Acasă Rețete Mic dejun sănătos Arpacaș cu sos de mălai

Arpacaș cu sos de mălai

0
Arpacaș cu sos de mălai

 

Arpacașul, des întâlnit în mâncărurile autohtone, poate fi folosit pentru un desert sățios, aromat și cremos, datorită cremei de mălai pe care o recomandăm alături de acest preparat. Pe lângă faptul că este ușor de pregătit, această rețetă de arpacaș aromatizat, cu cremă din mălai, este perfectă pentru orice gustare sau chiar pentru un mic dejun luat în grabă, desertul putând fi păstrat cu ușurință la frigider.

TIMP DE PREPARARE   45 minute 

PORȚII  10

TIP REȚETĂ  Desert

DIFICULTATE   Scăzută

PRINTEAZĂ REȚETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente pentru arpacaș aromatizat:

Ingrediente cremă de mălai:

Vrei să pregătești rețeta? Cumpără produsele!

Crema de cocos

Zahar brut

  Mod de preparare arpacaș aromatizat:

  • Pune grâul (arpacașul) la fiert în apă cu sare, la foc mic, amestecând din când în când pentru a nu se lipi pe fundul vasului.
  • Spre final, atunci când grâul este aproape fiert, adaugă zahărul și crema vegetală de cocos. Mai fierbe conținutul puțin, până când o lingură înfiptă în arpacaș stă dreaptă. Dacă lingura nu se mișcă, înseamnă că arpacașul este gata și îl poți lua de pe foc.
  • Răstoarnă grâul într-un vas încăpător și adaugă nuca, esența, fructele confiate și amestecă bine totul.
  • Pune grâul fiert și aromatizat pe platouri și servește-l împreună cu crema de mălai.

  Mod de preparare cremă de mălai:

  • Pune apa la foc mic într-o oală, iar în momentul în care a ajuns la fierbere adaugă mălaiul în ploaie, amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloașelor. Fierbe mălaiul 10 minute, apoi ia vasul de pe foc și lasă-l la răcit.
  • După ce s-a răcit, dă crema la blender împreună cu celelalte ingredientele.
  • Poți păstra crema de mălai la frigider și o poți folosi drept garnitură pentru diverse deserturi.

  Știai că?

  • Arpacașul este produs prin decorticarea boabelor mai multor tipuri de cereale, cel mai întâlnit și folosit în bucătăria autohtonă fiind arpacașul de grâu.
  • Carbohidrații sunt componenta principală a grâului, între aceștia, fibrele fiind un bun sprijin pentru digestie și sănătatea intestinală. Mineralele regăsite în grâu sunt condiționate de solul în care este crescut. Chiar și așa, grâul îți oferă cantități importante de seleniu, mangan, fosfor, cupru sau acid folic, cunoscut și drept vitamina B9.
  • Dacă nu suferi de boala celiacă și te poți bucura de grâu, acesta ajută sistemul digestiv și poate reduce riscul apariției cancerului de colon.
  • Laptele și crema din cocos sunt alimente obținute din pulpa nucilor de cocos și sunt folosite în preparate tradiționale de pe tot Globul. Câteva elemente nutriționale ale cremei de cocos includ fier, magneziu, mangan, cupru, potasiu.
  • Mălaiul poate avea texturi și culori diferite, în funcție de modul de producere și tipul porumbului din care este obținut. Porumbul din care se face mălaiul poate fi măcinat mai fin sau mai mare, iar diferitele tipuri de mălai astfel obținute sunt specifice anumitor preparate sau culturi de pe Glob.
  • Mălaiul are mai puține calorii și mai puțini carbohidrați decât alte cereale. Porumbul are profiluri unice de nutrienți și substanțe fitochimice în comparație cu alte cereale integrale. Substanțele nutritive și fitochimice din porumb includ vitamine (A, B, E și K), minerale (magneziu, fosfor și potasiu), acizi fenolici (acid ferulic, acid cumaric), carotenoide, flavonoide (antocianine) și fibre. Din ce în ce mai multe dovezi științifice au arătat că un consum regulat de mălai integral scade riscul de a dezvolta boli cronice precum bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 și obezitatea și îmbunătățește sănătatea digestivă.
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Arpacas cu sos de malai
Autor
Publicat la
Timp preparare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.