SEMINTE DE MEI DECORTICAT 1KG
SEMINTE DE MEI DECORTICAT 1KG

semințe de mei decorticat
1 kg

22,36  lei
Cu TVA

In stoc
MEI1
Nu există nicio recenzie pentru acest produs
Nu există nicio recenzie pentru acest produs
.

Produs disponibil in mai multe variante:

Transport gratuit
pentru comenzi de peste 150 lei

Experienta
de peste 25 ani

Retur gratuit al comenzii
in termen de 30 de zile

 


Totul despre semințele de mei

Știai că meiul este supranumit camila deșertului, datorită capacității sale de a rezista foarte bine și a rodi chiar și în condiții de secetș îndelungată? Dacă până acum credeai că această cereală se folosește numai pe post de hrană pentru păsări, ai să fii surprins să afli că are o mulțime de beneficii și pentru om, cunoscute în vechime și uitate pe măsură ce alte cereale, cum ar fi porumbul sau grâul, au devenit mai populare. Le vom detalia pe toate în rândurile care urmează în așa fel încât să fii pe deplin informat și convins de motivele pentru care merită să incluzi semințele de mei în alimentația familiei tale.

Cuprins:

Despre mei și semințele de mei
- Ce este meiul
- Aspectul și gustul meiului
- Cum se consumă meiul?
- Semințe de mei
- Lapte din semințe de mei
- Făină de mei
- Cum se păstrează semințele de mei?
Compoziție nutrițională semințe de mei
Beneficii semințe de mei
- Beneficii semințe de mei pentru inimă
- Beneficii semințe de mei pentru reducerea colesterolului
- Beneficii semințe de mei pentru anemie
- Beneficii semințe de mei pentru pietrele la rinichi
- Beneficii semințe de mei pentru depresie
- Meiul, aliment fără gluten
- Semințe de mei beneficii pentru digestie
- Beneficiile semințelor de mei pentru sănătate și frumusețe
- Beneficii semințe de mei pentru slăbire
- Semințele de mei - bogate în antioxidanți
- Meiul și beneficiile sale în medicina naturistă
Contraindicații ale consumului de semințe de mei
Rețete culinare cu mei

Despre mei și semințele de mei

Deși este cultivat din vechime (în România încă de pe vremea dacilor), meiul a fost utilizat începând cu evul mediu mai degrabă pentru hrana animalelor. Studiile efectuate în ultimii ani au evidențiat însă beneficiile acestui aliment, determinând oamenii să îl includă în alimentație și să îi reacorde locul de cinste pe care acesta îl ocupa în antichitate.

Ce este meiul

Meiul, pe numele său științific Panicum miliaceum este o plantă erbacee cultivată și folosită în alimentația umană din cele mai vechi timpuri. Chinezii care trăiau cu 4500 de ani înaintea erei noastre îl considerau una dintre cele 5 cereale sacre. Astăzi, este cultivat în India, China, Orientul mijlociu, Turcia și chiar în România.

Aspectul și gustul meiului

Semințele de mei sunt gălbui la culoare, au un conținut de proteine egal cu cel al grâului, dar gustul este mai dulce și mai plăcut. Fierte, vor căpăta o aromă interesantă, situată undeva între piure de cartofi și mămăligă.

Cum se consumă meiul?

Semințele de mei se consumă atât fierte, în preparate diverse, de la piureuri la plăcinte, cât și germinate, transformate în lapte (în scop terapeutic mai ales) sau râșnite, sub formă de făină.

Semințe de mei

Semințele  de mei se găsesc, în general  decorticate, în magazinele naturiste. În această formă le poți achiziționa și de pe site-ul SanoVita, la un preț foarte rentabil, mai ales în variantele de 1kg.

Lapte din semințe de mei

Laptele din semințele de mei este folosit în special în dietele de slăbire și curele de detoxifiere. Îl poți prepara și tu acasă, din 5-6 linguri de seminșe de mei și apă. Semințele de mei se lasă la înmuiat peste noapte, iar a doua zi se pasează în blender și se amestecă cu apă. Cantitatea de lichid depinde de cât de concentrat dorești să fie laptele. La final, strecoară preparatul pentru a elimina toate rezidurile solide.

Făina de mei

Făina de mei se obține prin măcinarea boabelor. Încă de pe vremea dacilor ea se folosea pentru pâine sau mămăligă, cu adaos de apă, sare sau alte ingrediente. Este extrem de hrănitoare și are gust foarte bun. Poți să pregătești și acasă pâine de mei, fără gluten, combinând făina de mei cu făina integrală.

Cum se păstrează semințele de mei?

Pentru a preîntâmpina degradarea, cei care comercializează semințe de mei trebuie să acorde atenție depozitării acestuia, să îl ferească mai ales de umiditate. Când achiziționezi semințe de mei trebuie să o faci numai din surse de încredere și să te asiguri că pungile se închid etanș. Acasă, după ce ai deschis punga, trebuie să o păstrezi într-un recipient etanș, la loc uscat și răcoros, ferit de razele soarelui și mai ales de umiditate. În aceste condiții, poți menține semințele de mei în condiții bune o lună de zile, iar dacă îl ții la frigider, ele rezistă în jur de 12 luni.

