Acasă Sport și fitness Calmeaza arsurile solare cu ingrediente naturale! Remedii simple si ieftine pentru pielea ta

Calmeaza arsurile solare cu ingrediente naturale! Remedii simple si ieftine pentru pielea ta

0
Calmeaza arsurile solare cu ingrediente naturale! Remedii simple si ieftine pentru pielea ta

Stiai ca expunerea la soare nu iti ofera doar beneficii estetice sau pentru sanatate, dar te poate ajuta sa combati starile depresive? Totusi, chiar daca esti foarte atenta, briza si apa marii (sau a piscinei) te pot pacali: iti ofera senzatia de racorire si efectul soarelui il simti abia cand pielea iti este deja afectata.

Vara aduce, pentru multi dintre noi, vacanta petrecuta pe litoral sau weekenduri de relaxare la piscina. Ne odihnim, respiram aer curat si ne bronzam. Stim cat de mult iti place sa ai o piele colorata de soare, aceasta este un fel de simbol al vacantei, al destinderii si al bateriilor incarcate suficient cat sa faci fata sarcinilor de acasa si de la serviciu pentru restul anului. In plus, bronzata te simti mai frumoasa, mai increzatoare in tine si asta se reflecta pozitiv, atat asupra lucrurilor pe care le intreprinzi, cat si asupra relatiilor tale cu cei din jur.

Pentru a nu ne afecta sanatatea, expunerea la soare trebuie facuta treptat, cu pielea protejata de lotiuni solare si, contrar opiniei populare, numai la pranz. Daca nu suntem atenti la aceste lucruri riscam sa ne ardem si, din cauza disconfortului pe care il produce arsura, ne putem strica vacanta.

Pentru a combate efectele neplacute ale soarelui, alege dintre remediile naturale recunoscute.

Fulgii de ovaz

Fulgii de ovaz au proprietati de calmare si regeneratoare pentru pielea ta. Pune cativa pumni de fulgi de ovaz intr-un tifon si strange-l bine pentru a forma un saculet. Scufunda-l in apa pana cand se imbiba suficient, apoi tamponeaza-te cu el pe zonele afectate de soare. Repeta operatiunea din 2 in 2 ore.

O varianta si mai buna este sa te racoresti facand o baie de cel putin 30 de minute, in apa calduta (spre rece), dupa ce in prelabil ai scufundat in cada saculetul cu pricina si l-ai lasat macar 15 minute. Avand in vedere ca dintr-o punga de un kilogram, care are un pret mai mic de 6 lei, poti sa iti pregatesti 3-4 bai de acest gen, este destul de greu sa gasesti un remediu mai ieftin de atat.

baie relaxanta

Ceaiurile cu tanin

Taninul (acidul tanic) este o substanta vegetala cu gust astringent si proprietati antiseptice prezenta in ceaiuri, cafea si unele fructe. Cel mai simplu remediu pentru pielea arsa de soare il reprezinta compresele cu ceaiuri concentrate (si reci) care contin acest compus: ceaiul de salvie, ceaiul verde, ceaiul negru, ceaiul de matase de porumb. Pe pleoape, poti sa aplici direct comprese cu pliculete de ceai, imbibate de apa fierbinte si apoi racite.

Amidonul de porumb

Amidonul de porumb se foloseste pentru arsurile solare intr-un mod similar cu fulgii de ovaz si are, la randul sau, proprietati calmante si regeneratoare. Adauga o cana de amidon de porumb in apa din cada, lasa-l sa se dizolve si fa o baie de 30 de minute. Pentru fata, poti sa prepari o crema din amidon cu cateva picaturi de apa, o amesteci pana devine ca o pasta si apoi o aplici. Se lasa sa actioneze 30 de minute.

Castravetii/Cartofii

Si legumele te pot ajuta sa iti refaci pielea iritata de soare, in special castravetele si cartoful. Fie pui feliile de legume direct pe zona afectata, fie folosesti pasta din legumele date prin razatoare sau pasate. Avantajul este ca, in acest ultim caz, nutrientii vor patrunde mai rapid in pielea ta, deci efectul va fi mai rapid.

Otetul de mere

Si otetul alb, mai ales cel de mere, are proprietati recunoscute de calmare a pielii. Este insa prea tare pentru a fi aplicat simplu: mai ales daca pielea este foarte afectata de soare poate sa provoace usturime puternica. Efectele benefice ale otetului se obtin prin adaugarea a doua cani de otet in apa calduta din baie.

Aloe vera

Exista pe piata foarte multe creme care contin aloe vera, tocmai pentru ca aceasta planta aduce organismului uman multiple beneficii, intre care cele aplicabile pielii se afla pe primul loc. Din acest motiv, daca nu ai planta de aloe in casa, merita sa o pui pe lista de achizitii. Gelul extras din aloe vera are proprietati antiseptice, antiinflamatoare si de calmare. Aplicat pe pielea afectata de soare o va calma, va reduce roseata si usturimea si va grabi vindecarea. Un efect similar gelului comercializat in magazine il vor avea remediile pregatite acasa, dar cu costuri mult mai mici: frunzele cele mai mari de aloe, groase si pline de lichid, se vor despica pe mijloc si aplica pe zonele afectate.

Bicarbonatul de sodiu

O baie in apa calduta in care adaugi doua cesti de bicarbonat de sodiu creeaza un mediu alacalinizat si poate sa faca minuni pentru pielea ta arsa de soare, iar acest remediu este la indemana pentru majoritatea gospodinelor, pentru ca rareori se intampla sa lipseasca din camara. Pentru ten, pregateste o masca similara celei cu amidon de porumb prezentata mai sus si las-o sa actioneze timp de 5 minute.

Mierea

Inca din antichitatea mierea era folosita pentru o importanta serie de tratamente naturale, intre care se numara si arsurile solare, intrucat are proprietati antiseptice si de calmare. Fa economie pregatindu-ti propriile masti calmante, amestecand miere cu albus de ou, suc de castraveti sau ceai de musetel.

Recomandari alimentare in caz de arsuri solare

In primul rand, in perioada in care se manifesta arsurile solare, nu uita sa bei multa apa. In prezenta ei, corpul tau isi va putea desfasura optim procesele interne obisnuite, la care acum s-a adaugat inca una: cea de regenerare. Hidratarea are un rol crucial in mentinerea sanatatii tale, mai ales in aceasta perioada.

Ajuta-ti organismul, fa-i munca de vindecare mai simpla prin consumul de fructe si legume. Specialistii in nutritie recomanda si consumul de fructe sau legume care contin Vitamina C, cea care are rolul de a reduce inflamatia. E important sa nu uitam si de factorul de protectie solara pentru a preveni nu doar arsura și mai ales riscurile asociate ei.

Arsurile solare sunt neplacute, o stim bine, speram insa ca de acum o sa le puteți preveni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.