Acasă Gătesc gustos Cum depozitezi corect legumele (infografic)

Cum depozitezi corect legumele (infografic)

1
Cum depozitezi corect legumele (infografic)

depozitare legumePentru a te bucura din plin de toate legumele cumparate din piata sau de la supermarket si a beneficia de toate elementele nutritive pe care le aduc organismului tau, trebuie sa stii unde le tii in casa (in frigider, pe blatul din bucatarie sau in camara?), cate zile vor putea fi depozitate astfel si cum procedezi cu legumele din care ti-au mai ramas bucati. Descopera toate aceste secrete in articolul si infograficul nostru de mai jos!

Citeste si articolul-infografic despre cum depozitezi corect fructele!

Cartofii nu trebuie tinuti la frigider si rezista 2-3 luni, daca stii cum sa ii depozitezi corect. Pune-i intr-un cos sau intr-o cutie de carton, in care sa aiba ventilatie buna, apoi lasa-i in camara sau intr-un loc rece si intunecat. Spala cartofii doar inainte de a-i folosi si nu-i pastra in apropierea cepei sau a usturoiului uscat – se vor strica mai repede.

ardei grasi si capiaArdeii grasi si capia se pastreaza timp de pana la 1-2 saptamani la frigider, intr-o punga de plastic mare (ardeii nu trebuie sa stea inghesuiti), cu gauri in ea. Nu innoda punga si nu spala ardeii decat inainte de a-i folosi.

Ai cumparat cateva legaturi de ridichi, acum de faci cu ele? Ei bine, le poti pastra in mai multe moduri. Vor sta crocante in frigider timp de 5-8 zile daca scufunzi ridichile inr-un bol cu apa rece si lasi frunzele atasate (cand frunzele se pleostesc sau isi schimba culoarea, e timpul sa le consumi). Daca vrei sa prelungesti perioada de timp pana la 1-2 saptamani, atunci curata-le de frunze si radacini (dar nu le spala!) si pune-le intr-o punga cu sistem de inchidere de plastic/o caserola acoperita, in straturi: un servet de hartie umed, un strat de ridichi (alternativ, pana umpli punga/caserola si la final pui deasupra un servet de hartie umed).

ceapa uscataCeapa uscata trebuie depozitata in camara sau intr-un spatiu uscat, ventilat si intunecat, unde va rezista timp de 1-2 luni. Poti pune ceapa intr-un cos/o cutie de carton (intr-un singur strat) sau poti folosi o pereche veche de ciorapi de dama, pentru a-i asigura ventilatia (facand noduri dupa fiecare ceapa; astfel, cand ai nevoie de una, o tai si restul raman agatate). Daca ai ramas cu jumatate de ceapa dupa o reteta, acoper-o bine cu folie alimentara/de aluminiu si da-o la frigider; o poti consuma in urmatoarele 3 zile.

Ceapa verde se pastreaza cel mai bine ca florile in vaza: da jos elasticul si pune legatura de ceapa verde intr-un borcan in care ai turnat putina apa rece, cu radacinile in jos; acopera partea superioara cu o punga de plastic larga (poti folosi o casca de dus de unica folosinta); astfel, vei avea ceapa verde proaspata si crocanta timp de pana la 7 zile. Prazul se pastreaza in conditii optime timp de 3-5 zile, invelit in folie alimentara (dar nu prea strans) sau taiat in doua si pus intr-o caserola acoperita.

morcoviMorcovii raman crocanti pana la 1-2 saptamani daca le tai frunzele verzi (le consuma din nutrienti), ii invelesti individual in folie cu bule si ii pastrezi in sertarul frigiderului. La fel de mult rezista daca le tai frunzele si ii pui intr-o caserola plina cu apa, fara capac.

Usturoiul uscat se tine in camara sau la loc umbrit si rece, intr-o cutie sau cos fara capac, pentru a avea ventilatie buna, rezistand astfel timp de 2-3 luni.

