25 de motive pentru a alege produse alimentare de origine vegetală
Există o întreagă confuzie și un set de clișee despre ce înseamnă o alimentație bazată doar pe produse de origine vegetală. Vegan, raw-vegan, fructarian, vegetarian simplu ori lacto- și ovo-vegetarian sunt doar câteva denumiri pentru diferite categorii. Cuiva care nu este într-atât de preocupat de subiect, aceste nume nu-i spun prea multe. Oricum, nu mai multe decât stereotipurile culturale pe care le știm deja.
Poate că, totuși, mass-media se bazează prea mult pe aspectele culturale ale alimentației și ce spun ele despre noi sau statutul nostru. Asta când, de fapt, abordarea ar trebui să vizeze în primul și în primul rând efectele asupra sănătății. Dacă ești tipul de persoană care se uită mai degrabă la argumente decât la stereotipuri, atunci vei fi, probabil, interesat de cele 25 de motive pentru care produsele de origine vegetală sunt o alegere potrivită.
-
Viață mai lungă
Diverse studii de-a lungul anilor au arătat o corelație puternică între cei ce mănâncă cele mai mici cantități de carne ori chiar deloc și o viață mai lungă cu până la 15 ani. Un studiu din Regatul Unit a monitorizat timp de 12 ani starea de sănătate a 6.000 de vegetarieni și 5.000 de consumatori de carne. Datele studiului au arătat că vegetarienii aveau cu până la 40% șanse mai mici de a se îmbolnăvi de cancer și cu 20% mai mici de a dezvolta alte boli precum cele cardiovasculare sau boli cronice degenerative.
-
Mai puțin colesterol
Valoarea „normală” pentru colesterolul total sangvin este până la 200 mg/dcl.. Ce trece de 240mg/dcl este deja considerat un nivel destul de ridicat și reprezintă un pericol pentru sănătate pe termen lung. Cele mai importante surse alimentare din care organismul își formează colesterolul sunt produsele animale care conțin colesterol intrinsec și mai ales grăsimi saturate. Grăsimile saturate sunt chiar mai periculoase decât colesterolul conținut de alimentele de origine animală întrucât ele afectează modul în care ficatul metabolizează colesterolul.
Persoanele care au însă o dietă bazată pe plante au șanse minime de a suferi de boli cauzate de un nivel prea mare de colesterol fiindcă, simplu spus, în legume, fructe și orice plantă comestibilă nu există colesterol iar nivelul de grăsimi saturate este foarte mic. În plus, plantele conțin cantități importante de grăsimi nesaturate care s-au evidențiat prin potențialul protector cardiovascular.
-
Risc scăzut de diabet
Strâns legată de nivelul de colesterol, acumularea de grăsime în interiorul vaselor de sânge va afecta activitatea și rolul insulinei. Astfel, insulina nu va putea reduce la fel de bine zahărul din sânge. Un regim alimentar axat pe legume și fructe scade considerabil acest risc.
-
Mai mulți bani în portofel
Nu avem nevoie de calcule complexe pentru a vedea că o salată consistentă cu quinoa sau o tocană de năut ne costă mai puțin decât o friptură mare de vită. Asta fără a menționa că legumele sau fructele sunt mult mai ușor de procurat decât alimentele din carne de calitate. O singură masă poate nu pare că a contat într-atât de mult, dar când tragi linie la sfârșitul lunii diferența se simte cu adevărat.
-
Reducerea greutății
Adevărul este că persoanele care mănâncă numai produse pe bază de plante au mult mai puține probleme în a-și păstra masa corporală sau a reduce din greutate. Alimentația lor conține toate proteinele de care au nevoie, dar cu un nivel mult mai redus de grăsimi și calorii față de alimentele de origine animală.
-
Antioxidanți
În medie, plantele conțin de până la 6 ori mai mulți antioxidanți decât carnea. Aceștia contribuie la prevenirea circulației grăsimilor oxidate, reducerea rigidității arteriale, previn formarea cheagurilor de sânge și reduc inflamațiile.
-
Fibre
Se estimează că peste 80% dintre oameni nu consumă cantitatea zilnică recomandată de fibre pentru organism. Acestea sunt însă vitale pentru un organism sănătos, reducerea greutății, iar pe termen lung, reduc riscul de cancer de colon, diabet, boli cardiovasculare sau obezitate.
-
Prezervarea faunei marine
Peștele este pentru mulți un element indispensabil din alimentația săptămânală. Somonul, tonul, crapul precum și alte specii de pește au devenit parte tot mai des din mesele noastre.
