Descopera hrisca SanoVita, superalimentul ideal pentru o dieta echilibrata si sanatoasa. Cultivata in conditii ecologice, fara pesticide, hrisca noastra este sursa perfecta de proteine vegetale, fibre si antioxidanti. Ideala pentru micul dejun sau ca inlocuitor al orezului, aceasta aduce un aport semnificativ de energie si sanatate in dieta ta zilnica. Usor de preparat si extraordinar de delicioasa, hrisca este alegerea ideala pentru cei ce doresc sa manance sanatos.
Hrisca este un aliment extraordinar care contine:
- 8 aminoacizi esentiali, inclusiv lizina
- mangan
- cupru
- calciu
- magneziu
- fibre
- proteine
- foarte putine grasimi (1.8-2.7%)
Hrisca este buna atat pentru adulti, cat si in alimentatia copilului, incepand chiar de la varsta de 8 luni. Nu are contraindicatii.
Beneficii si proprietati pentru sanatate si nutritie
- Nu contine gluten, deci poate fi consumata si de persoanele care prezinta intoleranta la acesta.
- Stabilizeaza tensiunea arteriala, previne aparitia si impiedica evolutia ischemiei cardiace si a tromboflebitei.
- Contribuie la curatarea ficatului si a bilei de toxine. Este un tonic hepatic si un aliat contra litiazei biliare (pietrelor la fiere).
- Contribuie la sanatatea parului, oaselor si unghiilor, le intareste si le face mai puternice.
- Scade presiunea arteriala si colesterolul.
- Ajuta la eliminarea excesului de apa din corp.
- Tine glicemia sub control.
- Protejeaza celulele de degradare si imbatranire prematura.
- Ajuta la functionarea sistemului digestiv.
- Sprijina efortul de pastrare al siluetei sau de eliminare a kilogramelor in plus.
- Imbunatateste memoria si capacitatea de concentrare.
- Contribuie la reducerea riscului de a face numeroase forme de cancer: colo-rectal, gastric, esofagian.
Instructiuni de preparare
Exista mai multe modalitati de a consuma hrisca:
- Prin fierbere cca 30-40 de minute cu un raport de 2:1 intre cantitatea de apa si cea de hrisca uscata.
- Prin coacere. Doar le pui in tava de copt, le stropesti cu apa si sare si le lasi aproximativ 10-15 minute pana devin crocante.
- Prin germinare. Hrisca verde cruda se lasa la hidratat in apa peste noapte. A doua zi, puneti 1-2 linguri intr-un borcan de 800 ml pe care il acoperiti cu tifon prins cu elastic precum ar fi un capac. Puneti borcanele cu fata in jos si inclinate la cca 45 de grade si lasati-le cateva zile intr-un loc intunecat. In acest interval, semintele se clatesc bine de 2 ori pe zi.
Hrisca se poate gasi si sub forma de faina sau bautura vegetala, astfel ca o poti folosi in mult mai multe retete.
Retete
Poate fi folosita in nenumarate preparate germinata, coapta sau fiarta, de la sarmale sau chiftele la salate, pateuri, tocane si chiar diverse produse de panificatie si deserturi. Un ingredient extrem de versatil, hrisca transforma fiecare masa intr-o experienta nutritiva si delicioasa.
Descopera retete cu hrisca pentru toate gusturile pe blogul SanoVita.
- Declarație nutrițională
- per 100g
- Valoare energetica
- 1451kj/344kcal
- Grasimi
- 1.2 g
- din care acizi grasi saturati
- 0.4 g
- Glucide
- 70.6 g
- din care zaharuri
- 1.3 g
- Fibre
- 1.5 g
- Proteine
- 12 g
- Sare
- 0 g
Semințe de hrișcă