Compoziție nutrițională semințe de mei

În mod cert te întrebi ce conține meiul și dacă îngrașă. 100 g de semințe de mei aduc organismului tau 119 kilocalorii și:

  • 3.5 g proteine
  • 1.3 g fibre
  • zero colesterol
  • foarte puține grșsimi (1g aproximativ, majoritatea mono și polinesaturate)
  • acizi grași Omega 3 și Omega 6
  • vitamina (vitamina A, K, plus cele din complexul B: tiamonș, riboflavină, niacină și colină)
  • minerale: mult fosfor, potasiu și magneziu, dar și calciu, fier, zinc, seleniu, cupru și mangan

Beneficii semințe de mei

Meiul are doua caracteristici care îl fac extrem de prețios. Pe de o parte cultura rezistă multă vreme, chiar în condiții de secetă, ceea ce poate aduce mari foloase apropo de hrană în viitorul incert al unei omeniri care nu se preocupă suficient de reducerea poluării. Pe de alta parte, beneficiile care derivă din compoziția semințelor de mei ne îndreptățesc să dorim să le includem în alimentație. Despre ele ne-am propus să discutăm în continuare.

Beneficii semințe de mei pentru inimă

Așa cum se poate vedea din compoziția nutrițională anterioară, semințele de mei conțin o cantitate apreciabilă de magneziu, minerale care te ajută să reduci și normalizezi tensiunea arterială, scăzând astfel riscul de infarct miocardic și sprijinind sănătatea inimii tale.

Beneficii semințe de mei pentru reducerea colesterolului

Semințele de mei conțin fibre și mai ales vitamine din complexul B (în special B3) care ajută la scăderea colesterolului rău din sânge, protejându-te de boli cardiovasculare. În plus, meiul ca aliment, nu conține aproape deloc grăsimi și zero colesterol.

Beneficii semințe de mei pentru anemie

Datorită compoziției bogate în fier, semințele de mei contribuie cu succes la combaterea anemiei. Ele sunt recomandate atât copiilor în creștere și adolescenților, dar și persoanelor aflate în convalescență.

Beneficii semințe de mei pentru pietre la rinichi

Mineralele din semințele de mei te ajută să elimini apa în exces și să îți cureți  rinichii. În medicina populară se folosește un preparat care are la bază semințe de mei pentru tratarea pietrelor de la rinichi, mai exact pentru eliminarea lor pe cale naturală.

Beneficii semințe de mei pentru depresie

Studiile moderne au evidențiat faptul că un element cum este tryptofanul, aflat în compoziția nutrițională a semințelor acestei cereale minunate, te pot ajuta să scapi de depresii, stări de anxietate, oboseală acumulată, iritabilitate.

Meiul, aliment fără gluten

Meiul nu conține gluten, așadar poate fi consumat fără grijă și de către persoanele care prezintă intoleranță la acest compus, în schimb conține proteine de calitate, fiind apreciat din acest motiv mai ales de către persoanele care au adoptat o dietă vegetariană.

Meiul, aliment alcalin

Ca și roșcovele, meiul este un aliment puternic alcalin, reușind să combată cu succes acidoza din corp, afecțiune care, netratată, are o serie de efecte neplăcute, de la osteoporoză și până la oboseală, nervozitate accentuată.

Semințe de mei beneficii  pentru digestie

Semințele de mei au un conținut ridicat de fibre, datorită cărora aduc mari beneficii sistemului gastro-intestinal: stimulează mișcările peristaltice, ușurează digestia, combat constipația și reglează microflora intestinală. Lipsa glutenului, combinat cu nivelul de fibre, înseamnă, în plus, că vor scădea o serie de probleme destul de neplăcute, cum ar fi baloanarea sau hiperaciditatea. Medicina naturistă folosește semințele de mei prăjite ca remediu împotriva diareei sau a stărilor de vomă.

Beneficiile semințelor de mei pentru sănătate și frumusețe

În compoziția acestor cereale găsim zinc, magneziu și siliciu, trei minerale care împreună susțin sănătatea dinților, a părului și unghiilor. În sprijinul igienei dentare vin și proprietățile antibacteriene ale semințelor de mei, care, înlăturând bacteriile, pot reduce semnificativ halena (mirosul neplăcut al gurii).

Beneficii semințe de mei pentru slăbire

Meiul nu are multe calorii (sub 200 de calorii pentru 100g), dar este sățios datorită conținutului de fibre și de proteine vegetale. Starea de sațietate se instalează relativ repede și persistă multă vreme, lucru care te va sprijini în eforturile de eliminare a kilogramelor în plus. Consumate cu moderație, semințele de mei se dovedesc foarte bune pentru dieta ta, mai ales că nici nu conțin multe grăsimi, au indice glicemic scăzut și îți vor îmbunătăți digestia.

