Acasă Gătesc gustos Cele mai bune rețete de pâine de casă

Cele mai bune rețete de pâine de casă

1
Cele mai bune rețete de pâine de casă

Pâinea este un aliment ce se leagă de istoria omenirii din cele mai vechi timpuri. Se pare că primele rețete de pâine se făceau încă de acum aproximativ 10.000 de ani, în zona Egiptului antic. De pâine se leagă multe momente cruciale în istorie – începuturile agriculturii și acela când oamenii renunță la viața nomadă în favoarea așezărilor în jurul culturilor agricole.

De-a lungul anilor, pâinea cultivată din diverse grâne devine un aliment de bază. Supraviețuirea unor culturi se leagă de multe ori de cât de accesibilă este pâinea pentru populația de rând.

În zilele noastre, pâinea albă produsă industrial are uneori o reputație mai puțin bună. Aceasta poate să conțină așa-numite ”calorii goale”, adică multe glucide raportate la nutrienți. Din acest motiv mulți oameni se întorc la pâinea de casă. Aceasta are ingrediente de calitate, fie că vorbim de alternative la făina albă de grâu, fie la adaosul de semințe.

Oamenii au redescoperit plăcerea de a face pâine în casă, mai ales în timpul pandemiei de Coronavirus. Și ce poate fi mai plăcut decât mirosul pâinii proaspăt scoase din cuptor, dar și satisfacția de a ști că ai făcut-o tu de la zero?

Dacă și tu ți-ai dori să încerci rețete de pâine de casă mai sănătoasă, dar nu știi de unde să începi, acest articol este pentru tine. Ți-am pregătit o colecție de rețete sănătoase și variate. Alături de ele ai și sfaturi prețioase care te vor duce rapid la rang de cunoscător într-ale coacerii pâinii de casă.

Sfaturi utile când faci pâine de casă

SanoVita susține ideea unui trai mai sănătos, cu ingrediente mai curate, care nu au adaosuri din comerț. Poți să începi prin a face pâine de casă și astfel să savurezi un aliment mai sănătos și foarte gustos. Însă există câteva sfaturi care îți pot face viața mai ușoară, mai ales dacă ești începător:

  • Urmează mereu proporțiile și indicațiile rețetei. Atunci când vine vorba de copturi, trebuie să urmezi cu strictețe toți pașii rețetei, dar și proporțiile de ingrediente. Dacă la mâncarea gătită putem să mai improvizăm și să fim creativi, la bunurile coapte există anumite reacții precise ce fac aluatul să se lege și să crească;
  • Frământă câteva minute bune, până se leagă aluatul. La rețetele ce conțin făină de grâu, scopul este formarea structurii de gluten. Acesta este o proteină ce conferă elasticitate aluatului și îl face să se lege mai bine.
  • Nu combina sarea cu drojdie! Sarea inhibă acțiunea drojdiei, așadar ține-le departe una de cealaltă dacă vrei să-ți crească aluatul. Pe de altă parte, zahărul ajută la activarea drojdiei, așa că este bine să le pui împreună;
  • Lasă aluatul să se odihnească într-un loc călduț. Drojdia are nevoie de timp să acționeze și să creeze acele bule care determină aluatul să crească. Lasă aluatul să crească acoperit, într-un colț al bucătăriei cald și ferit de curenți de aer;
  • Coace pâinea într-o oală de fontă cu capac. În mediul astfel creat, pâinea ta va crește perfect și va avea o crustă foarte crocantă.

Rețete de pâine de casă preferate

Pâine de casă cu făină integrală de secară

Savurează o pâine delicioasă, care conține și făină integrală de secară și semințe, pentru mai mulți nutrienți.

Ingrediente:

Mod de preparare:

Pune făina albă și cea de secară într-un bol, împreună cu drojdia, zahărul și uleiul. Adaugă treptat apă călduță, ca să activeze mai bine drojdia; pune apoi și sarea. Amestecă puțin până se leagă aluatul, apoi răstoarnă totul pe blatul de lucru. Frământă viguros 10-15 minute, până când aluatul devine elastic și neted. Formează o bilă, pune-l într-un bol uns cu ulei și acoperă-l cu folie de plastic.

După ce a stat o oră într-un loc călduț, scoate aluatul pe blatul de lucru presărat cu puțină făină. Dă-i forma dorită și așează aluatul într-o formă de pâine sau o tavă mare de cozonac. Ia o pensulă și umezește puțin suprafața aluatului cu apă, apoi presară semințele deasupra.

Pune pâinea în cuptorul preîncălzit la 200 C pentru 30-40 minute. Vei știi că pâinea este gata atunci când capătă o culoare brun aurie și când suna a gol, dacă bați în partea inferioară (e coaptă și aerată înăuntru, nu cocă).

Lasă pâinea să se răcească, apoi taie felii și servește-o alături de o pastă tartinabilă delicioasă.

