bucătărie toate ingredientele pentru umplutură. Când este gata, adaugă cu grijă compoziția obținută peste baza deja formată.
- Adaugă bananele feliate într-un strat peste întreaga umplutură.
- Spală și curăță bine vasul robotului de bucătărie. Adaugă în el caju și apa și mixează până când obții o cremă foarte fină. Pune această cremă peste stratul de banane și presară deasupra pudra de roșcove.
- Congelează prăjitura pentru o oră pentru a deveni mai fermă.
Știai că?
- Nucile caju sunt bogate în cupru, magneziu, mangan și zinc. Ele reprezintă o sursă importantă de grăsimi nesaturate, benefice sănătății, având fibre și un conținut redus de zaharuri. Nucile caju conțin și acizi grași Omega-3, implicați în menținerea sănătății cardiovasculare.
- Curmalele sunt perfecte pentru a îndulci deserturi diverse, asigurând totodată și nevoia de micronutrienți importanți. Acestea au fibre (aproximativ 7 grame la fiecare 100 de grame de curmale), potasiu, magneziu, fier și vitamina B6 (ne putem lua 15-20% din necesarul zilnic de B6 din 100 de grame de curmale). Curmalele sunt o alternativă bună pentru preparatele dulci, putând să înlocuiască zahărul sau chipsurile de ciocolată din rețetele tradiționale.
- Bananele reprezintă o sursă importantă de potasiu, vitamina C și B6. O banană medie poate asigura 15% din necesarul zilnic de potasiu și vitamina C sau 30% din cel de vitamina B6.
- Migdalele sunt bogate în vitamina E și B2, dar și minerale precum cuprul, manganul, magneziul și zincul.
Informații nutriționale validate de Maria Cornea, nutriționist și dietetician, Telomera Lifestyle Medicine Clinic.