Acasă Wellness și stil de viață sănătos Disciplina și obiceiurile – aspecte cotidiene pentru un stil de viață sănătos

Disciplina și obiceiurile – aspecte cotidiene pentru un stil de viață sănătos

0
Disciplina și obiceiurile  – aspecte cotidiene pentru un stil de viață sănătos

A pune toate lucrurile în ordine, a urma un set de reguli și de norme, a fi bine organizat, calculat și moderat – sunt toate comportamente care ne pot ajuta să obținem performanțe foarte bune, în viața profesională și personală.

Disciplina se poate educa, iar o modalitate prin care ne putem antrena corpul și mintea este desigur, sportul – cel de masă și, indiscutabil, cel de performanță. Sunt de părere că sportul este determinat de doi mari vectori – disciplina și consecvența, care odată dobândite și însușite contribuie la pregătirea mentală și fizică a fiecărui individ din societate.

Perseverența și voința sunt două variabile de care avem nevoie pentru a face disciplină în rutina zilnică. Cele două atribute ne ajută să îmbunătățim și alte aspecte ale vieții – sănătatea fizică și mintală, viața socială, dar și cea profesională.

 

Ce este un obicei?

Un obicei este o acțiune îndeplinită în mod automat de către mintea fiecăruia dintre noi, fără a mai fi nevoie să ne gândim în mod conștient la acțiunea respectivă – cu alte cuvinte este o rutină, un automatism de care nu mai suntem conștienți, dar de care am fost în momentul în care l-am instalat.

O foarte mare parte din activitățile noastre zilnice sunt obiceiuri care se împart la rândul lor în obiceiuri constructive – așa cum le spune și numele, construiesc ceva:  v-ați propus să mâncați mai multe legume, să dormiți mai mult, să consumați mai multe legume ș.a.m.d., obiceiuri limitative – care limitează acțiunile și nu permit instalarea obiceiurilor sănătoase, cum ar fi mergeți prea mult cu mașina, spre exemplu, și obiceiuri distructive – care nu fac bine organismului: dormiți foarte puțin, să zicem.

Cu toții avem obiective personale pe care vrem să le îndeplinim – unele sunt setate în viitorul apropiat, altele în viitorul îndepărtat. Prin acțiunile de zi cu zi, contribuim la îndeplinirea obiectivului care, pentru moment, este doar o proiecție, în timp ce acțiunile noastre zilnice sunt o certitudine, au loc în fiecare zi.

 

Cum însușim un obicei?

Cu răbdare și voință. Specialiștii au demonstrat că un obicei se construiește între 21 și 30 de zile, dar se stabilizează între una și trei luni.

Tot mai mulți oameni se străduiesc să implementeze în programul lor zilnic un interval de timp în care să facă mișcare, își construiesc și se țin de acesta câteva zile, după care întrerup activitatea din varii motive și nu mai revin la programul stabilit inițial. Pragul mental care se impune aici poate fi depășit cu voință și răbdare – voința de a implementa acel obicei care are ca scop îndeplinirea obiectivului setat (până la urmă e un obicei despre care ați crezut că vă va ajuta, pe care l-ați vrut în viața de zi cu zi), iar atât timp cât e constructiv și aduce plus valoare vieții, merită să depășiți barierele zonei de confort.

Pe de altă parte, procesul implică și exersarea și întărirea sentimentului de răbdare, întrucât rezultatele nu sunt imediate, se văd în timp și se întrețin cu consecvență. E nevoie de răbdare atât cu acțiunile noastre, cât și cu privire la efectele acestora – orice lucru constructiv impune în fond timp. Dacă vi se pare că ceea ce faceți nu are rezultate, e adevărat, vi se pare, orice repetare a obiceiului e o piesă mică dintr-un ansamblu mult mai mare, și care ajută în definitiv la atingerea scopului final.

 

Exercițiul  e mama disciplinei

Practicați repetitiv un obicei – fie că vorbim de exerciții fizice pe care le faceți seara sau dimineața, acasă, fie că ați început să vă planificați mesele pentru mai multe zile, să introduceți mai multe legume în alimentația zilnică, să beți mai multă apă zilnic sau să învățați o limbă străină. Prin practicarea curentă îi oferiți creireului șansa să creeze structura neuronală care permite rularea obiceiului ori de câte ori aveți nevoie.

Practicarea unui obicei rareori, în salturi, duce la frustrare și în definitv la abandonarea acestuia – ne creăm așteptări mult prea mari, ne dorim să obținem rezultate într-un timp nerealist și ajungem în final să fim dezamăgiți.

Ce e important de reținut aici este faptul că nu trebuie să cerem același nivel de performanțe de la noi în fiecare zi – avem zile bune și zile mai puțin bune, zile în care suntem motivați și zile în care suntem mai puțin motivați. Le acceptăm pe fiecare așa cum sunt – a nu face mișcare e mai puțin bine comparativ cu a face puțină mișcare, nu este despre volumul obiceiului, ci despre a-l practica zi de zi, dându-i astfel o șansă să se instaleze.

În final aduc în discuție și înțelegerea nevoilor organismului și felului în care disciplina ne ajută să le răspundem acestora. E necesar să înțelegm că activitatea fizică de orice natură nu poate decât să ne facă ne influențeze în bine tonusul, starea de spirit și sănătatea generală a organismului, că o alimentație corectă și personalizată contribuie de asemenea, la starea de echilibru, că avem nevoie de odihnă și liniște în gânduri în egală măsură pentru a putea fi zi de zi mai bine.  Prin disciplină, care impune la rândul său perseverență și consecvență, putem să monitorizăm efectele pe care însușirea unor obiceiuri sănătoase le are asupra sănătății și vieții noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.