Oricât de vaste ar părea oceanele și de largi râurile, acestea devin tot mai mici pentru nevoile noastre. Aproape 40% din toate speciile de pește din oceane sunt supra-exploatate. Organizația pentru Alimentație și Agricultură de la ONU ne spune în ultimul raport că 11 din cele 15 cele mai mari zone de pescuit au fost „secătuite”.
-
Mai puține dureri de spate
O informație mai puțin cunoscută publicului larg – multe dintre durerile de spate au drept cauză principală afectări ale arterelor și mai puțin mușchii ori oasele spatelui. Degradarea discurilor ce apasă asupra nervilor începe de fapt cu degradarea circulației prin arterele situate în zona lombară. O dietă pe bază de plante reduce colesterolul, menține arterele „curate” și previne blocajele.
-
Toxiinfecții alimentare
În ciuda tuturor normelor de protecție a consumatorului și măsurilor pe care le iei acasă în prepararea mâncării, toxiinfecțiile alimentare sunt în continuare o realitate. Cazurile în care se detectează salmonela în carnea de pui ori E.coli în carnea de vacă sunt mult mai dese decât îmbolnăvirea din cauza unor legume care nu au fost bine spălate.
-
Oase puternice
Unul dintre motivele pierderii densității osoase pentru cei ajunși la vârsta pensionării este consumul mult prea ridicat de proteină. A mânca de prea multe ori carne într-o săptămână se traduce prin depășirea dozei recomandate de proteine. Diferența dintre omnivori/carnivori și vegetarieni, sub acest aspect, este că în anumite cazuri pierderea osoasă a consumatorilor de proteină animală poate fi aproape dublă față de cea a vegetarienilor.
-
Mai puțini calculi biliari
Există dovezi solide că vegetarienii au un risc mai scăzut comparativ cu nonvegetarienii de a dezvolta calculi biliari, iar factorii care conferă această protecție sunt mult mai prezenți în rândul veganilor. Supraponderea și obezitatea sunt strâns legate de acest risc, iar consumul alimentelor bogate în fibre, fructe, legume, proteine de origine vegetală și grăsimi nesaturate este asociat cu scăderea riscului de calculi biliari. Consumul unor cantități mari de grăsimi saturate, grăsimi trans, colesterol și carbohidrați rafinați poate favoriza apariția pietrelor la nivelul vezicii biliare.
-
Anti-depresive
Depresia este o afecțiune tot mai răspândită cu fiecare an, o adevărată boală a modernității. Există un întreg cumul de factori în spatele ei, iar alimentația face deseori parte dintre acești factori. Studiile arată că o dietă echilibrată, mai ales una bazată pe produse de origine vegetală, poate reduce semnificativ simptomele depresiei prin intermediul polifenolilor și a efectului prebiotic.
-
Sistem imunitar puternic
O dietă echilibrată, bazată pe plante, constând dintr-o gamă variată de vitamine și minerale, combinată cu factori de viață sănătoși, cum ar fi somnul adecvat, exercițiile fizice și stresul scăzut, ajută cel mai eficient corpul pentru a combate infecțiile și bolile. Mai ales în sezonul rece trebuie să fim atenți la ce mâncăm. Cel puțin în privința persoanelor mai în vârstă, cei care mănâncă fructe sau legume de cel puțin 5 ori pe zi au un sistem imunitar cu 80% mai eficient.
-
Risc mai mic de accident vascular cerebral (AVC)
Încă un beneficiu de pe urma conținutului ridicat de fibre din vegetale. Un consum zilnic de 25 g de fibră solubilă (fasole, ovăz,nuci) și 15 g de fibră insolubilă (orez brun, cereale integrale) pot reduce la minim riscul unui AVC.
-
Reduce riscul de cancer la sân
Pentru reducerea posibilității de a face cancer la sân, unii experți recomandă cumularea a 3 metode importante: limitarea consumului de alcool, menținerea unei greutăți corporale normale și trecerea la o dietă bazată pe alimente din plante.
-
Economisirea resurselor
Carnea de vită este unul dintre principalii factori pentru nivelul atât de ridicat de poluare. Numai resursele în sine, necesare creșterii unei populații uriașe de bovine, sunt incredibil de mari. Peste jumătate din terenul agricol este cultivat doar pentru a produce hrană pentru animale, animale care ajung în cele din urmă tot în farfurie. Iar consumul de carne de vită este într-o continuă creștere peste tot în jurul lumii.
