Unt vegan
In ultima vreme au inceput sa apara si in supermarket-urile romanesti, la sectiunea de „Produse vegane/vegetariene/de post”, iaurt de soia, branza tartinabila si unt vegan. Astazi iti prezentam o reteta de unt vegan facuta in casa, o varianta care – spre deosebire de cea din comert – nu contine ulei de palmier (a carui productie afecteaza profund mediul inconjurator, flora si fauna), lecitina de soia, emulgatori si arome naturale. Acest unt vegan nu are ingrediente de origine animala, are un gust bogat, o textura cremoasa si este cat se poate de sanatos. In plus, se intinde foarte usor pe felia de paine (chiar imediat dupa scoaterea din frigider) si se topeste perfect.
TIMP PREPARARE 5 minute
PORTII 20
TIP RETETA Aperitiv
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Unt vegan
- 8 linguri faina de migdale
- 240 ml ulei de cocos dezodorizat
- 60 ml ulei vegetal
- 150 ml lapte de migdale
- 2 lingurite drojdie inactiva uscata
- 1 lingurita otet din cidru de mere sau oţet de mere obişnuit
- 1 varf de cutit turmeric
- 1 lingurita sare
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Unt vegan
- Pentru a pregati aceasta reteta de unt vegan, incepe prin a indeparta coaja migdalelor inainte de a le transforma in faina, pentru a nu te trezi la final cu un unt vegan plin de fragmente maronii de coaja.
- Adauga apoi, intr-un blender vertical, migdalele fara coaja si transforma-le intr-o faina fina.
- Peste faina de migdale trebuie apoi sa adaugi laptele vegetal, sarea, fulgii de drojdie inactiva uscata, turmericul si otetul, amestecandu-le pana obtii o crema fina si omogena (daca blenderul tau are tendinta de a se incalzi rapid, marunteste ingredientele pe rand, in transe, lasand aparatul sa se raceasca binee, pentru a nu ti se taia untul).
- Toarna deasupra toarnă deasupra uleiul vegetal și uleiul de cocos dezodorizat (care trebuie sa fie lichid, la temperatura camerei) si amesteca la viteza maxima, pana obtii un unt vegan cremos si aerat (in jur de 1-2 minute).
- Toarna compozitia de unt vegan intr-o caserola dreptunghiulara, pune-i capacul si da-o la frigider timp de cateva ore, pana se intareste; alternativ, poti sa il prepari, sa torni compozitia intr-o tava de cuburi de gheata din silicon (acoperita sau bagata intr-o punga), iar cand untul vegan s-a congelat, sa versi cubuletele intr-o punga de plastic sigiliata, pe care sa o pastrezi la congelator, scotand cate 1 cub din ea de fiecare data cand ai nevoie de unt pentru ceva (scoate untul cu 1 ora inainte, pentru a avea timp sa se incalzeasca).
Observatii reteta Unt vegan
- Poti pastra apoi acest unt vegan intr-o untiera (acoperita de un capac), la frigider, timp de cateva saptamani sau il poti congela: inveleste-l bine in folie alimentara si apoi in folie de aluminiu si ingheata-l intreg, pentru a-l folosi ulterior, la nevoie.
- Poti incerca aceasta reteta de unt vegan si cu nuci caju, seminte de floarea-soarelui sau seminte de pin, in loc de migdale.
- Este vital ca in aceasta reteta de unt vegan sa folosesti ulei de cocos rafinat si nu extravirgin – doar asa vei obtine un rezultat optim.
- Poti folosi acest unt vegan la sandvisuri, il poti pune peste cartofi copti, in piure, il poti incorpora in dulciuri de casa – practic in orice reteta care necesita unt si care nu presupune prajire.
Stiai ca?
- Uleiul de cocos dezodorizat este rafinat, fiind obtinut din nuci de cocos printr-un process de centrifugare sau presare? Rafinarea are drept scop inlaturarea mirosului de cocos.
- Migdalele nu contin colesterol, sunt o sursa excelenta de Vitamina E, proteine, potasiu si magneziu?
- Faina de migdale sta la baza retetelor de martipan (alaturi de miere sau zahar)? Martipanul este originar din zona mediteraneeana (Ungaria, Spania sau Italia), spune unele surse, altele preferand China drept punct de origine.
Apreciez foarte mult SANOVITA. Dar aceasta reteta nu corespunde valorilor pe care le promoveaza aceasta firma (cel putin din ceea ce stiu eu). Reteta este cu ulei de cocos ce contine mai multe grasimi saturate decat untura de porc! De ce l-am folosi?? Este si cu otet din cidru iar orice otet contine alcool.
Elena Pridie
Buna ziua! Multumim mult pentru apreciere! Uleiul de cocos si otetul din cidru de mere sunt ambele produse vandute de magazinul nostru online. Ambele apar in numeroase dintre retetele noastre, iar despre cel dintai am scris si articole, in care explicam de ce este benefic (https://www.sanovita.ro/blog/uleiul-de-cocos-te-ajuta-la-slabit-iata-cum-se-foloseste/ sau https://www.sanovita.ro/blog/65-de-utilizari-surprinzatoare-ale-uleiului-de-cocos-afla-de-ce-trebuie-neaparat-sa-il-ai-mereu-in-casa/). Otetul din cidru de mere nu contine alcool, doar acid acetic (cidrul de mere este lasat la fermentat, zaharurile devin alcool, este supus unei noi fermentari, iar alcoolul devine acid acetic).
Se poate folosi și oțet de mere obișnuit ?
Da, puteţi folosi oţet de mere obişnuit. Mulţumim pentru întrebare, chiar vom edita reţeta, ca să fie completă.
Mulțumesc mult !
Reteta este buna insa uleiul vegetal este mentionat in retetar dar in instructiunile de preparare nu mai este mentionat.
Mulțumim mult pentru observația dumneavoastră. Este într-adevăr o omisiune a noastră. Uleiul vegetal se adaugă o dată cu uleiul de cocos dezodorizat. O să facem această modificare pe site.