Acasă Gătesc gustos Cum să gătiți legumele în funcție de culoare și textură

Cum să gătiți legumele în funcție de culoare și textură

0
Cum să gătiți legumele în funcție de culoare și textură

Cum să gătiți legumele în funcție de culoare și textură

Legumele sunt un dar al naturii care ne bucură zi de zi prin alimentație. Varietatea de forme, gusturi și culori este surprinzătoare și îmbucurătoare în ceea ce privește vegetalele. Există numeroase moduri în care le putem integra în alimentația noastră de zi cu zi dar, cu toate astea, prepararea legumelor devine uneori monotonă și lipsită de inspirație. Pentru că iubim diversitatea și aromele lor, vă arătăm cum să gătiți legumele în funcție de culoare și textură.

 

Cum să gătești legume care au gust dulce?

Cartofii dulci, țelina, sfecla, păstârnacul și morcovii sunt un fel de bomboane ale legumelor pentru că au gust dulce și textură crocantă după gătire. Sunt ideale pentru piureuri, supe creme, paste vegetale. Blenduite și alintate cu diverse ierburi aromatice și condimente, aceste legume transformă mâncarea într-un preparat sățios și gustos.

Cum să gătești legumele picante?

Legumele picante – ardeiul iute și hreanul alături de condimente precum piperul sau ghimbriul sunt ușor acide. Acestea sunt ideale pentru mâncăruri mai fade, supe sau tocănițe, însă e indicat consumul cu precauție.

Cum gătești legumele de culoare mov și roșu?

Legumele mov sunt recunoscute pentru conținutul bogat de antioxidanți. Fasolea, cartofii mov, sparanghelul și varza roșie conțin antociani, molecule solubile în apă, motiv pentru care se recomandă adăugarea unor elemente acide în apa din prepararea lor. Acidul menține culoarea roșie a legumelor chiar și după preparare. Betaina este substanța răspunzătoare de culoarea roșie a legumelor, acest compus este solubil în apă și rezistent la căldură de aceea se recomandă urmarea aceluiași procedeu ca în cazul legumelor mov.

Cum gătești legumele de culoare verde?

Legumele verzi sunt legumele care conțin clorofilă, o substanță solubilă în grăsimi. Pe acestea le fierbem pentru scurt timp în cantutăți de apă cu sare pe care le clătim ulterior cu apă rece. Fierberea are rolul, mai ales în cazul frunzelor verzi, de a diminuna cantitatea de oxalați posibil existentă în aceste tipuri de legume. Pot fi coapte pe grătar sau trase la tigaie și asezonate cu zeamă de lămâie.

Cum gătești legumele albe?

Includem aici cartofii, anghinarea, conopida, varza alba, ceapa și alte legume care se decolorează sau capătă o nuanță maronie după ce au fost tăiate din cauza unei enzime din compoziția lor. Astfel, atunci când sunt preparate se recomandă adăugarea unei cantități mici de suc de lămâie pentru a se preveni oxidarea.

Snacks-uri din orice legumă

O alternativă sănătoasă la snacks-urile nocive din comerț sunt snacks-urile din legume. Din fericire, putem pregăti snacks-uri din aproape orice legume – din conopidă, broccoli, cartofi, kale, morcovi, țelină și multe altele. Procesul este foarte simplu – curățăm și spălăm legumele alese, le tăiem fâșii, le rânduim într-o tavă în care am pus deja hartie de copt și un strop de ulei și adăugăm din belșug condiment plus un strop de sare, pot fi servite la serialul preferat sau ca gustare între mese.

 

Orice legumă are dreptul la o a doua viață!

Da, da, știm roșia aceea care zace în firgider și legătura de pătrunjel ofilită. Da, cu toții cumpărăm câteodată mai mult decât avem nevoie, însă vestea bună este că există soluții pentru legumele cumpărate în exces și care nu mai sunt suficient de atrăgătoare pentru a le găti. Cu un blender poți face minuni în bucătărie, poți transforma legumele neaspectuoase în adevărate delicii, de la paste tartinabile din roșii, pătrunjel și usturoi, la sosuri pentru paste, tocănițe sau ciorbe, pe care le poți păstra la firigder și folosi la nevoie pentru a da un gust mai bun mâncărurilor tale, tot ce trebuie să faci este să îți lași imaginația și pofta la joacă în bucătărie.

 

Despre legume și modalitățile lor de prepare am putea discuta la nesfârșit, e important de reținut că legumele au texturi, culori și arome diferite și că unele sunt mai pretabile pentru anumite tipuri de mâncare decât altele. Chimia alimentelor și implicit a legumelor este un subiect generos, pe care vom încerca să îl abordăm tot mai des, astfel încât materialele și rețetele prezentate să vă satisfacă nu doar pofta, ci și curiozitățile culinare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.