Reprezintă o sursă vegetală foarte importantă de acizi graşi Omega-3, importanți în combaterea inflamațiilor. Pentru asimilarea acestora, este indicat să le râșniți sau să le hidratați înainte de a le consuma. Îmbunătățesc digestia şi previn constipația datorită bogăției de fibre din conținutul lor, scad colesterolul şi nivelul zahărului din sânge şi oferă senzație de sațietate, fiind un bun aliat în menținerea greutății corporale. Se pot adăuga în cereale cu lapte sau în sucuri naturale la micul dejun, sau ca ingredient în supe, chiftele, salate sau produse de panificație. flax
- Informații Generale
- Beneficiile consumului de semințe de in
- Cum se consumă semințe de in?
- Cum să folosești semințele de in la preparate în bucătăria ta?
- Care este cantitatea de semințe de in recomandată, pe zi?
- Cum se păstrează semințele de in?
- Contraindicații
- Interacțiuni ale semințelor de in cu anumite medicamente
- Natura în slujba frumuseții
- Rețetă: Chifteluțe de cartofi cu semințe de in
Dacă ar fi să alegem numai 3 lucruri pentru care Egiptul este emblematic pentru umanitate, acestea ar fi: piramidele, fascinanta istorie și semințele de in. Sunt mult mai multe în fapt, dar acestea 3 au influențat și vor continua să influențeze viața oamenilor, încă secole de acum încolo.
Cercetătorii din toata lumea au declarat semințele de in drept unul dintre cele mai eficiente alimente medicinale care există la ora actuală pe piață. Un preț mic pentru om, dar un beneficiu major pentru sănătate stă în bobițele plate, maro-roșcate, cu coaja tare, pe care toată lumea le cunoaște. Dar oare toată lumea le apreciază la justa lor valoare ?
Vă invităm în continuare să descoperim împreună beneficiile semințelor de in și cele mai importante motive pentru care este esențial să le includeți în alimentația voastră zilnică. Vom afla la ce sunt bune semințele de in, cum se manâncă, ce efect are dieta cu semințe de in și multe alte informații interesante, pe care sigur nu le știați în totalitate până azi.
Semințele de in: Informații Generale
Care sunt valorile nutritive ale semințelor de in ?
Acest aliment complet oferă organismului:
- Fibre solubile, dar și nesolubile
- Proteine cu grad ridicat de digestibilitate și valoare biologică
- Vitamine, cum ar fi cele din grupa B , vitamina C și vitamina E
- Săruri minerale precum fosfor, magneziu, cupru, sodiu, calciu, fier, zinc, potasiu și mangan
- Omega 3 și Omega 6, ideale pentru sistemul nostru cardiovascular
- Acid linoleic, stearic, oleic și palmitic
- Aminoacizi
- Mucilagii cu efecte benefice asupra tractului digestiv
Calorii semințe de in
Semințele de in sunt ideale pentru pierderea în greutate, atât datorită proprietăților, cât și numărului de calorii. Despre modul în care se pot folosi semințele de in pentru slăbit vom discuta imediat, însă, până atunci, trebuie să menționăm faptul că o cantitate de 100 de grame de semințe are:
- 534 de calorii
- 29 g carbohidrați
- 42 g grăsimi
- 18 g proteine
- 1.6 g zaharuri
Beneficiile consumului de semințe de in
Semințele de in ajută la slăbit
Semințele de in ajută la scăderea colesterolului și la sănătatea sistemului cardiovascular
O cură cu semințe de in:
- contribuie seminficativ la subțierea sângelui
- ajută la prevenirea acumulării de plăci în artere
- protejează vasele de sânge, datorită conținutului de acizi grași Omega 3
- scade tensiunea arterială
- reduce valoarea trigliceridelor
- micșorează răspunsul inflamator al organismului
- reprezintă o posibilă protecție contra atacului cerebral
Semințele de in ajută la reducerea constipației
Semințele de in sunt bogate în fibre, astfel încât favorizează absorbția nutrienților și reduc constipația.
Iată o metodă concretă de folosire în acest sens: se lasă o lingură de semințe de in într-un pahar cu apă, se acoperă și se lasă peste noapte. Dimineața, se strecoară și lichidul se bea pe stomacul gol.
Tot datorită conținutului de fibre sunt recomandate în sindromul colonului iritabil.
