Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Rutin: beneficiile rutinului în organism

Rutin: beneficiile rutinului în organism

Rutin: beneficiile rutinului în organism

Este utilizat pentru efectul antioxidant, astfel protejând organele vitale de radicalii liberi din țesuturi;

Are efect antiinflamator, fiind utilizat pentru inflamațiile cauzate de sistemul limfatic. De asemenea, este administrat în osteoartrită, îmbunătățind mobilitatea genunchilor;

Are rol benefic în prevenirea hemoragiilor;

Menține permeabilitatea vaselor capilare;

Favorizează acțiunea vitaminei C.

Ce este și unde regăsim rutinul?

Rutinul face parte din familia flavonoidelor, denumite și vitaminele P sau vitaminele permeabilității. Acesta este, ca și ceilalți compuși din clasa sa, sintetizat din plante și este găsit în produsele vegetale alături de acidul ascorbic. Conținutul este mai ridicat în produsele vegetale crude, fiind degradat de prelucrarea termică.

Rutinul este un pigment ce se găsește în anumite plante și legume, cum ar fi: hrișca, arborele de pagoda japoneză, flori de tei, păducel, sunătoare, mere. Principalele acțiuni pentru care este utilizat sunt cele oxidante și antiinflamatorii.

Care sunt reacțiile adverse cauzate de rutin?

Rutinul este o substanță destul de bine tolerată de organism, dar administrată mai mult de 3 luni poate duce la apariția unor efecte  adverse cum ar fi: dureri de cap și înroșirea feței.

Preparate farmaceutice: se găsește sub formă de capsule, jeleuri și acadele, ca atare sau în combinație cu alte vitamine sau flavonoide.

Articolul precedent Iod: beneficiile iodului în organism
Articolul următor Soc: beneficiile socului în organism
Sabina Constantinescu este o tânără pasionată de nutriție, wellness și sănătatea generală. Este mereu la curent cu toate noutățle din domeniu, informații pe care le împărtășește cu cititorii SanoVita pe blog, în newsletter și pe paginile de social media. Crede cu tărie că alimentația este și medicament, și poate fi folosită pentru a preveni sau ameliora afecțiuni și a avea o sănătate de invidiat. Când nu se documentează sau scrie, pe Sabina o vei găsi și în bucătărie, unde îi place să experimenteze cu tehnici de gătire și combinații de ingrediente vegetale pentru a obține rețete plant-based echilibrate, delicioase și pline de nutrienți. Pe Sabina o motivează gândul că ceea ce creează aduce un strop de sănătate în farfuriile celor ce o citesc. Fire caldă și prietenoasă, ea este și prima care îți va sări în ajutor cu răspunsuri atunci când ne scrii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.