Rosiile nu se tin decat pe blatul din bucatarie, unde se vor coace uniform, departe de lumina soarelui! Rezita asa 4-6 zile.

castravetiCastravetii se tin la temperatura camerei, timp de pana la 7 zile, dar departe de banane si rosii, deoarece sunt sensibili la etilena emanata de acestea si se vor strica mai repede. Daca vrei sa ii pastrezi crocanti inca 3-4 zile, o poti faci punandu-i la frigider, dar nu oricum: inveleste fiecare castravete intr-un servetel de hartie, apoi pune-i pe toti intr-o punga cu sistem de inchidere de plastic. Daca ai cumparat un castravete lung si nu l-ai folosit pe tot odata, acopera-l strans cu folie alimentara si pastreaza-l la frigider pana la 3 zile.

Ciupercile cumparate la caserola acoperita de folie alimentara se pastreaza ca atare la frigider, timp de pana la 5-7 zile (da cateva gauri in folie, pentru a permite umiditatii in exces sa se evapore). Daca le-ai cumparat separat, la kilogram, pune-le intr-o punga de plastic gaurita sau o punga de hartie pe care o lasi deschisa, in frigider.

conopidaConopida trebuie scoasa din folie, daca ai cumparat-o ambalata, si tinuta la frigider, cu tulpina in jos, intr-o caserola de plastic in care ai pus un prosop de bucatarie/servetel de hartie usor umed, pentru a pastra umezeala. Acopera caserola cu folie alimentara in care dai cateva gauri, pentru a permite aerului sa circule; asa, va rezita la frigider timp de 2-4 saptamani. Spala conopida abia inainte de a o folosi. Daca ai uitat de ea in sertarul de legume si s-a inmuiat usor, o poti revigora desfacand-o in buchetele pe care le lasi apoi la frigider, asezate vertical, intr-o caserola cu apa rece, timp de 1 ora. Daca ai taiat conopida, dar nu ai folosit-o pe toata odata, buchetelele ramase pot fi tinunte in continuare la frigider timp de alte 2-3 zile, intr-o caserola acoperita. Retine faptul ca, odata taiata, conopida isi pierde rapid aroma si absoarbe alte arome din frigider, deci consum-o cat mai repede!

broccoliBroccoli se pastreaza tot la frigider. Daca il vei consuma in 2-3 zile, scoate-l din folia alimentara, pulverizeaza-l cu apa si inveleste-l in prosoape de hartie (rezultatul trebuei safie umed, nu ud). Daca dupa 2 zile, prosopul este prea umed, inlocuieste-l cu unul nou. Daca vrei sa prelungesti perioada de depozitare la 1 saptamana, pune tulpina intr-un borcan cu apa rece, acopera inflorescenta cu o punga de plastic larga (poti folosi o casca de dus de unica folosinta) si schimba apa zilnic. Spala inflorescentele de broccoli abia inainte de a le folosi. Buchetelele de broccoli ramase pot fi tinunte in continuare la frigider, intr-o caserola acoperita, timp de alte 3-5 zile, daca sunt spalate in prealabil cu apa cu otet.

Dovleacul trebuie pastrat in camara, la loc racoros si ventilat, unde poate rezista timp de pana la 1-2 luni. Daca ai taiat un dovleac si nu l-ai consumat pe tot, acopera bucata ramasa cu folie alimentara si pastreaza-o pana la 4 zile la frigider.

dovleceiDovlecelul se pastreaza proaspat la frigider, timp de 5-7 zile. Pune-l intreg, nespalat, intr-o punga de plastic gaurita, pentru a incuraja circulatia aerului.

Telina poate fi cumparata sub forma clasica, de radacina, sau doar tulpinile (asa-numitul apio). Telina radacina (intreaga sau taiata) poate fi acoperita de folie alimentara si tinuta pana la 1 saptamana in frigider. Telina tulpina rezista la rece 1-2 saptamani: taie-i frunzele si baza alba si tare, taie fiecare tulpina in jumatate, pune buchetul de telina obtinut intr-un borcan mai inalt decat buchetul, plin cu apa; pune-i capacul; schimba apa o data la cateva zile. Alternativ, poti inveli buchetul de telina intr-un servetel de hartie umed si apoi in folie de aluminiu.

vineteVinetele se tin in camara, la loc racoros, departe de lumina soarelui (si de rosii si banane), invelite individual intr-un servetel/punga de hartie. Vor rezista asa in jur de 3 zile.

