Crema de ciocolata tartinabila
Astazi iti propunem inca o reteta din categoria „E posibila o varianta vegana de…?”: crema de ciocolata tartinabila, care sa inlocuiasca variantele din comert (doldora de zahar rafinat si stabilizatori) si sa nu contina deloc lactate. Aceasta crema de ciocolata tartinabila este perfecta de servit pe paine prajita, de folosit ca umplutura in clatite frantuzesti, de adaugat peste clatite americane sau de gustat de fiecare data cand ti-e pofta de ceva dulce.
TIMP PREPARARE 5 minute
PORTII 10
TIP RETETA Desert/Mic dejun/Gustare
DIFICULTATE Scazuta
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Crema de ciocolata tartinabila
- 1 conserva (400 ml) lapte de cocos
- 4 linguri pudra de cacao (obtinute din boabe de cacao rasnite)
- 4 linguri zahar de cocos
- 1 lingurita esenta de vanilie
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Crema de ciocolata tartinabila
- Pentru a pregati aceasta reteta de crema de ciocolata tartinabila trebuie sa incepi prin a rasni, intr-un blender vertical sau o rasnita electrica, boabele de cacao intregi, pana obtii o pudra fina.
- Pasul cu numarul 2 (si ultimul) este sa adaugi toate ingredientele intr-un blender vertical, pulsandu-le timp de 1-2 minute, pana cand obtii o crema omogena.
- Toarna crema de ciocolata tartinabila astfel obtinuta intr-un borcan de sticla curat, pune-i capacul si da-l la frigider timp de cateva ore, pentru a se intari crema.
Observatii reteta Crema de ciocolata tartinabila
- Serveste crema de ciocolata tartinabila rece pe felii de paine prajita, peste smochine uscate, in clatite sau intinsa peste briosele preferate.
- Crema de ciocolata tartinabila trebuie sa fie depozitata la frigider si consumata intr-o saptamana de la preparare.
- Poti inlocui zaharul de cocos cu alt tip de indulcitor (miere sau sirop de agave, de exemplu), dar retine faptul ca rezultatul final va fi o crema de ciocolata tartinabila mai subtire, din punct de vedere al consistentei.
Stiai ca?
- Boabele de cacao intregi sunt semintele fructului arborelui de cacao, atat de pretuit de azteci?
- Boabele de cacao intregi nu contin zaharuri, dar sunt o sursa excelenta de proteine, grasimi, carbohidrati, fibre, minerale (fier, calciu, magneziu, crom), vitamine (B-uri, C si E) si antioxidanti?
- In industria ciocolatei se folosesc 3 tipuri de boabe de cacao: Criollo (sortiment nobil si rar, pe care il regasesti in pungile Niavis, pe site-ul Sano Vita), Forastero (soiul comun, folosit in 90% din ciocolata din lume) si Trinitario (soi hibrid, care le combina pe cele doua)?
- Zaharul obtinut din nectarul de cocos are un indice glicemic mai scazut decat zaharul alb, fiind o alegere mai sanatoasa (si mai putin procesata) pentru indulcirea bauturilor si prajiturilor gatite in casa?
- Spre deosebire de zaharul alb, care nu contine niciun nutrient vital si ofera doar calorii „goale”, zaharul de cocos pastreaza din nutrientii palmierului de cocos si – prin urmare – contine minerale (fier, zinc, calciu, potasiu), fibre (inulina, care poate incetini absorbtia glucozei in sange), polifenoli si antioxidanti?
- Majoritatea cercetarilor in domeniu sunt de acord ca furctoza nu ne face deloc bine si, desi este mai sanatos decat zaharul alb, zaharul de cocos contine aproape la fel de multa fructoza ca cel dintai, ca greutate? Zaharul alb contine 50% fructoza si 50% glucoza, iar cel de cocos contine 70-80% sucroza (care este compusa din fructoza in proportie de 50%). Consumul excesiv de zahar adaugat, de orice fel ar fi el, poate provoca probleme de sanatate multiple (sindrom metabolic, obezitate, diabet si boli de inima).