Acasă Sport și fitness De ce somnul si hidratarea sunt atat de importante?

De ce somnul si hidratarea sunt atat de importante?

0
De ce somnul si hidratarea sunt atat de importante?

fata dormindDe ce dormim?

De ce organismul nostru are nevoie de somn? Conform cercetarilor, inca nu stim exact; este un mic mister. Insa descoperim din ce in ce mai multe despre numeroasele feluri neasteptate in care somnul ne influenteaza organismul.

Amintim cateva dintre beneficiile somnului asupra organismului.

Odihna

Cel mai evident beneficiu al somnului este chiar proprietatea sa de refacere a organismului. Cei mai multi oameni se simt mai bine si chiar arata astfel dupa un somn profund. Cum se intampla aceasta? Ultimele cercetari stiintifice au relevat faptul ca cele mai multe functii de regenerare a organismului se desfasoara in timpul somnului. Atunci cand intrati in faza de somn profund, din glanda pituitara se elibereaza hormonii de crestere. Daca, in cazul copiilor, acesti hormoni ajuta la dezvoltarea lor normala, adultilor le sunt necesari pentru: intarirea oaselor, cresterea masei musculare, arderea grasimii din corp, functionarea organelor interne, mentinerea productiei de insulina si stimularea sistemului imunitar. Somnul reface toate tesuturile din organism.

Invatarea si memorarea

Noile informatii sau aptitudini sunt invatate si memorate mult mai bine dacă aveti parte de un somn bun si odihnitor inainte de aceste actiuni.

Pana cand nu dormiti profund, chiar si cele mai importante informatii raman in memoria temporara. Iar somnul le confera informatiilor nu numai un caracter permanent, ci si unul mai profund.

Pe langa partea de memorare, somnul ajuta creierul sa organizeze mai bine informatia si sa o integreze in context cu alte amintiri, precum si cu valorile si credintele tale.

Sanatatea mintala

Cu totii am vazut din proprie experienta care sunt efectele unui somn prost asupra starilor emotionale si mintale. Cu cat creste perioada in care calitatea somnului este slaba, cu atat creste si nivelul de stres, de tristete, de furie si de epuizare mintala, iar nivelul de optimism si sociabilitate scade. Afectiunile cronice legate de somn, precum insomnia, sunt corelate cu depresie, anxietate si tulburari mintale.

somn adancImunitatea

Melatonina este un hormon secretat de glanda pineala a creierului; ea ne mentine ritmul circadian, ajutandu-ne sa simtim starea de somnolenta. Melatonina se produce in cantitati mai mari atunci cand este intuneric si in cantitati mai mici cand este lumina. Acest ciclu poate fi perturbat de luminile puternice din timpul serii sau prin expunerea la prea putina lumina naturala in timpul zilei. Totodata, melatonina este un puternic antioxidant, care mentine sistemul imunitar puternic si sanatos.

Prevenirea afectiunilor: obezitate si diabet

Persoanele care dorm in mod obisnuit sub 6 ore pe noapte sunt mult mai predispuse sa aiba un indice de masa corporala mai mare decat cele care dorm 8 ore pe noapte. In acest sens, studiile au relevat faptul ca persoanele care dormeau 5 ore pe noapte erau cu 70% mai predispuse la dezvoltarea obezitatii decat cele care beneficiau de 7-9 ore de somn. Lipsa somnului afecteaza productia hormonilor implicati in procesul de hranire si metabolizare a glucozei, inclusiv cortizolul si insulina. Somnul neadecvat, chiar si pentru cateva zile, scade nivelul de leptina (hormon care suprima foamea) si creste nivelul de grelina (hormon care stimuleaza foamea). Totodata, cei care au o calitate mai scazuta a somnului si dorm mai putin de 5 ore pe noapte au un nivel mai ridicat de toleranta la glucoza, acesta fiind primul pas catre dezvoltarea diabetului.

Cum iti poti imbunatati calitatea somnului?

  • Evita cofeina, alcoolul, nicotina si alte substante excitante care afecteaza somnul!
  • Mentine un mediu placut, linistit si relaxant in camera de dormit, fara TV sau laptop!
  • Formeaza-ti o rutina inainte de a adormi, precum cititul unei carti sau o baie calda!
  • Nu aprinde lumini puternice daca te trezesti in timpul noptii (va afecta nivelul de melatonina)!
  • Efectueaza zilnic miscare in aer liber!
  • Alege alimente usoare pentru cina si nu manca chiar inainte de a te culca! Consuma alimente care stimuleaza somnul si contin triptofan: fulgi de ovaz, banane, seminte de dovleac, de floarea-soarelui sau de susan, migdale, cereale integrale, miere!
  • Nu face sport cu cel putin trei ore inainte de ora de culcare!
  • Respecta orele de somn si de trezire pe tot parcursul saptamanii!

hidratare intensa

Hidratarea

Corpul nostru este in proportie de 60% apa si fiecare celula din organism contine apa. Apa este mediul in care se desfasoara toate procesele noastre metabolice, precum digestia, asimilarea substantelor nutritive, circulatia, producerea salivei, transportul substantelor nutritive, mentinerea temperaturii corpului, eliminarea toxinelor si multe altele. Apa este vitala pentru supravietuirea noastra si, in general, putem rezista doar cateva zile fara ea.

Motivul principal pentru care bem apa este de a inlocui ceea ce organismul nostru elimina prin procesul intestinal, prin transpiratie si prin expiratie. Persoanele active sau cele care traiesc in medii foarte calde vor pierde mai multa apa si, prin urmare, necesitatea de a o inlocui va fi mai mare. Pentru cei care traiesc intr-un mediu temperat si care nu practica foarte mult sport, ar fi indicat ca senzatia de sete sa fie cea care determina cantitatea de apa bauta.

Chiar daca majoritatea lichidelor (inclusiv ceaiul, cafeaua sau sucurile) pot contribui la necesarul zilnic de apa, cu siguranta, cel mai indicat lichid este apa, deoarece atat alcoolul, cat si cofeina cresc gradul de eliminare a apei din organism, contribuind la deshidratare. Acest efect nedorit este cu usurinta prevenit prin aducerea unui aport mai mare de apa in organism.

Cata apa trebuie sa bem pe zi ?

Sunt recomandate intre 5 si 8 pahare de apa zilnic, deoarece beneficiile consumului de apa sunt multiple si importante pentru: cresterea ratei metabolismului bazal, prevenirea pietrelor la rinichi si a afectiunilor cardiovasculare, cresterea nivelului de energie si de concentrare, imbunatatirea tranzitului intestinal si a controlului greutatii corporale, scaderea retentiei de apa si tonifierea pielii.

Asadar, pentru un stil de viata sanatos si echilibrat, pe langa atentia acordata alimentelor naturale, aceste doua aspecte importante – odihna prin somn si o buna hidratare cu apa –nu sunt deloc de neglijat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.