Acasă Sport și fitness Descopera trucul psihologic care te determina sa iubesti sportul!

Descopera trucul psihologic care te determina sa iubesti sportul!

0
Descopera trucul psihologic care te determina sa iubesti sportul!

sport miscareMai mult ca sigur ca pe lista ta de rezolutii sanatoase pentru noul an (care a inceput de aproape o luna) s-a aflat si „Voi face mai multa miscare” sau  „Voi (re)incepe sa merg la sala”. Dar de la a spune pana la a face este cale lunga si cu totii stim teoria, in timp ce practica ne omoara… De aceea, in articolul de fata iti dezvaluim cum te poate ajuta stiinta sa faci alegeri mai sanatoase apropo de sport, in 2020, pentru a trai mai bine in urmatoarele luni.

Nu ai timp de sport si sala? Descopera cateva trucuri ca sa faci miscare fara sa iti dai seama!

De ce ti-e atat de greu sa faci sport

Sigur ai o cunostinta pasionata de mersul la sala, care isi duce copilul la gradinita si apoi baga 45 de minute de antrenament de 3 ori/saptamana, iti povesteste cat de energizata se simte de fiecare data (desi este treaza de la ora 06:00) si te determina sa te intrebi cum de ea poate si tu nu. Ei bine, nu multi dintre noi iubesc miscarea in mod natural: stim ca este sanatos sa faci sport, dar nu il consideram ceva distractiv. Din punct de vedere al evolutiei, ar trebui sa fie invers: stramosii nostri depindeau (pentru supravietuire) de cat de repede alergau, daca stiau sau nu sa inoate si de abilitatea de a ridica greutati – toate acestea le-au conferit un avantaj pe scara evolutiei.

greutati mers la salaDar, in timp ce selectia naturala ne-a dezvoltat corpurile pentru miscare eficienta (degete scurte, usor de stabilizat; acumularea si eliberarea de energie prin tendonul lui Ahile; gat care mentine capul nemiscat in timpul alergarii), creierul uman s-a dezvoltat pentru a ne semnaliza pierderea inutila de energie. In evolutia umana, lipsa caloriilor din alimentatia zilnica era ceva comun (unii vanatori-culegatori consumau doar 2.200 kcal/zi, conform specialistilor), iar indivizii care pierdeau masa musculara inutil (facand miscare cand nu era necesar) nu ar fi fost deloc avantajati, dimpotriva.

Trucul psihologic care te ajuta sa iubesti miscarea

inotPentru a te apuca de sport de la 1 ianuarie incolo si a nu abandona ideea extrem de rapid, trebuie sa te asiguri – in primul rand – ca esti pregatita fizic si psihic de asta: ca nu ai nicio afectiune care sa interzica anumite tipuri de sport, ca ai incredere in tine, esti incurajata de cei din jur si faci un sport care iti place. Pasul 2: fa-ti un plan de atac – fixeaza in ce zile si la ce ore e cel mai bine pentru tine sa faci sport si tine-te de ele; alege un tip de miscare preferat; incepe cu 10 minute/zi si creste treptat durata, pana la ajungi la cel putin 30 de minute/zi. Te-ar ajuta mult sa imparti acest efort fizic cu cineva: mergi la sala alaturi de o prietena, va veti incuraja si motiva reciproc in lunile care urmeaza.

Descopera de ce miscarea este izvorul tineretii, pe blogul Sano Vita!

Evident, daca nu stii nici sa inoti, nici sa mergi cu bicicleta, iar ideea de a alerga in parc dimineata sau seara ti se pare la fel de imposibila ca mersul la sala, atunci este timpul sa reevaluezi situatia si sa mizezi pe ceea ce specialistii numesc „a pune ispitele la pachet”. Metoda presupune combinarea unui comportament dorit si placut cu un comportament care nu iti face placere, cu restrictionarea celui dintai.

alergat in parc joggingCu alte cuvinte, daca ti-ai impune sa asculti muzica preferata sau audiobook-uri doar in timp ce faci miscare in casa, alergi prin parc sau pe banda, la sala, atunci asta te va determina sa astepti cu nerabadare cele 45 de minute de jogging, de exemplu, pentru ca – odata cu sportul – vei primi o recompensa imediata si placut, iar si asta te va incuraja sa mentii acest comportament sanatos pe timp indelungat. Astfel, creierul tau va invata, in timp si pe termen lung, sa asocieze miscarea cu placerea imediata.

Poti folosi aceeasi metoda de „a pune ispitele la pachet” si pentru alte activitati care nu iti fac placere: asculta albumul preferat in timp ce speli vasele sau bea un smoothie in timp ce faci tabelul cu bugetul familial lunar, de exemplu!

Articolul precedent Fursecuri semiluna, cu migdale
Articolul următor Rulada de spanac si tofu
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.