Chec vegan, pentru toate gusturile
Știi că este sărbătoare atunci când simți mirosul de cozonac sau de chec în toată casa – și asta mai ales atunci când nu e o perioadă de sărbători! Nu ne dăm seama de ce, dar nimic nu se compară cu checul făcut de mama sau de bunica la ocazii speciale. Iată o rețetă cu care poți să recreezi acest sentiment pentru cei dragi din jurul tău. Chef Daniela Dan ne împărtășește rețeta ei de chec vegan, care a fost apreciată de fiecare dată de musafiri, indiferent de gusturi și stiluri alimentare. Îți garantăm că, după cel îl vei scoate din cuptor, toată casa va mirosi a sărbătoare!
TIMP DE PREPARARE 60 minute
PORȚII 6
TIP REȚETĂ Desert
DIFICULTATE Scăzută
PRINTEAZĂ REȚETA
Ingrediente:
- 360 ml lapte migdale (sau soia, orez etc)
- 2 lingurițe oțet de cidru de mere
- 230 grame zahăr brut
- 110 ml ulei
- 100 g nucă
- 1 fiolă esență vanilie
- 250 grame făină albă
- 3 linguri amidon de porumb
- 3/4 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță praf de copt
- 3/4 linguriță sare
Mod de preparare:
- Încălzește cuptorul la 180 grade Celsius.
- Într-un castron mare, amestecă laptele de migdale (sau alt tip de lapte vegetal) și oțetul. Lasă în repaus aproximativ 5 minute.
- După cele 5 minute, adaugă zahărul, uleiul și esența de vanilie și amestecă, până când conținutul devine spumos.
- Separat, făina, amidonul de porumb, bicarbonatul de sodiu, praful de copt și sarea se cern împreună printr-o sită pentru făină.
- Adaugă ingredientele uscate peste ingredientele umede și amestecă-le până la omogenizare.
- Adaugă nuca în compoziție și continua să amesteci.
- Toată compoziția se cântărește și se împarte în mod egal în 2 părți. Se pune în forma pentru pâine și se coace timp de 22-25 minute, sau până când scobitoarea introdusă în centrul blatului iese curată.
- Se lasă la răcit în bucătărie, aproximativ 15 minute, pe suporturi care permit pătrunderea aerului în partea de jos. Apoi, se scoate din tăvi și se lasă să se răcească de tot.
Știai că?
- Checul există de pe la 1700, a apărut în Marea Britanie și se numea “pound cake”. Un pound înseamnă o livră, adică aproximativ jumătate de kilogram. De atât era nevoie din fiecare din cele 4 ingrediente principale – unt, făină, ouă, zahăr – pentru realizarea prăjiturii, care ajungea să cântărească 4 pounds, deci 2 kg.
- Prăjitura se pregătește și în Franța, sub numele ”quarte-quarts”
- În timp, rețetele au tot fost adaptate, fiind diferite de la țară la țară și de la regiune la regiune.
arata bine măi! mulțumim de împărtășire. îmbrățișări de la noi.