Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Ce inseamna sa te hranesti sanatos? Principii si proportii esentiale

Ce inseamna sa te hranesti sanatos? Principii si proportii esentiale

0
Ce inseamna sa te hranesti sanatos? Principii si proportii esentiale

hamburgerCiteam, mai demult un articol despre un caz devenit celebru in Statele Unite: un barbat a incercat sa demonstreze ca se poate slabi si consumand junk food. Practic, persoana respectiva a numarat caloriile, si-a fixat o limita maxima si a consumat, pana la aceasta limita, aproape numai produse de tip junk food. Rezultatele au aparut, pentru ca procesul de slabire in sine este simplu: trebuie sa consumi mai multe calorii decat mananci. Cu toate acestea, intre simpla eliminare a kilogramelor in plus si eliminarea lor intr-un mod care sa nu te afecteze pe termen lung, intre simpla slabire si adoptarea unui stil de viata sanatos este o diferenta la fel de transanta ca intre boala si sanatate.

Corpul nostru este un motor complex. Scopul actului de a manca este de a-i oferi acestuia combustibil pentru functionare. Exact ca si in cazul unui automobil, daca il vom alimenta cu un combustibil de proasta calitate, va functiona defectuos si, pana la urma, se va strica.

Exista alimente care te hranesc cu adevarat, pe care corpul nostu le descompune pentru a le transforma in energie si alimente care nu ofera decat gustul de moment si calorii mai mult goale, rezultand in urma procesarii aproape numai grasimi care sunt depozitate. Prima categorie te hraneste cu adevarat, cea de-a doua doar te satura pe moment.

legume

Ce inseamna sa te hranesti sanatos? Potrivit cercetarilor si recomandarilor Departamentului de Nutritie de la Universitatea Harvard (forul cel mai competent, recunoscut de toti expertii in nutritie), alimentatia santoasa trebuie sa aiba in centru cereale integrale, legume, fructe, leguminoase si nuci, alimente din care organismul isi extrage toti nutrientii (vitamine, fibre, proteine, grasimi bune) de care are nevoie pentru a functiona in parametri optimi.

In numai cateva cuvinte, o nutritie sanatoasa inseamna sa consumi alimente care apartin grupurilor alimentare de baza: proteine, lactate, cereale, fructe si legume, grasimi bune.

Proportiile acestor alimente de baza in farfuria ta sunt urmatoarele:

  • Jumatate de farfurie cu fructe si legume cat mai diverse
  • Un sfert de farfurie cereale integrale: grau integral, orez integral, ovaz, secara si orz integral
  • Un sfert de farfurie proteine sanatoase. Vegetarienii totali sau cei ce tin post obtin astfel de proteine din soia, fasole, linte, naut, mazare. Ovolactovegetarienii vor obtine proteinele din sursele amintite mai sus plus oua si lactate degresate. Omnivorii sunt sfatuiti sa aleaga surse de carne slaba: cum ar fi cea de pui sau peste.

bucatarie-sanatoasa

Decizia acestor alegeri este, pana la urma, una perosnala: putem face alegeri care sa ne mentina in forma, sa ne ajute sa ne pastram sanatatea si silueta sau ne lasam dusi de val si sa alegem hrana nesanatoasa. Rezultatul se va vedea, in deplina sa lumina, in numai cativa ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.