Pâine de casă cu semințe

Să faci pâine de casă nu a fost niciodată mai ușor decât cu această rețetă de pâine fără frământare.

Ingrediente:

Mod de preparare:

Semințele de in trebuie râșnite într-o pudră fină; amestecă-le cu făina, drojdia și apa călduță și adaugă la final și sarea. Aluatul trebuie amestecat doar până se combină ingredientele, apoi se lasă la dospit două ore, într-un bol acoperit cu folie de plastic. Restul procesului de dospit are loc la frigider, peste noapte – drojdia are timp să acționeze și nu mai e nevoie de frământare.

Scoate aluatul de pâine a doua zi și modelează-l în forma dorită. Lasă-l să se odihnească timp de 30 de minute, apoi crestează-l, umezește puțin deasupra cu apă și presară semințe. Bagă pâinea în cuptorul preîncălzit la 200 C și pune mai jos în cuptor o tavă cu apă fierbinte. Aburul creat va ajuta coacerea și creează o crustă crocantă a pâinii.

Lasă pâinea la copt aproximativ 30 de minute, apoi bucură-te de un preparat de casă gustos și sănătos.

Pâine de casă fără frământare

Bucură-te de o rețetă simplă, fără frământare, și de un amestec de trei tipuri de făină, pentru un plus de savoare.

Ingrediente:

Mod de preparare:

Începe prin a amesteca ingredientele uscate – cele trei tipuri de făină, semințele și drojdia. Adaugă apă caldă și sarea (nu se pune direct peste drojdie pentru că o inhibă) și amestecă cu o lingură de lemn până se leagă ingredientele. Acoperă bolul cu folie alimentară și lasă-l la frigider peste noapte; astfel, aluatul va crește lent și se va dezvolta glutenul, pentru o structură elastică.

A doua zi, pune aluatul lipicios pe blatul de lucru și presară generos cu făină. Împăturește aluatul de 5-7 ori și dă-i formă, fără să îl frămânți. Așează-l într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, apoi crestează o latură a aluatului pentru a-i permite să crească mai bine în cuptor.

După ce se mai odihnește 30 de minute, dă aluatul la cuptorul preîncălzit la 235 C și lasă-l să se coacă pentru aproximativ 35-40 de minute. Pune în cuptor și un vas cu apă, deoarece aburul va crea o crustă crocantă pentru pâinea ta de casă. Servește pâinea proaspătă alături de o pastă de linte roșie și bucură-te de rezultate.

Pâine fără gluten din făină de orez

Dacă ai o sensibilitate la gluten, această rețetă este perfectă pentru tine. Vei obține o pâine delicioasă, fără compromisuri.

Ingrediente:

Mod de preparare:

Combină făina cu drojdia, zahărul și uleiul într-un bol. Pune și apa călduță și sarea la final și amestecă-le cu o spatulă până când se leagă aluatul. Lasă-l la dospit în bolul acoperit cu folie de plastic, timp de aproximativ o oră sau până se dublează volumul.

Pune aluatul într-o formă de cozonac și umezește suprafața, apoi presară semințele uniform. Pune-l în cuptorul preîncălzit la 180 de grade și coace-l timp de 30-40 de minute. Scoate pâinea din formă și las-o să se răcească înainte de a tăia felii.

Pâinici integrale cu semințe

Ingrediente:

Mod de preparare:

Fă un amestec din drojdia uscată, zahăr și 3 linguri de făină puse peste laptele de soia călduț. Lasă-l deoparte 5-10 minute, până când se activează drojdia și începe să facă bule. Peste compoziție toarnă restul de făină, uleiul și sarea și amestecă până se leagă. Pune compoziția pe blatul de lucru tapetat cu puțină făină și frământă cam 5 minute, apoi pune și semințele. Continuă să frămânți până când aluatul devine elastic (10-15 minute în total)

Lasă aluatul să crească o oră, la loc călduț, în bolul acoperit cu folie de plastic. Scoate apoi compoziția pe blat, fă-l sul și împarte-l în 6-8 bucăți egale. Formează mici bile și pune-le într-o tavă mare de cuptor, apoi acoperă-le cu folie pentru încă 10 minute.

Pune tava la cuptorul preîncălzit și coace-le până când se rumenesc frumos deasupra. Le poți consuma cu o pastă delicioasă de bob cu roșii și ceapă.

Bucură-te de pâine de casă tradițională

Așa cum ai văzut, să faci pâine de casă proaspătă nu este deloc complicat. Ți ce poate fi mai plăcut decât mirosul de pâine aburindă ce îți învăluie toată casa? SanoVita susține ideea de a-ți face singur pâinea de la zero, adăugând ingrediente mai sănătoase, precum făină integrală sau semințe.

Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Paine de casa cu faina integrala de secara
Autor
Publicat la
Timp preparare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.