Acasă Wellness și stil de viață sănătos Este prea târziu să mă apuc de sport? Câteva sfaturi în funcție de vârstă

Este prea târziu să mă apuc de sport? Câteva sfaturi în funcție de vârstă

0
Este prea târziu să mă apuc de sport? Câteva sfaturi în funcție de vârstă

„Este prea târziu să….?” Întrebarea aceasta poate veni din frica de a încerca ceva nou sau dintr-o fărâmă de motivație care stă ascunsă în interiorul tău, dar care nu își găsește calea către realizare. „Este oare prea târziu să iau lecții de actorie? Să învăț limba japoneză? Să iau lecții de călărie? Mi-am dorit să fac X lucru de când eram mic/ă, dar acum nu cred că mai pot”. Indiferent de vârsta pe care o ai, sigur te-ai întrebat cel puțin o dată dacă mai e cazul să te apuci de un sport anume sau pur și simplu să faci mișcare.

Sportul este o alegere potrivită oricând. Cât timp te simți bine, corpul îți permite și specialiștii sau medicii îți recomandă activitatea fizică, nu există „nu pot”!

De-a lungul anilor, am realizat că nu există scuze atunci când vrei să faci un bine pentru tine. E nevoie de puțină voință, puțină ambiție, iar restul vin de la sine. Un program stabilit și respectat, care să includă mișcare, nu numai că aduce beneficii corpului tău, dar și creierului. Creează o disciplină, crește concentrarea pe activitățile care contează și care te dezvoltă.

Vârsta este, într-adevăr, un factor care poate influența tipul de activitate pe care îl vei face. Aici ține de energie, de felul în care ți-ai obișnuit organismul, de ceea ce mănânci și de cum ai învățat, din copilărie și până în prezent, să acorzi atenție acestui domeniu.

 

Este prea târziu să îmi învăț copilul cu activitățile fizice?

Sfaturi pentru părinți și copii

Copiii sunt foarte energici, iar tu, în calitate de părinte, poți să îi ghidezi spre o activitate care i-ar putea ajuta să transforme energia în ceva constructiv. Și, poate, cine știe, ar putea să vadă în viitor activitatea respectivă ca pe o pasiune.

De la simplul alergat în curtea școlii, după ore, de la joaca de-a prinselea sau alte competiții între prieteni, până la a începe un sport de performanță, orice activitate este utilă. Prima categorie, pur recreativă, îi va obișnui să aleagă mișcarea în detrimentul telefonului sau al televizorului. A doua categorie va construi o bază a disciplinei. Pe scurt, ce ar putea face cei mici?

Balet sau dans sportiv, înot, tenis, fotbal, karate, gimnastică, dar lista poate continua mult și bine. Drumul lor abia începe, important este să le oferi oportunitatea de a alege ce le place.

Iar, când stați în casă, o melodie pusă pe fundal și o oră de dans alături de ei sunt benefice și pentru copii și pentru părinți.

 

Este prea târziu să îmi încurajez adolescentul să se apuce de o activitate sportivă?

Sfaturi pentru adolescenți

Adolescenții încep să fie preocupați de felul în care arată sau vor să aibă o activitate care să le producă o satisfacție în plus. Nu e târziu să alerge prin parc, pe stadion, sau să se înscrie la un sport pe care și-ar dori să îl practice. Fiind un viitor adult, poate lua deciziile bune pentru el și este în regulă să oscileze, cu timpul, între o activitate sau alta. Poate anul acesta face înot, poate anul viitor va face dans sportiv sau tenis de câmp. Trebuie lăsat să exploreze.

La școală sau la liceu există numeroase oportunități pentru ca adolescentul tău să se înscrie la un anumit sport. Vin tot felul de specialiști și profesori care prezintă programe de antrenament pentru handbal, basket, volei și multe altele. Dacă observi că este curios, lasă-l să încerce.

De asemenea, dacă este dornic să se apuce de un anumit tip de antrenament la sală sau un tip de fitness (cum ar fi Kangoo Jumps sau Zumba), asigură-te că va face asta sub îndrumarea unui antrenor sau specialist. Sunt unele exerciții care, executate în mod greșit, pot să îi influențeze într-un mod negativ creșterea și dezvoltarea oaselor.

 

Nu am timp suficient, dar, oare, este prea târziu să încerc ceva nou?

Sfaturi pentru adulți

Cu timpul, înaintăm în vârstă și mișcarea devine din ce în ce mai rară. Dar, corpul nostru nu ne așteaptă. Îmbătrânește, organismul și metabolismul devin mai slabe, iar noi nu trebuie să renunțăm. Ți-ai creat deja un program zilnic și te-ai obișnuit să spui „Lasă, e timp. Am făcut ieri abdomene, pot să o las pe mâine”. Doar că, observi cum devii din ce în ce mai obosit, mai stresat, vezi cum se acumulează kilogramele și te îngrijorezi. Iar întrebarea „e prea târziu să mă apuc de sport?” începe să răsară.

Fă-ți un abonament la sala de fitness și mergi cât de des poți. Ieși la alergat. Încearcă, cu ajutorul unui specialist, să practici ceva ce fie ți-a fost frică până acum, fie ți-ai dorit de când erai mic(ă), dar nu ai reușit. Sau poate în copilărie chiar erai bun la ceva, dar te-ai oprit dintr-un motiv.

Ai acces la multe platforme și aplicații care îți pot arăta câteva exerciții. Ai o mulțime de articole cu sfaturi din partea specialiștilor despre cum să-ți organizezi timpul pentru a da o șansă mișcării.

În cazul în care lucrezi de acasă sau consideri că nu ai timp să mergi la sală, achiziționează-ți acasă instrumente și echipamente care să te ajute: saltea pentru yoga, bicicleta, stepper.

Te poți plimba câteva minute, pe jos, prin cartier sau în parc. Iar, dacă singur(ă) nu te simți bine, este mai ușor să faci mișcare alături de un prieten.

 

Îmi simt corpul îmbătrânit și obosit. Este prea târziu să mai fac mișcare?

Sfaturi pentru vârstnici

Poate că energia nu mai este la fel ca în copilărie, dar corpul tău simte nevoia mai mult ca niciodată să funcționeze cât mai bine. O plimbare prin parc este alegerea ideală pentru început. De asemenea, în parc găsești tot felul de aparate speciale pentru sport.

Și aici se aplică sfatul achiziționării unor echipamente pentru sport, însă trebuie să ai grijă să îți selectezi articolele potrivite.

Câteva sporturi sau activități potrivite: înot, aerobic, golf, alergare ușoară, dans.

Aici, adaug ideea că, dacă ești persoana care petrece timp cu nepoții, implică-te în activitățile lor. Joacă-te cu ei atunci când ieșiți în parc, nu sta pe bancă.

 

Motivația și ambiția stau la baza tuturor deciziilor noastre. Un corp sănătos, o minte liniștită și un stil de viață echilibrat se învață încă din copilărie. Însă niciodată nu e timpul pierdut!

Articolul precedent Cum depășim sedentarismul în era fast-forward
Articolul următor Morcovi Glazurați Copți
Când spui Elisabeta Lipă, spui Campion. Și mai spui ambiție nemăsurată, putere, încredere, disciplină, perseverență, pasiune. Sunt valori care pot fi de folos celor care își doresc să fie la înălțime, indiferent de domeniul în care activează. Iar dacă vrei să fii la cel mai înalt nivel este nevoie să fii echilibrat din toate punctele de vedere, dar mai ales emoțional. Echilibrul se antrenează. Și cine poate fi un antrenor mai bun decât cea desemnată cea mai bună canotoare a secolului XX?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.