Acasă Rețete Aperitive și gustări sănătoase Tofu de casă – rețetă simplă de făcut în weekend

Tofu de casă – rețetă simplă de făcut în weekend

1
Tofu de casă – rețetă simplă de făcut în weekend

Poate că nu găsești acel sortiment de tofu de care te bucuri mereu, însă am pregătit pentru tine o rețetă simplă și gustoasă de tofu de casă, pe care să o poți asezona cu mirodeniile și condimentele tale preferate. Rețeta este simplă atât timp cât urmezi toți pașii de mai jos și o poți face, de exemplu, în zilele de weekend, atunci când ai mai mult timp și vrei să încerci ceva nou.

TIMP DE PREPARARE   1 oră și 30 de minute

PORȚII  6 (aprox. 600g)

TIP REȚETĂ  Aperitiv

DIFICULTATE   Medie

PRINTEAZĂ REȚETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente:

  • 500 g soia boabe
  • 5 L apă
  • 2 linguri sare
  • 15 g coagulant (o lingură mai plină) de clorură de magneziu (sare Nigari)
  • 100 ml apă (pentru a dizolva clorura de magneziu)

 

[/vc_cta][/vc_column][/vc_row]

  Mod de preparare tofu de casă:

  • Pasul 1: Pune boabele de soia într-un vas mai mare cu apă. Lasă soia la hidratat de seara pană a doua zi (minimum 10 ore).
  • Pasul 2: A doua zi, scurge apa și spală boabele, frecându-le între mâini pentru a desprinde cojile de pe boabele de soia. Acestea din urmă se strâng și se aruncă.
  • Pasul 3: Într-un robot de bucătărie, pune câte 1 cană de soia și 2,5 căni de apă, mixând timp de 4-6 minute. Este necesar să mixăm mai mult timp, pentru ca boabele de soia să devină un piure foarte fin. Mixează cu multă răbdare toată cantitatea de soia boabe. Vor rezulta aproximativ 5 L lapte de soia.
  • Pasul 4: Cu ajutorul unui sac de filtrare pentru lapte vegetal (sau tifon), strecoară tot laptele rezultat la Pasul 3. Stoarce cât de bine poți pentru a extrage cât mai mult lapte de soia. Pulpa rezultată, numită okara, nu se aruncă ci se folosește la alte rețete, cum ar fi negresa cu okara.
  • Pasul 5:  Într-un pahar, pune clorura de magneziu împreună cu 100 ml apă, amestecând pentru a dizolva clorura.
  • Pasul 6: Pregătește vasele în care vei face tofu. În cazul în care nu ai un vas special pentru tofu, poți să folosești o sită de plastic/inox sau o cutie de plastic găurită din loc în loc pentru a se elimina zerul.
  • Pasul 7: Într-o oală de dimensiuni mai mari, pune laptele la fiert la foc mic, împreună cu cele 2 linguri de sare. Ține laptele pe foc timp de 20-25 de minute din momentul în care începe să fiarbă. Trebuie să fiți foarte atenți, fiindcă atunci când va începe să dea în clocot, se va forma o spumă destul de groasă care va da afară (se strânge și se aruncă). De asemenea, trebuie amestecat continuu pentru a evita prinderea pe fundul oalei.
  • Pasul 8: După ce a fiert laptele, oprește focul și lasă-l deoparte 5 minute, apoi adaugă clorura de magneziu dizolvată. Amestecă foarte încet până când la suprafața laptelui încep să apară buchețele de tofu. Acoperă cu un capac și lasă așa pentru 10-15 minute.
  • Pasul 9: Sunt două tehnici pe care le poți folosi mai departe:
  1. Cu ajutorul unei linguri cu găuri, adună tofu și pune-l în recipientul ales de tine, peste care ai pus tifon (să fie o bucată mai mare pentru a acoperi bucata de tofu și pe partea superioară). În această etapă, poți să pui condimente hidratate și scurse (ardei uscat, roșii uscate, ceapă uscată, măsline, busuioc, oregano, mărar etc.), amestecând bine pentru a le încorpora. Apăsa cu grijă tofu pentru a elimina mai repede din zer și adaugă din oală alte buchețele de tofu pentru a face o bucată mai groasă. După ce ai terminat compoziția din oală, adu marginile bucății de tifon și acoperă tofu.
  2. Pune o sită în oală, peste tofu, presează în interiorul sitei unde se va aduna doar zerul pe care îl iei cu ajutorul unui polonic sau al unei căni. Peste tofu din oală adaugă condimentele dorite, hidratate și scurse, amestecând bine pentru a le încorpora. Apoi pune tofu în recipientul ales peste care ai pus tifon (să fie o bucată mai mare pentru a acoperi bucata de tofu și pe partea superioară).
  • Pasul 10: Pune deasupra o greutate de 3-5 kg și lasă la scurs pentru 4-6 ore (sau de seara până dimineața). Fermitatea tofu-ului este dată de greutatea folosită la presare și de durata acestui proces.

Observații:

  Știai că?

  • Tofu are o valoarea calorică scăzută și este o sursă bună de proteine, vitamina B1, antioxidanți și toți cei nouă aminoacizi esențiali.
  • Tofu a cunoscut numeroase schimbări de-a lungul istoriei sale, fiind utilizat de peste 2000 de ani. Este originar Asiei de Sud-Est, Chinei mai exact, dar ceea ce cunoaștem noi astăzi drept tofu este diferit de același preparat din trecut. Astfel, tofu a fost adoptat de alte culturi asiatice, apoi a devenit extrem de popular și pe restul Globului, fiind o emblemă a alimentației vegane și vegetariene.
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Tofu de casa
Autor
Publicat la
Timp preparare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.