Acasă Gătesc gustos Cum valorifici condimentele și aromele în preparatele vegane

Cum valorifici condimentele și aromele în preparatele vegane

0
Cum valorifici condimentele și aromele în preparatele vegane

 

Există sute de condimente pe tot Globul și zeci de condimente pe care poate le ai chiar în momentul acesta la îndemână. Asta înseamnă că, la prima vedere, poate părea imposibil să nu găsești cu ce să îți condimentezi și să adaugi aromă preparatelor tale, fie că urmezi o dietă vegană sau vegetariană, fie că poate vrei să integrezi mai multe vegetale în alimentația ta și nu știi cum să le îmbunătățești gustul. De multe ori, problema nu constă în faptul că nu ai cu ce să condimentezi, ci mai degrabă că ai epuizat toate combinațiile clasice.

Desigur, există și „reguli de aur” în ale condimentelor, adică niște asocieri de gust cu care nu putem da greș niciodată. Scorțișoara, ghimbirul, pudra de chili sau boiaua iute, busuiocul și foile de dafin sunt doar câteva dintre bine-cunoscutele condimente din bucătăriile noastre. Mai multe despre ele și despre alte câteva condimente utile poți afla din articolul nostru despre cele 10 condimente esențiale.

 

Deseori, vegetalele pot avea un gust relativ neutru, nu foarte spectaculos, iar când spunem asta ne referim în special la leguminoase și cereale. De exemplu, gândește-te la ce gust are năutul consumat ca atare, fiert sau copt, fără niciun alt ingredient pe lângă. Apoi, gândește-te la cât de gustos este humusul, cu puțină lămâie sau lime, puțin ulei de măsline, sare, piper, chili sau boia, chimen etc. Cu astfel de exemple ne putem da seama ce rol important joacă condimentele în alimentația noastră – pe lângă curiozitate și imaginație, desigur.

Aceeași diferență și asociere o poți face cu orice altă legumă care, atunci când e crudă, nu îți stârnește nicio emoție, nu te îmbie spre o consuma, însă o supă-cremă din acea legumă poate să-ți facă cu ochiul, adăugând puține condimente, ulei de măsline sau de cocos, niște crutoane aromate cu usturoi – ușor, ușor, lucrurile devin deodată mai interesante. Același lucru îl putem face și cu fructele, unele prea dulci, altele puțin mai acre – dar, cu puțină adaptare, cu puțină lămâie, câteva cuburi de tofu sau un îndulcitor natural, putem transforma un fruct pe care nu îl agreăm într-un smoothie mai gustos, personalizat după preferințe și gusturi.

 

În continuare, însă, îți prezentăm alte moduri de a combina condimente și arome pentru a obține un gust nou sau, cel puțin, îmbunătățit al preparatelor tale de zi cu zi.

  • Atunci când pregătești cereale sau leguminoase la cuptor sau prin fierbere, ține cont că ele absorb aromele treptat. Așa că ține-le la marinat pentru cel puțin o oră într-un sos sau amestec de condimente și ierburi. Iar același lucru îl poți face și cu tofu.
  • Combină un aliment pe care îl consideri plictisitor cu legume sau fructe pe care nu te-ai aștepta să le vezi împreună.
  • Atunci când fierbi o cereală sau leguminoasă, paste și legume, pune în apă niște condimente, ierburi aromatice, lămâie sau niște stock sau fiertură de legume.
  • Dacă nu gustul, ci textura unei legume este ceea ce nu îți place, încearc-o sub alte forme, cum ar fi o supă cremă sau un sos, în care să adaugi niște usturoi sau ceapă, un ulei vegetal aromat și niște fulgi de drojdie inactivă.
  • Sosurile sau dressing-urile sunt numai bune pe salate, dar și pe legumele la cuptor, pe leguminoase, precum lintea sau năutul, asemenea unei tocănițe.
  • Nu ezita să pui puțină sare în orice preparat. Atât timp cât nu este consumată în cantități mari și din surse nesănătoase, sarea aduce mereu la viață și potențează celelalte arome dintr-o farfurie.
  • Încearcă și unele condimente mai rar întâlnite în bucătăria autohtonă, precum sumacul, cardamomul sau șofranul. În combinație cu ierburile și condimentele pe care deja le cunoști și iubești este imposibil să nu obții combinații plăcute. Atunci când nu ești sigur că stăpânești un condiment sau cantitățile necesare, ia-o cu pași mici și integrează-l treptat. Dacă nu ți se pare destul, este mai ușor să adaugi.
  • Cumpără și folosește în bucătărie și condimentele întregi. De exemplu, bețe de scorțișoară, semințe de chimen întregi sau nucșoară întreagă. Astfel, le poți pune în mâncare ca atare pentru a infuza preparatele sau le poți râșni proaspete pentru o aromă mai potențată.
  • Dacă ai posibilitatea să crești niște plante aromatice, fă-o! Poți adăuga frunze proaspete de busuioc, cimbru sau salvie în salate sau preparate gătite. La fel ca în cazul condimentelor proaspăt râșnite, vei obține cei mai bun din aroma, dar și vitaminele plantelor.

 

Pe măsură ce descoperi din ce în ce mai multe condimente și arome, vei stăpâni mai bine gusturile noi și le vei integra mai ușor cu cele pe care deja le cunoști bine. Așadar, nu te feri de condimente – adăugând cantitatea perfectă pentru tine și gusturile tale, fie ea cât de mică, ele vor fi cheia unui preparat cu gust!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.