-
Reduce acneea
În jur de 85% dintre adolescenți trec printr-o formă sau alta de acnee, iar tot mai mulți adulți suferă astăzi de o formă de acnee. Unii cercetători au găsit o corelație între aceasta și consumul de lapte de vacă. Principala cauză par a fi hormonii din acest lapte, ei fiind meniți pentru viței, nu pentru copii și tineri. Înlocuirea laptelui și ouălor cu produse vegetale a arătat îmbunătățiri semnificative în mai multe cazuri.
-
Dă culoare meselor
Argumentul estetic nu pare a avea multă greutate, dar se pare că mâncarea care arată mai bine, dă senzația că ar fi mai sănătoasă și devine astfel mai tentantă. Pentru cei care cunosc cât de greu e să-l convingi pe cel mic să-și mănânce toate legumele, o farfurie plină cu legume multicolore ajută enorm
-
Previne bolile cardiovasculare
Cu cât alimentația noastră este formată dintr-o pondere tot mai mare din produse de origine vegetală, cu atât mai protejați suntem în fața bolilor de inimă. Într-un studiu pe 545.000 de persoane cu vârste cuprinse între 50 și 71 de ani s-a observat o scădere de 75% a hipertensiunii când o persoană face trecerea la vegetarianism. Nu doar carnea, ci și ouăle contribuie într-o proporție semnificativă la apariția lor. Având în vedere că afecțiunile cardiovasculare se numără printre principalele cauze de deces, migrarea către o alimentație bazată mai mult pe plante ar putea duce la o viață mult mai lungă pentru mulți dintre noi.
-
Combaterea astmului
Incidența astmului este în creștere cu fiecare an care trece, în special în rândul copiilor. Unele cercetări indică băuturile carbogazoase și ouăle ca fiind printre cei mai importanți factori. Pe de altă parte, adăugarea mai multor fructe și legume în alimentație reduce riscul de dezvoltare a astmului alergic. Un studiu recent arată că două porții de legume pe zi pot reduce cu până la 50% riscurile apariției astmului la copii.
-
Mai multă putere pentru creier
Așa cum am tot spus, mai mult colesterol înseamnă blocarea mai multor artere și afectarea mai multor organe. Creierul nu face nici el excepție de la regulă. Grăsimile saturate și grăsimile trans – care se găsesc în produsele lactate, carne și în cele prăjite – pot crește riscul bolii Alzheimer și a altor afecțiuni cognitive. O dietă pe bază de plante evită aceste alimente și este bogată în antioxidanți, folat și vitamina E, care pot oferi un efect protector.
-
Nu te expune antibioticelor
Nu că ar fi o informație secretă, dar majoritatea animalelor crescute pentru carne sunt ținute înghesuite într-un număr nenatural de mare în ferme. Acestea fiind un mediu propice pentru boli și permițând o răspândire rapidă, animalele sunt îndopate cu o varietate de antibiotice pentru a le apăra în fața bolilor – animale pe care ajungem să le mâncăm la final. Un studiu susține că aceasta este principala metodă care încurajează apariția bacteriilor rezistente la antibiotice și care pun viața oamenilor în pericol.
-
Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră
Am menționat deja cum creșterea animalelor necesită un număr uriaș de resurse, dar chiar și dincolo de acestea, tot mai avem consecința emisiilor de gaze. De fapt, 18% din toate emisiile de gaze cu efect de seră din lume sunt produse doar de către crescătoriile de animale destinate producției de carne. Dacă am alege cu toții să reducem substanțial consumul de carne, efectul ar fi unul în lanț: mai puține emisii de gaze, în timp ce resursele agricole și de apă ar putea fi direcționate în altă parte.
-
Pentru gust!
Dincolo de beneficiile de sănătate și impactul asupra mediului înconjurător, criteriul cel mai natural și puternic după care alegem mâncarea rămâne același: gustul. Există o varietate atât de mare a mâncărurilor făcute din plante încât acoperă toate gusturile și preferințele.
SanoVita și-a asumat încă de la înființare rolul de a educa și de aduce oferta de produse alimentare exclusiv vegetale pe piața românească. Am fost pionieri printr-o abordare nouă asupra alimentației, am fost primii care au introdus fulgii de cereale și am îmbogățit neîncetat oferta de produse, venind mereu cu ceva nou. La împlinirea a 25 de ani de activitate ne reafirmăm rolul de inovatori și lideri în tranziția consumatorilor români către un regim alimentar mai sănătos și cu un impact pozitiv asupra mediului.