Acasă Gătesc gustos 9 lucruri pe care le putem face pentru a evita risipa de alimente

9 lucruri pe care le putem face pentru a evita risipa de alimente

0
9 lucruri pe care le putem face pentru a evita risipa de alimente

Cu toții am trecut – și cei mai mulți dintre noi încă trec – prin febra cumpărăturilor de alimente în neștire, gândindu-ne la faptul că trebuie să avem întotdeauna la îndemână produsele necesare în momentul în care ne apucăm de gătit. Dar ce se întâmplă atunci când alimentele pe care le păstrăm cu grijă în cămara sau frigiderul nostru se strică sau au depășit termenului de valabilitate și suntem nevoiți să le aruncăm?

Numeroase studii științifice arată faptul că, la nivel global, aproximativ o treime din alimentele produse pentru consumul uman se risipesc sau se pierd, ceea ce generează costuri economice, ecologice și sociale uriașe. În România, risipa alimentară ajunge să atingă pragul de 6.000 de tone pe zi, în condițiile în care există oameni care întâmpină dificultăți în procurarea hranei de zi cu zi.

Iată câteva lucruri pe care le putem face cu toții pentru a reduce, dacă nu chiar a evita risipa de alimente (și bani).

1. Întocmirea unei liste de cumpărături

O listă de cumpărături nu pare un lucru chiar atât de greu de realizat. Planificarea meselor pe care dorești să le gătești în decurs de o săptămână te poate ajuta să alcătuiești o listă cu produsele și ingredientele necesare; ține-te de listă când ajungi la magazin și rezistă tentațiilor de moment de a cumpăra și altceva. Acest prim pas este foarte important în combaterea risipei alimentare.

2. Ține cont de data expirării.

Ni se întâmplă tuturor să cumpărăm un produs, să uităm de el și să-l aruncăm ulterior pentru că a depășit termenul de valabilitate. Neplăcut, frustrant și costisitor, nu-i așa? Ei bine, pentru a evita astfel de momente, este indicat să verificăm datele de expirare atunci când suntem în magazin și să cumpărăm produse care se apropie de acea dată doar dacă avem convingerea că urmează să folosim acel produs imediat. Deasemenea, verifică periodic alimentele din frigiderul tău, pentru a evita uitarea alimentelor în raftul frigiderului.

3. Nu pleca la cumpărături pe stomacul gol.

Poate îți sună ciudat acest lucru, dar este cât se poate de adevărat. De multe ori se întâmplă să plecăm la cumpărături atunci când ne este foame și să punem în coș alimentele pe care le poftim dar care, mai târziu, nu ne mai entuziasmează la fel de mult când ajungem acasă. Știm prea bine ce avem de făcut în această situație: mănâncă înainte de te plimba printre raioanele magazinelor și nu uita de lista de cumpărături.

4. Congelatorul, un prieten de nădejde!

Dacă se întâmplă să cumpărăm anumite alimente sau produse care sunt mai pretențioase  când vine vorba de depozitare, atunci congelatorul ne sare în ajutor. Nu te sfii să congelezi  alimente ca pâinea, fructe și legume sau alte ingrediente pe care le poți folosi cu ușurință după ce le decongelezi. La fel de ușor putem proceda și cu resturile de mâncare gătită, pentru a evita aruncarea acestora.

5. Folosește-ți creativitatea.

Acest lucru ți se poate părea interesant și chiar te poate scuti de timpul pe care îl petreci gândind un alt fel de mâncare. De cele mai multe ori folosim ingrediente în exces atunci când facem de mâncare și nu reușim să consumăm totul la o singură masă. Fructifică ceea ce a mai rămas și folosește resturile în alcătuirea unei alte mese delicioase. Astfel, putem economisi timp, resurse financiare și putem preveni foarte ușor risipa de alimente.

6. Axează-te pe alimente greu perisabile.

Câteva dintre alimentele care sunt nelipsite din casele noastre ne pot provoaca dificultăți atunci când vine vorba de termenul de valabilitate și de perioada în care le putem utiliza după deschidere. Din fericire, tot mai multe produse perisabile se pot înlocui fără nicio problemă cu produse neperisabile. De exemplu, băutura vegetală din ovăz poate fi un înlocuitor excelent al laptelui de origine animală în multe rețete culinare.

7. Alege produse versatile.

Năutul, de exemplu, este un aliment ideal care poate fi folosit în preparate dintre cele mai diverse. Acest aliment minune poate fi gătit în mai multe moduri (supă cremă, paste cu năut, humus, salate), astfel că nu trebuie să arunci ceea ce a mai rămas din punga desfăcută. Quinoa, orezul, semintele de chia sau cuș-cușul sunt doar câteva dintre alimentele de origine vegană care se pot utiliza în multe tipuri de preparate.

8. Fii cu băgare de seamă la ofertele promoționale.

Ofertele promoționale ne fac adesea cu ochiul, iar atunci când ajungem la ele suntem tentați să ignorăm cu ușurință toate planurile pe care le-am stabilit anterior. Dacă produsele aflate la ofertă nu sunt pe lista de cumpărături, încearcă să reziști tentației de a le achiziționa și treci mai departe. Astfel, nu riști să cumperi ceva ce poate sfârși expirat pe ușa frigiderului.

10. Un spațiu de depozitare ordonat.

Pentru a preveni și mai mult risipa de alimente, organizează-ți produsele astfel încât să poți observa cu ușurință ceea ce îți lipsește și trebuie cumpărat din nou. Recomandăm ca produsele cumpărate recent să fie poziționate în spatele produselor pe care le aveai deja în depozit. În acest fel, rotim alimentele de pe raft și nu riscăm să depășească termenul de valabilitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.