Semințele de in luptă împotriva cancerului
Un subiect cu implicații mult mai adânci decât cel legat de slăbire cu semințe de in este cancerul. În multe dintre localizările acestei maladii, semințele de in nu sunt recomandate, dar se pare că dau rezultate în special în cazul cancerului de sân. Există un studiu din anul 2005, publicat în revista Studii clinice asupra cancerului, care arată că, după consumul semințelor de in timp de 32 de zile, se observă o clară scădere a indicilor tumorali la pacienții participanți.
Studii similare, cu rezultate bune, s-au mai înregistrat și în cazurile de cancer de colon sau cancer de prostată.
Semințele de in pot reduce simptomele menopauzei
Enterolactona produsă de lignanii semințelor de in favorizează producția de estrogen și pot reduce simptomele menopauzei. Există și aici un studiu realizat de Clinica Mayo, în care se evidențiază faptul că femeile aflate la menopauză, care au mâncat zilnic în jur de 40 de grame de semințe de in, timp de 6 săptămâni, au constatat că episoadele de bufeuri și intensitatea acestora au scăzut cu peste 50%
Cum se consumă semințele de in?
Semințele de in se pot consuma în ambele feluri: atât măcinate, cât și întregi, dar, în ultimul caz, numai în anumite situații. Important este însă să fie cumpărate întregi, nu gata pisate, pentru că partea interioară a lor își pierde proprietățile destul de repede atunci când este expusă la lumină. Gândiți-vă cât au stat pe raftul magazinelor pungile cu semințe de măcinate înainte să ajungă în cămara voastră! Iar măcinatul nu este dificil, se poate face acasă cu ajutorul unei simple râșnițe de cafea.
Semințe de in întregi
În opinia nutriționiștilor, semințele de in nu ar trebui consumate întregi decât dacă sunt înmuiate în prealabil în apă, întrucât corpul nostru nu le poate descompune, așadar le elimină întregi și, astfel, multe dintre beneficiile lor se pierd în mod inutil. Dacă le înmuiați însă în lichid, nu uitați să adăugați suficient, întrucât semințele de in absorb până la de 6 ori greutatea lor.
Tot întregi, pot fi folosite ca laxativ în constipație, după modul de preparare descris anterior, la capitolul Beneficii ale consumului de semințe de in.
Semințe de in măcinate
Pentru a profita din plin de proprietățile semințelor de in, acestea trebuie măcinate doar cu puțin timp înainte de folosire, pentru a evita oxidarea grăsimilor la contactul cu aerul și, din nou, pierderea unei serii de beneficii. Avantajul este, în acest caz, că vor fi mai ușor de digerat și vă veți bucura de toate calitățile acestor minunate semințe.
Cum se folosesc semințele de in la preparate în bucătăria ta?
Multă lume se întreabă cum se consumă semințele de in. Trebuie să știți că sunt o mulțime de rețete pe care le puteți prepara cu ajutorul lor. Iată câteva exemple în acest sens, dar, cum am afirmat mereu, în bucătărie fiecare gospodină poate găsi metode noi și inedite atunci când încearcă să pregătească preparate delicioase și bune pentru sănătatea familiei sale, așa încât vă puteți lăsa imaginația să zboare.
Pentru a introduce în dieta de zi cu zi semințele de in, adăugați-le la următoarele, exact la fel cum o faceți cu semințele de chia:
- Musli sau cereale
- Salate de fructe sau piureuri
- Salate din legume, cum ar fi morcovi, fenicul sau legume la grătar, legume prăjite în tigaie sau fierte
- Ciorbe sau supe
- Chefir sau iaurt, pe stomacul gol dimineața sau pe post de gustare
- Lapte vegetal
- Dulciuri sau pâine, care, pentru efecte complete asupra sănătății, se pregătesc cu făină integrală
Știați că...?
Semințele de in pot fi folosite sub formă de gel în gastronomie, ca un fel de liant alimentar, înlocuind ouăle atunci când pregătiți biscuiți, brioșe sau plăcinte?
Procedeul de preparare este simplu, și aceeași tehnică se aplică, cum vom vedea imediat, și în tratamentele cosmetice. Puneți 30 de grame de semințe de in într-o sită deasă sau într-un instrument tip sită sub formă de glob, din acela care se folosește pentru prepararea ceaiului. Fierbem semințele în sită împreună cu 200 de ml de apă, timp de 5 minute. După fierbere și răcire (cel puțin o oră) lichidul se va tranforma într-un gel, datorită mucilagiului conținut de semințele de in. Se folosesc trei linguri de gel din semințe de in pentru fiecare ou pe care doriți să îl înlocuiți.
Care este cantitatea de semințe de in recomandată, pe zi?
