Acasă Rețete Garnituri sănătoase Castraveți murați (în saramură)

Castraveți murați (în saramură)

8
Castraveți murați (în saramură)

Aceasta reteta de castraveti murati (in saramura) este atat de simpla incat te va uimi, la final, rezultatul: castraveti crocanti, aromati, fara otet si fara ingrediente complicate. Apa si sarea fac toata treaba, ajutate de cateva condimente la indemana in orice bucatarie. Nu ai nevoie decat de 30 de minute pentru a face cate borcane de castraveti murati vrei tu, pentru la iarna, iar saramura din reteta este versatila: poate fi folosita pentru a mura orice alte legume vrei!

TIMP PREPARARE   30 minute

PORTII   10

TIP RETETA   Garnitura

 

DIFICULTATE   Scazuta

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Castraveti murati (in saramura)

  • castraveti
  • usturoi
  • foi de dafin
  • boabe de piper (rosu, verde, negru, alb)
  • boabe de mustar
  • sare grunjoasa neiodata
  • flori de marar uscate
  • apa

Boabe de mustar 150g

seminte-de-mustar-150gBogate în antioxidanți, boabele de muștar au proprietăți anti-cancer şi ajută la stimularea metabolismului. Au efect antiinflamator, antiseptic, favorizează secrețiile gastrice, ameliorează durerile musculare și aduc plus de savoare preparatelor tale culinare.

 

  Mod de preparare reteta Castraveti murati (in saramura)

  • Pentru a face acesti castraveti murati (in saramura), trebuie sa incepi prin a spala si steriliza (in cuptor este cel mai usor) borcanele alese; cantitatea de ingrediente folosita depinde de numarul si marimea borcanelor.
  • Pune la fiert, intr-o oala incapatoare, saramura pe care o vei turna, dupa ce s-a racit putin, in borcane: raportul este 1 lingura de sare la 1 litru de apa (cantitatea de saramura pe care o prepari depinde si ea de numarul si marimea borcanelor).
  • Spala bine castravetii, curata usturoiul de coaja si apoi umple borcanele: adauga in fiecare borcan castraveti intregi, 2-5 catei de usturoi, 2-5 foi de dafin, 1-3 linguri de boabe de piper, 1-2 linguri de boabe de mustar si, la final, cate o floare de marar uscata.
  • Dupa ce saramura (fiarta in prealabil) s-a mai racit, toarn-o in borcane pana aproape de buza de sus, astfel incat sa acopere complet continutul.
  • Pune capacul si lasa borcanele de castraveti murati (in saramura) la racit complet.
  • Depoziteaza borcanele de castraveti murati (in saramura) intr-un loc umbrit sau in camara, iar dupa deschidere – la frigider.

  Observatii reteta Castraveti murati (in saramura)

  • Poti adauga in borcane, pentru aroma suplimentara si un aspect deosebit, si felii de morcov.
  • Poti folosi aceeasi reteta simpla de saramura pentru a face, toamna, muraturi asortate: umple borcanele cu bucati mari de gogosari, varza rosie, gogonele, mere, ridichi negre, morcovi, adauga condimentele, toarna saramura calda si vei obtine in cateva saptamani muraturi de nota 10!

  Stiai ca?

  • Oamenii fac si consuma muraturi inca de pe vremea mesopotamienilor, in 2400 i.Hr.?
  • Cleopatra credea ca muraturile ii mentin frumusetea?
  • Napoleon a oferit 12.000 de franci (echivalentul da 250.000 de dolari de astazi) ca premiu persoanei care reuseste sa inventeze cea mai buna metoda de a mura si pastra alimentele soldatilor sai, pe front? In 1809, chef-ul Nicolas Appert a castigat provocarea, conservand fructe, legume, siropuri, supe si lactate in sticle sigilate cu dopuri si ceara, apoi fierte.
  • Cristofor Columb a fost ajutat sa descopere America si de castravetii murati? In celebra lui calatorie maritima din 1492, Columb le-a dat marinarilor muraturi, pentru a tine la distanta scorbutul (boala care apare din cauza aportului insuficient de Vitamina C); pentru a avea stoc pentru tot drumul, cand s-a oprit in Haiti, a crescut o recolta proaspata de castraveti pentru murat.
  • In insulele Pacificului, triburile locale fac muraturi in pamant, sapand gauri tapetate cu frunze de bananier? Muraturile sunt atat de valoroase incat au devenit o parte vitala a procesului de curtare a viitoarelor mirese: daca vrei sa-ti dovedesti valoarea in fata familiei acesteia, trebuie sa le arati gropile tale de murat.
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Castraveti murati (in saramura)
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
41star1star1star1stargray Based on 83 Review(s)

8 COMENTARII

  1. Am pus castravetii la murat dupa reteta dvs, cu acest tip de sare pe care tot de la dvs am cumparat-o. Abia acum am vazut ca sarea este iodata si peste tot vad ca nu se pune sare iodata. Sunt curioasa daca ati folosit aceasta sare la muraturi (castraveti) si cum au iesit.

    • Bună ziua! În ceea ce privește capacitatea de conservare, aceasta este influențată de prezența iodului, determinând o textură foarte moale a murăturilor. Iodul distruge bacteriile ce provoacă fermentarea şi implicit murarea. Ceea ce vă sfătuim este ca dacă nu ati pus conservele de mult timp să le faceți altă saramură cu sare fină sau grunjoasă neiodată și sperăm astfel să vă bucurați de castraveți gustoși la iarnă.

    • Bună ziua! Perioada minimă de murare este de aproximativ 5-6 săptămâni, însă dacă nu îi doriți foarte acri, ci doar puțin pătrunși, atunci ei se pot consuma chiar și după 3 săptămâni. Pentru un gust mai accentuat, e bine să așteptați minim o lună și jumătate. Să aveți poftă!

    • Bună ziua! Perioada minimă de murare este de aproximativ 5-6 săptămâni, însă dacă nu îi doriți foarte acri, ci doar puțin pătrunși, atunci ei se pot consuma chiar și după 3 săptămâni. Pentru un gust mai accentuat, e bine să așteptați minim o lună și jumătate. Să aveți poftă!

  2. Bunã ziua!! Am primit castraveți murați fãrã saramurã (din cauza distanței). ¿Ce saramurã le pot face pt.ai menține în bunã stare pt.iarnã? Vã rog sã mã ajutați cu o rețetã de saramurã simplã dacã se ponte. Vã mulțumesc anticipat!!

    • Cea mai simplă rețetă este ca la 1 litru de apă să se adauge 2 linguri pline de sare de mare neiodată. Se amestecă soluția ca să se dizolve sarea și se toarnă peste castraveții aranjați în borcane. Nu se pune imediat capacul borcanelor pentru că va trebui să se mai adauge saramură, deoarece va scădea. Gânduri bune!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.