Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Iod: beneficiile iodului în organism

Iod: beneficiile iodului în organism

Iod: beneficiile iodului în organism

Carența de iod poate determina o dereglare a glandei tiroide, aceasta mărindu-se în volum, într-un efort de a compensa insuficiența producerii de hormoni. Glanda tiroidă produce hormonii tiroidieni.

Carența se mai poate manifesta prin căderea părului, uscarea pielii, oboseală, constipație, frisoane și episoade depresive.

Ce este și unde regăsim iodul?

Iodul este un mineral prezent în organismul uman în proporție de peste 70% în glanda tiroidă, fiind foarte important pentru funcționarea normală a acesteia. Are un rol semnificativ în reglarea creșterii fizice și mentale, în funcționarea sistemului nervos și muscular, a activității circulatorii și în metabolismul substanțelor nutritive.

Iodul se găsește în cantități semnificative în alimentele marine, cum sunt scoicile, peștele, plantele marine. Conținutul de iod din carne, lactate sau ouă depinde de dieta animalelor de la care provin. Plantele, pentru a avea un conținut crescut de iod, au nevoie de soluri îmbogățite cu fertilizatori care conțin iod.

Preparate farmaceutice: se administrează suplimente de iod sub formă de comprimate și jeleuri, însă se găsește și sub formă de soluții ce se aplică topic datorită acțiunii dezinfectante.

Recomandări și dozaj

Necesarul de iod pentru un adult este de 150 micrograme/zi. Necesarul zilnic poate fi asigurat  printr-o dietă echilibrată, dar în cazul persoanelor vegane, este necesară administrarea unor suplimente alimentare. În cazul copiilor, doza recomandată este de 120 micrograme, între 9 și 13 ani, 90 micrograme între 1 și 8 ani, sub un an, 130 micrograme, iar sub 6 luni 110 microgrograme.

Pe lângă menținerea sănătății glandei tiroide, iodul este implicat și în dezvoltarea neurologică în timpul sarcinii, din acest motiv doza optimă recomandată pe zi este de 220 micrograme. Este esențial și în dezvoltarea normală a creierului și în timpul copilăriei, îmbunătățind funcția cognitivă.

Care sunt reacțiile adverse cauzate de iod?

În cazul administrării unei doze mai mari, pot apărea simptome ca durerea de stomac, durere de cap, gust metalic și diaree. La persoanele sensibile, pot cauza umflarea buzelor și a feței. Alte efecte care pot apărea sunt sângerări severe și vânătăi, febră, dureri de articulații, însă acestea sunt foarte rare.

Iodul poate interacționa cu o serie de substanțe:

Amiodarona, care conține iod poate crește cantitatea din organism în urma asocierii cu suplimente pe baza de iod;

Administrat concomitent cu iodul, litiul poate inhiba funcția tiroidei;

Unele medicamente administrate pentru scăderea tensiunii arteriale (captopril, enalapril, etc.) și unele diuretice (spironolactona, triamterena, amilorid) care conțin potasiu pot crește riscul apariției hiperpotasemiei în urma asocierii cu suplimentele pe bază de iodură de potasiu.

Articolul precedent Inozitol: beneficiile inozitolului în organism
Articolul următor Rutin: beneficiile rutinului în organism
Sabina Constantinescu este o tânără pasionată de nutriție, wellness și sănătatea generală. Este mereu la curent cu toate noutățle din domeniu, informații pe care le împărtășește cu cititorii SanoVita pe blog, în newsletter și pe paginile de social media. Crede cu tărie că alimentația este și medicament, și poate fi folosită pentru a preveni sau ameliora afecțiuni și a avea o sănătate de invidiat. Când nu se documentează sau scrie, pe Sabina o vei găsi și în bucătărie, unde îi place să experimenteze cu tehnici de gătire și combinații de ingrediente vegetale pentru a obține rețete plant-based echilibrate, delicioase și pline de nutrienți. Pe Sabina o motivează gândul că ceea ce creează aduce un strop de sănătate în farfuriile celor ce o citesc. Fire caldă și prietenoasă, ea este și prima care îți va sări în ajutor cu răspunsuri atunci când ne scrii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.