Orice exces, chiar și al unei substanțe deosebit de bune pentru sănătate, poate ajunge să dăuneze. Cantitatea de semințe de in recomandată de specialiști este diferită de la adulți la copii sau femei însărcinate.
- Copii: Potrivit medicilor pediatri, pentru copii nu este recomandată depășirea unei cantități de 3 lingurițe de semințe de in măcinate pe timpul zilei, mai ales datorită efectului laxativ.
- Adulți: de la 3 la 6 lingurițe
- Pentru femeile însărcinate sau cele care alăptează, se recomandă maxim 2 lingurițe de semințe de in pe zi - în cazul în care ele chiar sunt necesare. Din păcate, nu avem studii științifice care să fi examinat îndeaproape efectele complexe și pe termen lung în cazul gravidelor.
Cum se păstrează semințele de in?
Semințele de in se păstrează întregi, într-un loc uscat, răcoros și întunecat, deci la adăpost de lumină și căldură. În caz contrar riscăm ca ele să râncezească, din cauza conținutului mare de ulei, iar deteriorarea lor le transformă într-o otravă pentru organismul uman.
Atenție! Semințele de in nu se păstrează dacă au fost măcinate decât în frigider, pentru o perioadă de maxim 24 de ore. Dacă nu le-ai consumat în scurt timp de la măcinare, nu le mai folosi! Ele nu sunt nocive pentru sănătate în acest mod, ci oarecum inutile, întrucât și-au pierdut mare parte din proprietăți.
Semințe de in - contraindicații
Nu există anumite contraindicații ale semințelor de in în cazul în care sunt folosite de adulți, cu o singură condiție: consumul să se facă în limitele dozelor recomandate și în situația unei sănătăți bune.
În cazul copiilor se recomandă o discuție cu medicul pediatru înainte de consumul lor, datorită efectului laxativ pe care îl au semințele de in. În cazul femeilor femeilor însărcinate și mamelor care alăptează, situația stă în felul următor: pe de o parte unii afirmă că ar opri fătul din evoluție, alții susțin că, dimpotrivă, ar ajuta la dezvoltarea creierului. Lipsa studiilor în domeniu a dus la aceste două rezultate cu totul contrare, așa încât cel mai sigur este să se evite consumul sau folosirea strict după sfatul medicului.
În cazul administrării dozate recomandate, efectele adverse sunt rare. Iată câteva dintre aceste posibile efecte:
- Mai ales la începutul consumului de semințe de in, până când corpul se obișnuiește, poate apărea fenomenul de fermentare, balonare și flatulență
- S-au constatat cazuri izolate de reacții alergice. Mai ales în mediul poluat în care trăim, sunt extrem de mulți compuși care par a dăuna organismului uman (devenit din ce în ce mai sensibil), aceiași care acum 20 de ani nu ne făceau nici un rău.
- Din cauza conținutul de fitoestrogeni care acționează în mod similar cu estrogenul, consumul de semințe de in este contraindicat în cazul dezechilibrelor hormonale de orice tip, de asemenea în cazul femeilor care suferă de fibrom, endometrioză sau ovare polichistice.
- În cazul diabeticilor, se recomandă precauția în administrare, întrucât semințele de in au efect de reducere al glicemiei
Interacțiuni ale semințelor de in cu anumite medicamente
Semințele de in pot interfera cu anumite medicamente, caz în care este posibil să apară reacții adverse. Iată câteva dintre cazuri:
Medicamente administrate pe cale orală - Semințele de in au, așa cum am discutat deja, efecte laxative, ceea ce afectează atât gradul de absorbție al altor medicamente, cât și eficacitatea acestora. Putem evita interacțiunea nedorită consumând doza de semințe cu 1-2 ore înainte de medicamentele administrate pe cale orală.
Medicamente antidiabetice - Semințele de in scad nivelul zahărului din sânge, exact ca și medicamentele antidiabetice, de aceea cumularea celor două poate duce la o scădere prea mare a glicemiei. Atenție, așadar, la folosirea pilulelor care conțin glimepirid, gliburid, insulină, pioglitazon, rosiglitazonă, clorpropamid, glipizid, tolbutamid.
Medicamente anticoagulante/antitrombocite) - ca și în cazul antidiabeticelor, vorbim despre un cumul de efecte. Medicamentele anticoagulante (gen aspirină, clopidogrel, diclofenac, ibuprofen, naproxen, dalteparină, enoxaparină, heparină, warfarină), ca și semințele de in, încetinesc procesul de coagulare al sângelui, deci recomandăm evitarea administrării concomitente, existând riscul de hemoragii sau al apariției de vânătăi.
