Care este cel mai sanatos ulei pentru prajit, gatit si salate – infografic
Ulei presat la rece, rafinat sau nerafinat, dezodorizat sau ecologic, ulei de floarea-soarelui, de masline, de cocos, de dovleac, de in, de susan, de canepa, de palmier sau din amestec de seminte… Cate bordeie, atatea feluri de ulei vegetal exista pe piata, dar stii exact pe care dintre ele trebuie sa il alegi cand faci o salata, o mancare sau prajesti ceva la temperaturi mari? In articolul de fata, iti explicam care este cel mai bun tip de ulei pentru prajit, gatit si salate, cum trebuie sa il depozitezi pe fiecare (pentru uz optim) si cum scapi de uleiul vechi fara a polua mediul.
Cum alegi uleiul corect, in bucatarie
A sti care este cel mai sanatos ulei poate fi o sarcina dificila. Pe de o parte, trebuie sa alegi un ulei cu un punct de ardere corect. Retine ca exista uleiuri cu un punct de ardere ridicat care pot provoca inflamatie in organism, deoarece au prea mult Omega-6, in timp ce uleiurile rafinate cu punct de ardere mai scazut sunt mai bogate in Omega-3. Omega-9 este prezenta si in uleiuri cu punct de fum ridicat, si in cele cu punct de ardere scazut. Pe de alta parte, ar fi bine sa optezi pentru un ulei care este bogat in antioxidanti si vitamine si are un raport sanatos intre grasimile esentiale Omega-3 si Omega-6 (1:4).
Apoi sa nu uitam de distinctia ulei rafinat (care este presat, procesat masiv si apoi imbuteliat) vs. ulei nerafinat/virgin/presat la rece (care este presat si imbuteliat imediat, in stare naturala, este plin de minerale, enzime si nutrienti benefici). Si nici de diferenta intre grasimile saturate (untul si untura au puncte de ardere ridicate si dauneaza inimii) si grasimile nesaturate (uleiurile vegetale obtinute din nuci si seminte sunt bogate in grasimi nesaturate, care scad colesterolul si incidenta cheagurilor sangvine, fiind considerate optiunea mai sanatoasa).
Evident, si aroma conteaza: uleiurile se descompun in asa fel incat intensifica aroma altor condimente si ierburi aromatice, iar unele uleiuri au propriul lor gust. Asta inseamna ca uleiul de susan, de exemplu, se potriveste de minune felurilor asiatice, dar daca faci o salata vrei sa simti gustul legumelor, nu al dressing-ului, deci trebuie sa alegi un ulei neutru ca aroma.
Ce ulei alegi pentru prajit la temperaturi mari
Iti recomandam sa incluzi cat mai rar in alimentatie alimente prajite intens (la temperaturi de 177-191o C), dar este bine sa stii – atunci cand alegi sa le gatesti – care este uleiul cel mai bun pentru asta. In general, cu cat un ulei este mai rafinat, cu atat este mai transparent, are un gust mai neutru si un punct de ardere mai ridicat (punct bifat si de uleiurile bogate in grasimi mononesaturate).
Ce este punctul de ardere/de fum
Punctul de ardere (sau punctul de fum) este indicele in functie de care trebuie sa te orientezi la prajire: cand uleiurile se incing, incep sa fumege, ceea ce inseamna ca ard, acizii grasi din ele se descompun, fitochimicalele benefice (polifenoli, steroli vegetali, Vitamina E) sunt distruse si apar substante toxice (radicali liberi).
Prin urmare, daca ai de gand sa prajesti cartofi sau popcorn, de exemplu, vei da aragazul la o temperatura mare, deci trebuie sa alegi un ulei care are un punct de ardere ridicat (175-190° C): opteaza pentru uleiuri rafinate mononesaturate, neutre ca gust si neafectate de temperaturi ridicate (de masline, de avocado, de palmier, de rapita, de nuci de Macadamia), nerafinate mononesaturate (ulei de masline extravirgin) sau saturate (ulei de cocos, care nu pierde din trigliceridele cu lant mediu, sanatoase pentru organism, prin rafinare).
Evita, in schimb, uleiurile rafinate sau presate la rece care au un punct de fum ridicat, dar contin prea mult Omega-6 (pot provoca inflamatie in organism) si produc grasimi trans prin ardere: ulei de floarea-soarelui, de porumb, de migdale, de sofranel, de arahide, de samburi de struguri, de soia, de seminte de bumbac, de susan, de tarate de orez.
