Ketchup de casa
Alege sa faci ketchup de casa in fiecare toamna, folosind rosii coapte si cu gust, condimente pline de aroma, sare, zahar brut si otet. Renunta la a mai cumpara ketchup din comert – este plin de E-uri si aditivi – si bucura-te de un ketchup atat de bun incat nu vei sti ce sa mai gatesti in combinatie cu el (noi iti recomandam in primul rand reteta noastra de pizza cu legume)! Bonus: nu trebuie sa coci ore in sir legumele pe gratar, doar pui totul la fiert si supraveghezi aragazul, iar la final torni totul in sticle.
TIMP PREPARARE 200 minute
PORTII 3 sticle de 1 litru
TIP RETETA Garnitura
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Ketchup de casa
- 3,3 kg rosii
- 1 ceapa
- 1 capatana usturoi
- 110 g sare
- 450 g zahar brut
- 600 ml otet
- 1 lingurita scortisoara
- 1 lingurita cuisoare
- ¼ lingurita nucsoara
- ½ lingurita boia iute
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Ketchup de casa
- Pune la fiert, intr-o cratita inalta si cu diametrul mare (cea mai buna alegere este un wok antiaderent), rosiile si ceapa taiate cubulete, usturoiul zdrobit, sarea, zaharul, otetul si boiaua iute.
- Fierbe ketchup-ul de casa la foc mic, amestecand constant cu o lingura de lemn, pentru a nu se prinde de fundul cratitei.
- Dupa aproximativ 3 ore de fiert, adauga si cuisoarele, nuscoara si scortisoara, incorporandu-le bine.
- Daca vrei sa obtii un ketchup de casa fin, asemanator celui din comert, mixeaza cu un mixer vertical intreaga compozitie si trece-o prin sita, pentru a elimina toti samburii de rosii.
- Daca vrei sa obtii un ketchup de casa mai rustic, lasa-l asa cum este. E mai rapid asa; in plus, nu arunci nicio bucatica din ingredientele folosite!
- Toarna ketchup-ul in sticle sterilizate, inchise bine cu un capac.
Observatii reteta Ketchup de casa
- Daca vrei sa faci un ketchup de casa mai picant, mareste cantitatea de boia iute, dupa gust.
- Dupa deschidere, pastreaza ketchupul de casa la frigider maxim 1 luna.
- Depoziteaza sticlele de ketchup de casa intr-un loc intunecat si rece (in camara sau intr-un beci) sau in balcon, departe de lumina soarelui.
Stiai ca?
- Desi acum ketchup-ul are la baza rosiile, primele versiuni de ketchup se faceau cu ciuperci, ansoa, ceapa, lamai, stridii sau nuci (deoarece era inspirat de ke-tsiap, un sos chinezesc facut din peste fermentat, asemanator sosului de soia)?
- Folosit drept condiment de pe la 1900 incoace, ketchup-ul era pe vremuri ingredient in placinte, sosuri si feluri de mancare din carne?
- In Filipine este extrem de popular ketchup-ul de banane, care a inceput sa fie produs in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cand rosiile erau rare pe insule, si care ramane mai ieftin de facut pana astazi?
- Bogat in licopen (substanta antioxidanta care le da rosiilor culoarea si care este prezenta in cantitate mai mare in rosiile gatite si este astfel absorbita mai bine de organism), ketchup-ul este benefic pentru inima, impotriva cancerului de prostata (licopenul reduce dezvoltarea celulelor canceroase si afecteaza legaturile dintre acestea)?
- Poti folosi ketchup de casa pentru a curata cuprul, alama, otelul, monedele dintr-o colectie personala? Fiind acidic (rosii + otet), indeparteaza negreala de pe obiectele din metal si le reda stralucirea. Acopera obiectul dorit cu ketchup, lasa-l 10 minute asa, apoi curata-l bine.