Estrogeni (anticoncepționale și terapii hormonale) - Specialiștii sunt rezervați în privința administrării concomitente a celor două, din cauza conținutul de fitoestrogeni din semințele de in, care acționează în mod similar cu estrogenul.
Antibiotice - În acest caz efectul este invers. Nu semințele de in alterează efectul antibiotioticelor, ci antibioticele contracarează efectul semințelor de in, întrucât aceste medicamente distrug, la nivelul intestinului, bacteriile responsabile cu descompunerea substanțelor conținute în semințele de in. Practic, cele două se pot administra concomitent, dar nu vă așteptați la rezultate notabile.
Semințele de in: natura în slujba frumuseții
Din semințe de in se poate prepara o mască hidratantă sub formă de gel, care are rolul de a reda suplețea și elasticitatea părului. Vă veți înfrumuseța podoaba capilară și nu veți folosi produsele chimice scumpe din comerț.
Iată cum puteți prepara o mască hidratantă absolut naturală și benefică:
Puneți 30 de grame de semințe de in într-o sită deasă sau, și mai bine, într-un instrument tip sită sub formă de glob, din acela care se folosește pentru prepararea ceaiului. Sita se așează într-un ibric cu 200 de ml de apă, împreună cu care se fierbe timp de 5 minute. După fierbere și răcire (cel puțin o oră) lichidul, plin de mucilagiu lăsat de semințele de in, se va tranforma într-un gel. La el adăugați două linguri de suc de lămâie și câteva picături de ulei esențial, pentru aromatizare. Mestecați bine și masca pentru păr este gata. Dacă nu folosiți întreaga cantitate, ea poate fi depozitată în frigider fără a-și pierde proprietățile, timp de o săptămână.
Rețetă de Chifteluțe de cartofi cu semințe de in
Dacă tot am discutat de rețete, nu puteam încheia fără să vă oferim și una culinară.
Rețeta de Chifteluțe de cartofi cu semințe de in nu este una greu de preparat, dar rezultatul va fi delicios. Se poate mânca atât în perioadele de post, ca fel principal, dar și în restul anului, ca gustare sau garnitură. O puteți include în pachețelul pentru serviciu sau în cele pentru școală ale copiilor.
Ingrediente (pentru 4 porții)
- 400 de grame de cartofi
- 80 g semințe de in
- 20 grame de parmezan ras
- Piper negru
- O legătură de pătrunjel
- O legătură de arpagic
- Câteva frunze de busuioc proaspăt
- 1 pumn de oregano proaspăt
- 2 linguri ulei de măsline sau chiar ulei din semințe de in presat la rece.
Timp de preparare : 75 de minute
Dificultate: Medie
Mod de preparare Rețeta Chifteluțe de cartofi cu semințe de in:
Se fierb cartofii în coajă, în apă cu puțină sare.
După ce au fiert, îi curățăm de coajă și îi zdrobim, amestecându-i cu parmezanul ras, un praf de sare, piperul proaspăt măcinat, jumătate din cantitate de semințe de in (40g), pătrunjelul, oregano, busuiocul și arpagicul tocate mărunt și cele 2 linguri de ulei de măsline. Din acest amestec vom forma chifteluțele, în mărimea dorită: fie rotunde și mai mici, fie mai mari și mai plate.
Prăjim pentru 2-3 minute restul de semințe de in (40g) într-o tigaie antiaderentă.
După ce am modelat chifteluțele de cartofi, le trecem prin semințele de in prăjite, apăsând foarte ușor, în așa fel încât semințele să rămână la suprafața chifteluțelor.
Se pun chifteluțele de cartofi într-o tavă, unde am așternut în prelabil hârtie de copt udată puțin cu apă, și se dau la cuptor la foc mic pentru maxim o oră. Vom ști că sunt complet gătite atunci când la exterior se vor rumeni. Interiorul va rămâne pufos.
Poftă bună!
- Declarație nutrițională
- per 100g
- Valoare energetica
- 2168 kj/ 525 kcal
- Grasimi
- 41 g
- din care acizi grasi saturati
- 2.8 g
- Glucide
- 10.4 g
- din care zaharuri
- 0.4 g
- Fibre
- 26.9 g
- Proteine
- 15.2 g
- Sare
- 0 g
Semințe de in
Alte produse din aceeasi categorie:
Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat si:
Recenzii
ionut G.