4 ingrediente nelipsite din orice bucătărie
Există ingrediente de care nu toată lumea știe, dar care se dovedesc a fi de mare ajutor în bucătărie, furnizând un plus de nutrienți sau savoare multor rețete și preparate vegane. Patru astfel de ingrediente care nu ar trebui să-ți lipsească sunt năutul, amestecul de legume, glutenul din grâu și amidonul de porumb. Pentru a descoperi mai multe despre ele, îți arătăm în continuare câteva lucruri esențiale și întrebuințări, pentru a le integra mai ușor în preparatele tale preferate sau chiar în unele noi.
Năutul
Boabele de năut fac parte din familia leguminoaselor și au devenit un ingredient apreciat, mai ales grație celebrului humus, care poate fi adaptat în multe combinații (humus verde, roșu, cu avocado). Cu toate acestea, năutul este cultivat de mii de ani în Orientul Mijlociu și folosit într-o varietate de preparate, însă nu multă lume știe cât de versatilă este această leguminoasă.
Năutul este bogat în vitamine și minerale, reprezentând o sursă importantă de mangan, cupru (aproximativ 70% din necesarul zilnic, calculat la 100 de grame de năut uscat), fosfor, zinc, potasiu, magneziu și fier. De asemenea, acesta conține întreg complexul de vitamine B (cu excepția vitaminei B12), dar în cantități considerabile vitaminele B9, B1 și B6. Năutul conține 20% proteine, în cazul năutului uscat, și 12 grame de fibre (la fiecare 100 de grame de năut uscat), ceea ce îl face o alegere perfectă pentru îmbunătățirea digestiei, menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge și reglarea greutății, asigurând pentru o perioadă mai lungă senzația de sațietate.
Năutul poate fi integrat cu ușurință în mâncăruri mai tradiționale, în ciorbe, tocănițe, chiftele sau în altele orientale, precum falafel, salate, curry. Indiferent de gusturi, este imposibil să nu regăsești o rețetă în care să poți include cu succes năutul. Poți găsi mai multe preparate în care să pui năut printre rețetele Sano Vita.
Amestecul de legume
Amestecurile de legume sunt perfecte pentru a adăuga savoare preparatelor tale, fie că vorbim despre ciorbe, supe, tocănițe sau diverse mâncăruri de legume. Cu toate acestea, de multe ori nu găsești cele mai sănătoase produse care să te ajute în a oferi un plus de savoare mâncării. Avem noi soluția – te poți baza oricând pe amestecurile de legume de la Sano Vita, care conțin doar legume, verdețuri și condimente deshidratate. Poți opta pentru amestecul simplu de legume sau amestecul de legume ardelenesc, ușor picant.
Glutenul din grâu
Glutenul din grâu este un ingredient asemănător făinii, obținut prin hidratarea făinii de grâu și procesarea ei pentru extragerea glutenului pur. 100 de grame de gluten de grâu are 350-400 kcal, dar nu mâncăm cantități mari, ci îl folosim de regulă ca agent de legare sau îngroșare. Glutenul are însă un conținut redus de grăsimi, mai exact aproximativ 2-4%, în funcție de produs. Acesta este bogat în proteine (70-75%) și minerale, precum seleniu, fier, fosfor, calciu și cupru. La fel ca orice alt aliment, ar trebui să integrezi cu moderație glutenul de grâu în preparatele tale, deoarece unele studii au arătat că glutenul consumat în cantități mari ar putea afecta sănătatea intestinului în cazul persoanelor cu susceptibilitate de boli inflamatorii intestinale. De asemenea, glutenul din grâu este contraindicat persoanelor care suferă de boala celiacă – însă ar putea fi de folos persoanelor cu intoleranță la soia.
Fiind extrem de puternic și concentrat, glutenul din grâu poate ajuta la prepararea aluaturilor, ajutând aluatul crud să crească și oferindu-i elasticitate. Glutenul din grâu este ușor de utilizat și extrem de util în rețetele ce conțin tipuri de făină cu puține proteine, precum cele de secară și grâu integral, sau în rețete cu extra ingrediente, cum ar fi nucile, semințele și fructele uscate.
Pentru a ține mai mult timp și pentru a-și păstra proprietățile, poți păstra glutenul din grâu în congelator.
Amidonul de porumb
Asemenea glutenului din grâu, amidonul de porumb este un ingredient des folosit pentru a îngroșa supe, tocănițe, sosuri, plăcinte sau deserturi și îl putem regăsi totodată în făină, pâine sau paste făinoase. Este imperioasă prepararea lui termică, fiindcă nu îl consumăm în preparate reci, ci trebuie fiert/gătit. Altfel, este indigest. Amidonul se regăsește într-o varietate de alte plante, precum cereale (grâu, ovăz, orz, secară, orez), anumite legume (cartof, mazăre verde) și leguminoase (linte, năut, fasole) și reprezintă o importantă sursă energetică pentru organism, fiind un carbohidrat complex.
Amidonul de porumb conține 90% carbohidrați, între 0,1-0,3% proteine și lipide și zero fibre. Acesta ar trebui consumat cu moderație, însă nu este nicidecum contraindicat în diete. 1-2 linguri (8-16 grame) de amidon de porumb adăugate în diverse mâncăruri preparate prin fierbere sau coacere (nu prin prăjire și fără grăsimi adăugate) pot menține senzația de sațietate.
Deoarece nu conține deloc fibre și are un indice glicemic ridicat, amidonul de porumb poate urca rapid nivelul glicemiei, motiv pentru care pacienții cu diabet trebuie să fie precauți la consumul acestuia și să monitorizeze atent cantitățile. O lingură rasă de amidon (8 grame) conține 7 grame de carbohidrați și 30 kcal. Altfel, poți consuma amidon de porumb fără gluten dacă suferi de boala celiacă. De asemenea, amidonul de porumb crește nivelul de energie, stimulează bacteriile benefice din colon și sprijină digestia. Astfel, te poți bucura de amidonul de porumb atât timp cât îl consumi cu moderație și într-o dietă echilibrată.
Nu în ultimul rând, amidonul de porumb are și alte întrebuințări pe lângă gătit. El poate fi folosit și în casă pentru a scoate pete de pe diverse țesături, apretarea hainelor, ameliorarea arsurilor solare sau chiar drept șampon uscat.
Așadar, poți utiliza cu încredere toate cele trei alimente pe care le-am detaliat în acest articol. Ele pot fi integrate cu ușurință în diverse mâncăruri pentru a le îmbunătăți gustul sau textura. Ține însă cont să le consumi cu moderație și să le eviți în cazurile particulare – fără gluten din grâu dacă suferi de boala celiacă și mai puțin amidon dacă suferi de diabet!
Informații nutriționale validate de Loredana Lăpușanschi, Dietetician Clinician, Telomera Clinic.