Semințele de mei - bogate în antioxidanți

Un alt motiv pentru care semințele de mei îți fac bine este conținutul lor de antioxidanți . Aceștia îți protejează organismul de acțiunea radicalilor liberi, încetinesc îmbătrânirea celulelor, oferă pielii elasticitate și frumusețe.

Meiul și beneficiile sale în medicina naturistă

Încă din vechime meiul era extrem de apreciat pentru proprietățile terapeutice. Se pare că vracii combinau semințe de mei cu semințe de ovăz și apă și obțineau o băutură cu ajutorul căreia ușurau durerile nașterii și creșteau producția de lapte matern pentru femeile care alăptau. Astăzi, medicina naturistă folosește meiul pentru a trata conjunctivita, colita sau guturaiul și, de asemenea, în diferite variante de rețete detoxifiante.

Contraindicații ale consumului de semințe de mei

Meiul nu este un aliment alergen, în schimb conține un hormon numit goitrină, care interferează în sinteza hormonilor tiroidieni, așadar persoanele care suferă de tulburări hormonale și urmează tratament medicamentos în acest sens ar trebui să evite consumul de mei.

Cum stau lucrurile în cazul  bebelușilor și a gravidelor? În general sunt multe alimente care nu sunt indicate copiilor mici sau femeilor însărcinate, dar nu este și cazul semințelor de mei. Datorită conținutului de acid folic, de care organismul acestor persoane are atât de mare nevoie, meiul este recomandat celor două categorii. Mai mult chiar, cu semințele de mei poți să combați greața caracteristică primelor luni de sarcină. Le poți introduce treptat în alimentația bebelușului tău după ce împlinește vârsta de 6 luni.

Rețete culinare cu mei

Rețetele cu semințe de mei sunt foarte iubite mai ales de vegetarieni, care își pot extrage din ele proteinele necesare, dar și de oricine a încercat măcar o dată prepararea. Meiul se gătește la fel de simplu ca și orezul, dar poate fi adăugat în mai multe tipuri de preparate, de la pilafuri, budinci, piureuri, plăcinte sau produse de panificație. Nu sunt excluse nici rețetele dulci, de budinci sau de biscuiți pregatiti cu făină de mei, cu marele avantaj că acestea nu conțin deloc gluten, deci pot fi consumate și de cei care suferă de intoleranță la gluten.

Înainte de preparare, meiul nu trebuie neapărat înmuiat în apă, întrucât are capacitatea de a o absorbi foarte repede, în schimb este necesar să fie clătit înainte de a-l include în rețeta ta. În momentul în care îl fierbi, la o cană de mei trebuie să adaugi 3-4 căni de apă. Totuși, specialiștii recomandă să lăsăm toate cerealele pe care le folosim în alimentație la hidratat înainte de preparare măcar câteva ore, argumentând că numai așa își vor putea activa complet proprietățile nutritive.

Rețete pentru bebeluși cu semințe de mei

Rețetele cu mei pentru bebeluși se pregătesc în general combinând semințe de mei decorticate fierte cu lapte și eventuale arome. Cei mici se obișnuiesc repede cu gustul meiului (pe care îl poți introduce încă de la începutul diversificării).

Dacă vrei un mic dejun sau o gustare sănătoasă pentru copilul tau, trebuie să încerci neapărat biscuiții din făină de mei, serviți alături de o cană de lapte vegetal în care ai adăugat o lingură de pudră de roșcove.

Mămăligă din mei

Mămăliga din mei se pregătește exact la fel ca și mămăliga clasică, cu puțină sare și făină de mei adăugată în ploaie peste apa care fierbe. Tot acest amestec trebuie ținut pe foc mic aproximativ 15-20 de minute.

Garnituri sau fel principal cu semințe de mei

Semințele de mei apar în toate preparatele în care găsim folosit și orezul, de la supe și până la pilafuri. De exemplu, un pilaf din semințe de mei și ciuperci poate să reprezinte o masă copioasă, cu o aromă deosebită. Adaugă și puțin ulei de dovleac și ai să obții un preparat minunat!

Deserturi/Gustări cu semințe de mei

Budinca de mei este delicioasă pe post de gustare, desert, sau chiar mic dejun.  Ideal ar fi să mesteci în mod continuu în ea, pentru a nu se forma cocoloașe și pentru a căpăta o consistență mai cremoasă. Specialiștii în gastronomie ne sfătuiesc, de asemenea, să coacem (nu să prăjim) puțin boabele de mei înainte de a le pune la fiert (în cazul în care nu le hidratăm) și aroma va fi mai puternică.

 

 

 

 

Valoare energetica
1572 kj/ 371 kcal
Grasimi
2.88 g
din care acizi grasi saturati
0 g
Glucide
74.8 g
din care zaharuri
0 g
Fibre
1.1 g
Proteine
10.9 g
Sare
0 g

Semințe de mei



Alte produse din aceeasi categorie:

Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat si:

Recenzii

Fii primul care scrie recenzia la acest produs !

Produs adăugat la wishlist