Cum depășim sedentarismul în era fast-forward
Se crede despre sedentarism că este una dintre bolile secolului XXI și chiar așa este! Însă cu puțină ambiție și răbdare, putem face pași importanți pentru a reuși să depășim sedentarismul.
Pasul 1: conștientizarea
Conștientizarea e primul pas dintr-un proces îndelungat – cei mai mulți dintre noi suntem conștienți că stăm prea multe ore pe scaun, că mâncăm pe fugă. Că stăm prea mult timp cu ochii în ecrane, că alimentele procesate sunt mai prezente în frigiderul nostru decât legumele și fructele. Și lista poate continua, din păcate. Deși în sinea noastră știm când un comportament e mai mult distructiv decât constructiv, cu toate acestea, alegem să mergem mai departe în acest cerc vicios în care nu îi facem bine organismului.
Important este să ne oprim pentru o secundă. Să conștientizăm ce facem și de ce facem și să ne gândim care este cel mai mic pas în momentul respectiv pentru a schimba ceva și a ieși astfel din rutină.
Pasul 2: planificarea
Când vorbim de planificare vă invit să nu o asociați nepărat cu rigoarea specifică sporturilor de performanță sau schimbările majore de comportament sau cu restricțiile foarte dure – cu alte cuvinte, nu trebuie să devenim peste noapte maniaci cu sportul, dar nici să îl lăsăm la voia întâmplării.
Nu o să ne numărăm minutele în care am făcut azi mișcare și nici nu o să ne impunem recorduri imposibil de atins chiar și cu mult antrenament, dar nici nu o să mai zicem ”lasă, mă apuc de mâine” (și mâine tot așa). Vă recomand să începeți să vă planificăm timpul, fiecare după propriile preferințe și obiective – poate vreți să testați un sport nou, să vă formați o anumită rutină dimineața sau seara, sau poate vă veți forma un grup alături de care să faceți mișcare. Important e să faceți loc în agendă pentru noile obiceiuri și să fiți consecvenți.
Totul este posibil atât timp cât avem (și antrenăm pe zi ce trece) voința. Lucurile bune au nevoie de timp, dar și de efort – fără un efort conștient în viața noastră nu facem nimic altceva decât să repetăm zi de zi aceleași gânduri și comportamente distructive și să ne întrebăm în continuare de ce nu se schimbă nimic.
Educația și cultura sportului
Atât un copil, cât și un adult au nevoie să își elibereze energia. În condițiile actuale a devenit tot mai greu să facem asta – sălile de sport sunt închise, o parte din acestea impun anumite restricții, programul este tot mai încărcat și condițiile de desfășurare sunt tot mai puțin prietenoase, fapt care a dus la crearea și instalarea unui disconfort general.
Acestă neplăcere generală ne-a facut să renunțăm sau să mergem mai rar în locurile în care înainte desfășuram activități fizice. Pe lângă asta, trebuie să ținem cont că sunt unele persoane cărora nu le place să facă mișcare acasă – au nevoie de atmosfera specifică din sălile de sport, de un ajutor, de un spervizor care să le ghideze și cu care să interacționeze.
Unii mai conștiincioși fac acasă – abdomene, genuflexiuni, exerciții cu gantere, în timp ce majoritatea renunță. Ce factor creează diferența între cele două grupuri de oameni? Educația! Cei care fac acasă sport în ciuda tututor obstacolelor – și nu mă refer aici doar la cei pasionați sau doar la cei care au condiții prielnice și în intimitatea casei lor. Ci la toți cei care fac mișcare – sunt cei care au fost educați încă de mici. Care au o cultură a sportului și care au realizat efectele benefice pe care sportul le are asupra organismului pe termen scurt. Sunt cei care fac mișcare la fel cum se spală pe dinți, zilnic și consecvent, nu pentru că trebuie, ci pentru că simt că le este bine așa.
De aceea recomand să luați aminte de importanța sportului încă de la vârste fragede și să dezvoltați – pentru copii și chiar și pentru dumneavoastră – o cultură a sportului. Sunt mulți copii care nu știu să alerge, să stea drepți sau să respire corect. Sunt aspecte care la prima vedere nu sunt deosebite, dar pe termen lung schimbă vieți și atitudini.
Data viitoare, gândiți-vă de două ori înainte de a le înlocui ora de sport cu o altă materie, când alegeți mașina în detrimentul unei plimbări cu bicicleta sau pe jos sau când îi lăsați mai mult timp în fața ecranelor.
Cere ajutorul!
Indiferent că vorbim despre copii sau adulți, toți avem nevoie de un sprijin, de un model moral la care ne uităm și luăm aminte, de un personaj care să spună – hai că mai poți, când tu crezi că nu mai poți. Poate fi un antrenor de la sală, un profesor de educație fizică, un nutritionist sau oricine e în măsură și poate să ofere ajutor.
De multe ori ne dorim să schimbăm ceva în comportamentele noastre, dar ne lipsește acel sprijin, acel cineva care să ne motiveze și să ne ajute în acest proces, să ne spună ce ar fi indicat să facem și să ne dea un imbold pentru a ne depăși limitele și a ne antrena voința.
Așadar, în loc să vă supărați că nu ați reușit nici azi să faceți alegerile sănătoase din meniu sau că nu ați reușit după mai bine de o săptămână de lucrat intens să faceți exercițiile corect, apelați cu încredere la ajutorul unui specialist care să vă ghideze și să vă inițieze în acest proces de durată. Și aveți răbdare! Cu pași mici, dar siguri, veți construi un stil de viață echilibrat, de la o zi la alta.