Ce ulei alegi pentru gatit la temperaturi mici
Daca prajesti ceva la foc mic/mediu sau vrei sa infuzezi un ulei cu aroma de rozmarin (de exemplu), nu trebuie sa te preocupe punctul de ardere. Prin urmare, alege un ulei nerafinat, cu mai multi acizi Omega-3 (acid linolenic, polinesaturat, util in protectia cardiovasculara, cerebrala, anti-cancerigena, antioxidativa, anti-obezitate, anti-osteoporotica si antiinflamatoare) sau bogat in Omega-9 (acid oleic, care scade riscul de atac de cord, arteroscleroza si previne cancerul): ulei de avocado, de masline, de cocos, de susan, de seminte de canepa, de nuci de Macadamia, de alune de padure.
Evita uleiurile bogate in acizi grasi polinesaturati Omega-6 – oxideaza usor, sunt instabile si nu trebuie incalzite deoarece produc un compus cancerigen (HSE): ulei de arahide, de floarea-soarelui, de porumb, de samburi de struguri, de sofranel, de soia, de tarate de orez.
Ce ulei alegi pentru salate
Cand pregatesti o salata si adaugi in ea ulei/dressing, faci o marinada sau o pasta tartinabila, opteaza pentru uleiuri cu un punct de ardere foarte scazut, nerafinate si nesaturate (ulei de masline, de in, de seminte de dovleac, de nuci, de arahide, de alune de padure, de samburi de struguri, de susan, de sofranel, de rapita, de floarea-soarelui, de avocado, de seminte de canepa, de nuci de Macadamia) sau saturate (ulei de cocos).
Afla mai multe despre acizii grasi Omega-9 si acizii grasi esentiali Omega-3 si Omega-6 din articolele noastre!
Cum depozitezi uleiul
Indiferent de modul in care incorporezi uleiul in alimentatie, nu iti face stoc de sticle: in timp, aerul, lumina si caldura pot genera radicali liberi, care degradeaza gustul si calitatea uleiului. Pastreaza uleiurile in locurile indicate pe eticheta si daca au trecut 30 de zie si nu ai folosit deloc un ulei, pune-l la frigider. Retine ca cele polinesaturate vor rezista timp de 6 luni, in timp ce uleiurie mononesaturate pot fi folosita fara probleme timp de pana la 1 an.
Ce faci cu uleiul folosit
Daca l-ai folosit la prajire, dar culoarea i-a ramas aceeasi si nu s-a innegrit, atunci poti strecura uleiul de impuritati (dupa ce s-a racit complet), il poti depozita intr-o sticla si il poti refolosi. Daca vrei sa scapi de el, nu il turna in chiuveta (se va depune pe conducte, va produce blocaje si va polua apa), ci intr-un container reciclabil (cel mai la indemana este o sticla de 1 litru de apa), pe care il poti duce apoi la un centru de reciclat al uleiului folosit – exista destule in toata tara.
Citeste infograficul nostru, pentru a vedea diferenta intre diversele tipuri de uleiuri de gatit!
Bună ziua va rog să-mi spuneți dacă uleiul de floarea soarelui pe care îl aveți de vânzare, se poate folosi la prăjit cartofi, mulțumesc. Dacă nu, să-mi recomandați dv. un ulei
Buna ziua! Va recomandam sa evitati prajeala si sa optati pentru coacerea cartofilor la cuptor. Puteti folosi ulei de masline sau de rapita. Uleiul de floarea-soarelui presat la rece este mai potrivit pentru sotat si salate.
Buna ziua, Va rog sa-mi recomandati un ulei pentru zacusca. Multumesc.
Sunt mai multe criterii în funcție de care puteți alege un ulei. Dacă este să ne raportăm strict la gust, probabil că un ulei rafinat, dezodorizat sau fără gust specific ar fi mai placut. Vorbim de exemplu despre uleiul de rapiță, cel de floarea soarelui sau cel de cocos dezodorizat.
Dacă ne gândim la proprietățile sanogene ale uleiului și facem abstracție de gustul specific pe care îl poate oferi preparatului final, atunci puteți alege un ulei presat la rece (floarea soarelui, măsline, avocado).
Cel mai important aspect pe care trebuie să îl aveți în vedere este acela de a nu prăji ingredientele pentru zacuscă, nici măcar ceapa. Încercați să le coaceți pe toate și să adăugați o cantitate mică de ulei către finalul fierberii acestora.