Gogosi la cuptor umplute cu gem
Gogosile sunt printre cele mai indragite dulciuri facute in casa, iar atunci cand se prepara exclusiv cu ingrediente vegetale, iti vor aduce numai avantaje: te bucuri de ele oricand, chiar daca tii post sau esti vegan. Dupa succesul de care s-a bucurat, inca de la aparitie, reteta de gogosi simple, clasice, prajite in ulei, dar de post, astazi venim cu una noua, delicioasa: gogosi la cuptor umplute cu gem.
TIMP PREPARARE 100 minute
PORTII 15
TIP RETETA Desert/Aluat
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Gogosi la cuptor umplute cu gem
- 500 g faina de grau dietetica
- 250 ml apa calduta (minerala)
- 100 ml ulei de cocos topit
- 100 g zahar brut
- 10 g drojdie uscată
- coaja rasa de la 1 lamaie/portocala
- vanilie
- un praf de sare
- 200 g gem/magiun
- 1/2 cana miez de nuca
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Gogosi la cuptor umplute cu gem
- Drojdia se dizolva in apa calduta, impreuna cu zaharul si apoi se lasa deoparte, timp de 10 minute, pentru a se activa drojdia.
- Intr-un bol, adauga coaja de lamaie/portocala, vanilia, uleiul de cocos topit si praful de sare, apoi (amestecand continuu cu o lingura de lemn) incorporeaza faina.
- Vei obtine un aluat elastic, care trebuie trebuie framantat timp de cateva minute.
- Dupa ce ai terminat de framanant, lasa vasul acoperit cu un prosop aproximativ 1 ora, pentru a dospi aluatul. Intre timp poti sa pregatesti umplutura: vei zdrobi miezul de nuca sau il macini grunjos si il amesteci cu gemul.
- Pudreaza masa cu faina si rastoarna pe ea cu grija aluatul crescut. Intinde usor cu un sucitor aluatul, pana cand vei obtine o foaie dreptunghiulara de cel mult 1 cm grosime.
- Decupeaza forme rotunde pe jumatate de aluat, prin presare usoara cu ajutorul unui pahar, apoi adauga cate o lingura de compozitie pe fiecare forma rotunda, dar nu in mijloc, ci intr-o parte a cercului.
- Indoaie cercurile de aluat, aducand jumatatea de aluat fara compozitie peste jumatatea de aluat cu compozitie, apoi vei presa presa puternic pe margini, pana cand acestea se sigileaza si vei crea niste cocoloase pline cu gem.
- Gogosile astfel formate se asaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coc in cuptorul incins la 190 de grade C, pentru circa 15-20 de minute sau pana se rumenesc.
- Se scot si se pudreaza cu zahar vanilat cat sunt calde. Daca doresti sa le pastrezi pentru mai tarziu, acopera-le cu un prosop de bucatarie, pentru a nu se intari.
Observatii reteta Gogosi la cuptor umplute cu gem
- Alternativ, gogosile se pot praji in ulei.
- Gogosile la cuptor umplute cu gem (ca si cele simple, prajite) nu trebuie obligatoriu pudrate cu zahar, poti sa procedezi dupa cum iti place mai mult, dar daca totusi alegi sa presari zahar, tine minte ca operatiunea se face cat gogosile sunt fierbinti, pentru ca zaharul sa se lipeasca de ele.
- Uleiul de cocos topit va oferi gogosilor tale cu gem la cuptor o fragezime si o aroma aparte.
Stiai ca?
- In stravechea limba sanscrita, palmierul de cocos era cunoscut sub numele de kalpa vriksha, sintagma care insemna copacul vietii, copac care da tot ce este necesar pentru a trai, intrucat aproape toate partile lui pot fi folosite de om pentru hrana?
- Intre cele mai importante proprietati ale uleiului de cocos se numara cele antimicrobiene, antibacteriene si antifungice? Trebuie sa stii insa ca numai folosind ulei de cocos organic, presat la rece, asa cum este cel pe care il gasesti in magazinul online Sano Vita, poti profita de toate calitatile sale nutritive.
Mmm! Îmi faci poftă!
Pai si uleiul de cocos ….ce facem cu el pana la urma ???
Uleiul de cocos apare in numeroase dintre retetele si articolele noastre si este considerat benefic de specialisti, in ciuda grasimilor saturate (https://www.sanovita.ro/blog/uleiul-de-cocos-te-ajuta-la-slabit-iata-cum-se-foloseste/ sau https://www.sanovita.ro/blog/65-de-utilizari-surprinzatoare-ale-uleiului-de-cocos-afla-de-ce-trebuie-neaparat-sa-il-ai-mereu-in-casa/). Asta deoarece contine trigliceride cu catena medie, care nu se depun sub forma de grasime, ci se metabolizeaza imediat, transformandu-se in energie. Asadar, uleiul de cocos poate fi folosit atat la gatit, cat si in scop cosmetic.
Multumesc,dar eu intrebam unde-l folosim in reteta
500 g faina de grau dietetica
250 ml apa calduta (minerală)
100 ml ulei de cocos topit
100 g zahar brut
10 g drojdie uscată
coaja rasa de la 1 lamaie/portocala
vanilie
un praf de sare
200 g gem/magiun
1/2 cana miez de nuca
Uleiul de cocos se adauga in aluatul de gogosi. Multumim pentru atentionare, acum reteta este completa. Pofta buna!