Fasolea verde nu se spala decat inainte de a se folosi la gatit. Pastreaz-o la frigider, intr-o punga cu sistem de inchidere de plastic sau o caserola acoperita (in care ai pus un servet de hartie); va rezista pana la 1 saptamana.

salata verdeSalata verde, spanacul si rucola se pastreaza cel mai bine la frigider, timp de pana la 7 zile. Dupa ce le-ai cumparat, spala-le bine, scurge-le de apa in exces folosind un uscator de salata si apoi lasa-le la uscat pe un prosop de bucatarie curat, pune-le la loc in uscator, acopera-le cu un servetel de hartie, pune capacul uscatorului si da vasul la frigider. O alta metoda este ca, dupa ce le speli, le scurgi de apa in exces si le lasi la uscat pe un prosop de bucatarie curat, sa rulezi prosopul pe latime, acoperind frunzele de jur imprejur, sa il prinzi la capete cu elastic si sa il pui pe raftul de jos al frigierului; prosopul va mentine umiditatea frunzelor verzi si va absorbi apa in exces.

varzaVarza trebuie pastrata intreaga pana cand o folosesti, pentru ca incepe sa-si piarda din Vitamina C, odata taiata. Tine-o invelita intr-o punga de plastic in care ai dat gauri si spal-o doar inainte de a o folosi; va rezista asa pana la 3-4 saptamani. Daca ai taiat-o, inveleste strans restul de varza in folie alimentara; se va pastra in frigider alte cateva zile. Varza chinezeasca sta proaspata la frigider pana la 1 saptamana, invelita in folie alimentara.

Varza de Bruxelles se pastreaza la frigider, intr-o caserola fara capac/o punga de plastic cu gauri, timp de 1saptamana. Spala micutele verze doar inainte de a le gati.

porumb dulcePorumbul dulce trebuie mancat imediat dupa cumparare, dar rezista pana la 5-6 zile la frigider (pastreaza stiuletii acoperiti, cum i-ai cumparat). Pulverizeaza o punga de hartie cu apa rece, pune in ea 2-3 stiuleti, vertical, apoi introdu punga intr-una cu sistem de inchidere de plastic; scoate tot aerul din ea si sigileaza-o.

Daca ai cumparat un manunchi de sparanghel si nu stii unde sa il depozitezi pana il gatesti, atunci afla ca trebuie sa procedezi ca in cazul ridichilor sau a cepei verzi: lasa manunchiul de sparanghel legat, taie varful radacinilor lemnoase, scufunda-l intr-un borcan cu putina apa rece si acopera-i varfurile verzi cu o punga de plastic larga (foloseste cel mai bine o casca de dus de unica folosinta); schimba apa periodic, daca devine tulbure. Va rezista astefel aranjat timp de pana la 7 zile, la frigider.

sfecla rosieSfecla rosie, odata cumparata, trebuie curatata (indeparteaza pamantul fara a o spala, taie-i frunzele, dar lasa 1 cm din ele in partea superioara). Pasul urmator implica frigiderul: pune sfecla intr-o punga de plastic cu gauri si verific-o periodic, pentru a vedea daca este la fel de tare; teoretic, asa poti pastra sfecla rosie pana la 1-3 luni!

Anghinarea se pastreaza timp de pana la 7 zile la frigider: pastreaza-le intregi, nu le spala dupa cumparare, dar pulverizeaza usor tulpinile cu apa; pune anghinarea intr-o punga de plastic gaurita, la rece.

Ardeii iuti se mentin bine la frigider pana la 3 saptamani: taie-le coditele, pune-i intr-o caserola acoperita, intre straturi de servetele de hartie.

Cum depozitezi corect legumele - infografic

Articolul precedent Salam de biscuiti
Articolul următor Mousse de tofu si portocale – reteta video
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.